ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ισαάκ Χέρτζογκ στο Ευρωκοινοβούλιο

Ισαάκ Χέρτσογκ στο Βερολίνο για τα 60 χρόνια σχέσεων Γερμανίας - Ισραήλ

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαρακτήρισε τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ το 1965 «απρόσμενο δώρο», ζητώντας να επιτραπεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ως «δώρο που δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε» περιέγραψε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ το 1965, ζήτησε ωστόσο και να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. 

«Περήφανος» για τη συμμαχία με τη Γερμανία, δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Βερολίνο με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών διπλωματικών σχέσεων Γερμανίας - Ισραήλ.

«Για εμάς τους Γερμανούς, αυτό ήταν ένα δώρο που δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε μετά την καταστροφή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το Ολοκαύτωμα (…) Τα θεμέλια της σχέσης είναι βαθιά και γερά. Φέρουν μέσα τους τη μνήμη του παρελθόντος, καθώς και τις κοινές αξίες δύο φιλελεύθερων, συνταγματικών δημοκρατιών», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του και τόνισε ότι «η ίδια η απόλυτα απίστευτη ιστορία συμφιλίωσης Γερμανίας - Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας, ότι η ειρήνη και η συμφιλίωση είναι εφικτές».

Με τη συμφωνία του καγκελάριου Λούντβιχ Έρχαρντ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Λεβί Έσκολ στις 12 Μαΐου 1965 ολοκληρώθηκε η σταδιακή προσέγγιση μεταξύ των δύο κρατών, των οποίων η σχέση υπήρξε εξαιρετικά τεταμένη.

 Έκτοτε, η Γερμανία και το Ισραήλ έχουν δημιουργήσει στενό δίκτυο πολιτικών, οικονομικών, στρατιωτικών, επιστημονικών και πολιτιστικών σχέσεων, οι οποίες συμπληρώνονται από ανταλλαγές νέων και περισσότερες από 100 συνεργασίες αδελφοποίησης πόλεων, με την πιο πρόσφατη αυτή μεταξύ Βερολίνου και Τελ Αβίβ. Η Γερμανία είναι σήμερα για το Ισραήλ ο δεύτερος σημαντικότερος στρατηγικός εταίρος μετά τις ΗΠΑ.

Ο κ. Χέρτσογκ περιέγραψε τα λόγια και τις πράξεις του κ. Σταϊνμάιερ ως «παράδειγμα και πρότυπο ηθικής διαύγειας για τη θαρραλέα συμμαχία μεταξύ των χωρών και των λαών μας» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στο Ισραήλ αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του. 

«Έτσι κάνουν οι αληθινοί φίλοι», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος και εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την «βαθιά φιλία και τη γερμανική συνεισφορά στην ασφάλεια και την ευημερία του Ισραήλ».

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε ταυτόχρονα εκ νέου το Ισραήλ να διευκολύνει άμεσα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. 

«Ο αποκλεισμός από την ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να αρθεί - όχι κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά τώρα», τόνισε, ενώ αναγνώρισε το «δίλημμα» που προκαλούσε η Χαμάς, με το να κρύβεται άνανδρα πίσω από τους αμάχους, ενώ συνέχιζε να εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ. 

«Αλλά φοβάμαι επίσης ότι η ταλαιπωρία που βιώνει ο λαός της Γάζας κάνει το χάσμα όλο και πιο βαθύ», πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος και απηύθυνε έκκληση τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς τις γειτονικές χώρες, να διερευνήσουν την πιθανότητα ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης.

Αύριο οι δύο πρόεδροι θα μεταβούν μαζί στο Ισραήλ, με τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να ανταποδίδει την επίσκεψη του ομολόγου του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προτεραιότητα οι ζωές των ομήρων δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Ο ίδιος τόνισε ότι μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να ανακουφίσει τα δεινά την Λωρίδα της Γάζας. «Κατανοούμε πόσο επώδυνη είναι για το Ισραήλ μια συμφωνία με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς» είπε.
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει τη σύγκριση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Το Βερολίνο θεωρεί ότι «το δημοκρατικό σύστημα και το κράτος δικαίου του Ισραήλ, με την ισχυρή, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, θα ληφθεί υπ'όψιν από τους δικαστές προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα εκδώσουν τα εντάλματα».