Σημαντικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για την προαγωγή της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που προκάλεσαν ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως σήμερα, Κυριακή, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, κατόπιν αιτήματος του Ιράν προς τη Λευκωσία για διαβίβαση μηνύματος προς το Τελ Αβίβ.
Η Κύπρος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ώστε να εξεταστούν εις βάθος οι εξελίξεις στην περιοχή.
Διπλωματικός ρόλος και επαφές σε ανώτατο επίπεδο
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε τη σημασία του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος, επισημαίνοντας: «Ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή είναι ότι μιλάμε με όλους και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας».
Μετά τις τελετές μνήμης στα Σπήλια και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αποκάλυψε πως οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες της περιοχής, αλλά και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όχι μόνο έχουν ήδη λάβει χώρα αλλά θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράν ζήτησε από τη Λευκωσία να μεταφερθούν συγκεκριμένα μηνύματα προς το Ισραήλ. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το προηγούμενο βράδυ, μετατέθηκε λόγω της έντασης στην περιοχή. Επιπλέον, θα υπάρξουν συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος:
«Στόχος μας είναι να τερματιστεί αυτή η κατάσταση που δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα, δεν οδηγεί σε επίλυση της όποιας διαφοράς».
Πρωτοβουλίες στην ΕΕ και διεθνή φόρα
Λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη Σύνοδο των G7 στον Καναδά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τεθεί στην ατζέντα των εργασιών η κρίση της περιοχής. Ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την αρχική καθυστέρηση αντίδρασης της ΕΕ, σημειώνοντας ότι αν και ακολούθησε κοινή δήλωση, υπήρξαν κράτη-μέλη που διαφώνησαν με το περιεχόμενό της.
Ταυτόχρονα, η Κύπρος προώθησε μέσω του υπουργού Εξωτερικών τη διεξαγωγή έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων με σκοπό την πλήρη ενημέρωση και εξέταση των δεδομένων.
«Δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να διεκδικεί γεωπολιτικό ρόλο και να μην συγκαλεί τουλάχιστον το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στην αναμενόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας στην Κύπρο, η πρώτη μετά από περισσότερα από 20 χρόνια. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος:
«Η ιστορική αυτή επίσκεψη έχει σημαντικά ζητήματα στην ημερήσια διάταξη, μεταξύ των οποίων και η ενίσχυση της σύνδεσης της Ινδίας με την Ευρώπη, μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Η Κύπρος ως αξιόπιστος συνομιλητής στην Ανατολική Μεσόγειο
Σε ερώτηση για το κατά πόσον η Κύπρος πιέζει χώρες όπως η Βρετανία να μην εμπλακούν στη σύγκρουση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως «δεν είναι θέμα πιέσεων ή προτροπών».
Η Κύπρος, σημείωσε, έχει επιφορτιστεί με το ρόλο του αξιόπιστου συνομιλητή, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις χώρες της περιοχής. Αναφέρθηκε και στη δημόσια τοποθέτηση των Βρετανών πως οι Βρετανικές Βάσεις δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στις πρόσφατες εξελίξεις.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε: «Ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, θέλω να το επαναλάβω, καθώς και το χαρακτηριστικό μας είναι ότι μιλάμε με όλους και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας – δεν θέλω να υπερβάλλω – προσπαθούμε να μεταφέρουμε μηνύματα, να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες, έτσι ώστε να τερματιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση πραγμάτων».