Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει μια παραγγελία «μαμούθ» για αεροσκάφη της Airbus από τον επόμενο μήνα. Οι διαβουλεύσεις με τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με το μέγεθος της πιθανής παραγγελίας που θα μπορούσε να αφορά περίπου 300 έως και 500 αεροπλάνα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg που επικαλείται πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, μια συμφωνία θα μπορούσε να αφορά περίπου 300 αεροπλάνα και να περιλαμβάνει τόσο μικρά όσο και μεγάλα μοντέλα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η παραγγελία να μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 200 και 500 αεροσκαφών.
Τα αεροσκάφη ευρείας ατράκτου θα αποτελούσαν σημαντικό μέρος μιας νέας παραγγελίας της Airbus, ενώ και το A330neo θα μπορούσε να κερδίσει κάποιες πωλήσεις. Ο αριθμός των αεροσκαφών twin aisle που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για τους κρατικούς και ιδιωτικούς αερομεταφορείς της Κίνας έχει μειωθεί, καθώς η Boeing παραδοσιακά πωλεί περισσότερα στην αγορά
Εάν η παραγγελία φτάσει τα 500 αεροσκάφη, θα είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ και σίγουρα η μεγαλύτερη για την Κίνα, επισκιάζοντας μια παραγγελία για περίπου 300 αεροσκάφη Airbus μονού διαδρόμου που έγινε το 2022 και είχε τότε αξία περίπου 37 δισ. δολαρίων. Η Air India είχε υπογράψει παραγγελία για 470 αεροσκάφη Airbus και Boeing το 2023 και μια άλλη ινδική αεροπορική εταιρεία, η IndiGo, έκανε μια παραγγελία-ρεκόρ στην Airbus στα μέσα του 2023 για 500 αεροσκάφη στενής ατράκτου.
Μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στο Πεκίνο τον επόμενο μήνα, ωστόσο οι συζητήσεις παραμένουν ακόμα ρευστές. Η Airbus αρνήθηκε να σχολιάσει καθώς και οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας αναφέρει το Bloomberg.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς είναι μεταξύ των ηγετών που ενδέχεται να επισκεφθούν το Πεκίνο τον Ιούλιο για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες τους είναι οι δύο μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες της Airbus και μια συμφωνία υψηλού προφίλ με την αεροπορική εταιρεία θα επέτρεπε στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να στείλει ένα μήνυμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το εμπόριο.
H ευρωπαϊκή Airbus μπορεί να βγει κερδισμένη από την εμπορική κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς μέχρι σήμερα η Boeing παραμένει «τιμωρημένη» από το Πεκίνο. Τον Απρίλιο, οι αρχές της Κίνας είπαν στις αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να παραλαμβάνουν αεροσκάφη Boeing.
Οι εμπορικές εντάσεις και οι κρίσεις που έπληξαν το αεροσκάφος 737 Max χρονολογούνται εδώ και χρόνια και έχουν δώσει στην Airbus το πάνω χέρι σε μια αγορά που κάποτε ισορροπούσε προσεκτικά μεταξύ των δύο κυρίαρχων κατασκευαστών αεροσκαφών.
Η Boeing δεν έχει κερδίσει μια σημαντική παραγγελία από την Κίνα τουλάχιστον από το 2017 λόγω των εμπορικών εντάσεων και των προβλημάτων που η ίδια προκάλεσε. Το 2019, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που καθήλωσε το 737 Max μετά από δύο θανατηφόρα δυστυχήματα. Οι εμπορικές διαμάχες με την κυβέρνηση Μπάιντεν και την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ βοήθησαν επίσης να γείρουν τις κινεζικές παραγγελίες προς την Airbus, ενώ και τα ατυχήματα σε αεροσκάφη της Boeing δεν έχουν ενισχύσει τη θέση της.