ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαίες Λιβύης Τουρκίας
Η σημαία της Λιβύης δίπλα στη σημαία της Τουρκίας, συμβολίζοντας τις διεθνείς σχέσεις.

Τι λένε τουρκικές πηγές για τη στάση Χαφτάρ απέναντι στο τουρκολιβυκό

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο Χαφτάρ επιδιώκει στενότερες σχέσεις με την Τουρκία, ωστόσο η Βουλή της Λιβύης δεν θα εγκρίνει ούτε θα απορρίψει προς το παρόν το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Τουρκικές πηγές που επικαλείται το Middle East Eye φέρεται να δήλωσαν ότι παρ' όλο που ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, επιδιώκει την εμβάθυνση των σχέσεών του με την Τουρκία, στην παρούσα φάση η Βουλή της Λιβύης δεν πρόκειται ούτε να εγκρίνει αλλά ούτε και να απορρίψει το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

«Μόλις πριν από λίγα χρόνια, θα ήταν αδιανόητο για την ανατολική Λιβύη που ελέγχεται από τον Χαφτάρ να εξετάσει το ενδεχόμενο υπογραφής ναυτιλιακής συμφωνίας με την Τουρκία. Η μετατόπιση αυτή αντιπροσωπεύει το πόσο γρήγορα η περιοχή αναδιατάσσεται» σημειώνει σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το αγγλόφωνο Middle East Eye με έδρα το Λονδίνο και συμπληρώνει:

«Αλλά ο Χαλίφα Χαφτάρ διεκδικεί την τουρκική υποστήριξη. Τον Απρίλιο, ο γιος του και πιθανός διάδοχός του, o Σαντάμ, πραγματοποίησε μια επίσκεψη-ορόσημο στην 'Αγκυρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, τουρκική πηγή με γνώση των τουρκο-λιβυκών σχέσεων φέρεται να είπε στο Middle East Eye ότι «ο Χαφτάρ και οι γιοι του επιδιώκουν τώρα να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με την τουρκική κυβέρνηση και πιθανότατα θα κρατήσουν αυτό το θέμα σε εκκρεμότητα αντί να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες αυτή τη στιγμή».

Ο Μπιλγκεχάν Οζτούρκ, ερευνητής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών (Global Institute for Strategic Research, GISR), δήλωσε ότι «η κίνηση της κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη δεν είναι πιθανό να αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, «αναζητούσε απήχηση», καθώς ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα και ο Χαφτάρ ανανέωναν τις διεθνείς επαφές τους.

«Η πιθανότητα ο ελιγμός του Σάλεχ να έχει διεθνείς συνέπειες είναι πολύ μικρή» είπε, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για ελιγμούς που αποσκοπούν στην εσωτερική διαμάχη για την εξουσία».

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα, 2 Ιουνίου, τη σύσταση τεχνικής επιτροπής για τη μελέτη του παράνομου «τουρκολιβυκού μνημονίου» για την οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως μετέδωσε το Λιβυκό Πρακτορείο Ειδήσεων LANA.

Στις 4 Απριλίου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ο Γιασάρ Γκιουλέρ, υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον αντιστράτηγο Σαντάμ Χαλίφα Χαφτάρ, γιο του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, που υπάγεται στην κυβέρνηση της Βεγγάζης στα ανατολικά της χώρας. Ο αντιστράτηγος Χαφτάρ βρέθηκε στην Άγκυρα κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων, στρατηγού Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου.

Ο άλλος γιος του στρατάρχη Χαφτάρ, ο Μπελκασέμ Χαφτάρ, είχε επισκεφθεί την Άγκυρα στις 25 Ιουλίου πέρυσι, με την ιδιότητα του γενικού διευθυντή του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Λιβύης, και σε συνέντευξή του τότε είχε δηλώσει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα είναι πολύ ικανοποιητική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου πρόσωπο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης το 2026, σύμφωνα με τον Σ. Παπασταύρου

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει να ολοκληρώσει έως το τέλος του έτους τον διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, με σεισμικές έρευνες να ξεκινούν το 2026, δήλωσε ο Στ. Παπασταύρου στον Alpha.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λιβύη επιχειρεί να επαναφέρει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Ελλάδα με επιστολή της που επιδόθηκε στον ΟΗΕ στις 17 Ιανουαρίου επαναλαμβάνει πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο και παράνομες όποιες κινήσεις γίνονται με βάση τις συντεταγμένες που αυτό προβλέπει.