Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα στρατηγική για την ενίσχυση της προστασίας της θαλάσσιας ζωής, προωθώντας την περαιτέρω απαγόρευση της αλιείας με τράτα βυθού.
Το μέτρο αυτό έρχεται ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία για τη διατήρηση των ωκεανών, μετά από εκκλήσεις του διακεκριμένου φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατένμπορο και του πρίγκιπα Ουίλιαμ για άμεση δράση υπέρ των θαλασσών.
Νέα Ζώνη Προστασίας 30.000 Τετραγωνικών Χιλιομέτρων
Το υπό διαβούλευση σχέδιο, που θα τεθεί σε συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς, περιλαμβάνει την επέκταση της απαγόρευσης της τράτας βυθού σε περίπου 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η ζώνη αυτή καλύπτει 41 προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.
Σκοπός είναι η διασφάλιση της επιβίωσης κρίσιμων ειδών, όπως οι αστακοί, τα μύδια, τα μαλακά κοράλλια και οι καραβίδες. Ενίσχυση της Υφιστάμενης Προστασίας Μέχρι σήμερα, η απαγόρευση της αλιείας με τράτα βυθού εφαρμόζεται σε θαλάσσιες περιοχές 18.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η προτεινόμενη διεύρυνση αποτελεί στρατηγική ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της απειλής προς τα θαλάσσια ενδιαιτήματα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Στιβ Ριντ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η αλιεία με τράτα βυθού βλάπτει την πολύτιμη θαλάσσια ζωή και τα ενδιαιτήματά μας», προσθέτοντας πως «χωρίς επείγουσα δράση, οι ωκεανοί μας θα καταστραφούν ανεπανόρθωτα».
Διεθνείς Πρωτοβουλίες και Ευαισθητοποίηση
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης συμπίπτει με την έναρξη της 3ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς που φιλοξενείται στη Γαλλία.
Η διάσκεψη έχει ως στόχο μια παγκόσμια συμφωνία για τη θωράκιση της θαλάσσιας ζωής από την υπεραλίευση και άλλες ανθρωπογενείς απειλές. Την ίδια στιγμή, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ απηύθυνε έκκληση σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μονακό, να αναλάβουν άμεση δράση «όσο ακόμη έχουμε την ευκαιρία»
Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, από την πλευρά του, σχολιάζει με έντονη ανησυχία στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του "Ocean":
«Αν γινόταν κάτι ανάλογο στην ξηρά, όλοι θα ήταν εξοργισμένοι», τονίζοντας πως όσα συμβαίνουν στον βυθό των ωκεανών είναι να «απίστευτα απαίσια». Η βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων αποτελεί πρόκληση ύψιστης σημασίας για το μέλλον των ωκεανών και της παγκόσμιας οικονομίας.