Το Πακιστάν και το Αφγανιστάν συμφώνησαν να επαναλάβουν τον διάλογο μεταξύ τους σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις εντάσεις σε ευαίσθητα ζητήματα όπως η διασυνοριακή ένοπλη δραστηριότητα και η αμφιλεγόμενη επιστροφή Αφγανών προσφύγων, ανέφερε το DPA.
Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Πακιστάν Ισάκ Ντέαρ συναντήθηκε με την ηγεσία των Ταλιμπάν σήμερα κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ.
Το Ισλαμαμπάντ κατηγορεί τους Ταλιμπάν ότι δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν δράση εναντίον ισλαμιστών μαχητών που λέγεται ότι βρίσκονται πίσω από τις θανατηφόρες διασυνοριακές επιθέσεις από τα κρησφύγετα τους στο Αφγανιστάν, μια κατηγορία που το καθεστώς των Ταλιμπάν αρνείται, σημειώνει το DPA.
Στο πλαίσιο αυτό, το Πακιστάν έχει εντείνει την εκστρατεία του για τη μαζική απέλαση Αφγανών προσφύγων, ξεκινώντας από το 2023. Έχει ήδη επαναπατρίσει πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει σχέδια να επιστρέψουν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ακόμη έως το τέλος του τρέχοντος έτους, παρά τη διεθνή κριτική.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι δεν θα παραταθεί η προθεσμία εξόδου από τη χώρα.
Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, το Πακιστάν έχει φιλοξενήσει εκατομμύρια Αφγανούς που τράπηκαν σε φυγή από τη σύγκρουση - από τη σοβιετική εισβολή το 1979. έως την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021. Σήμερα, ωστόσο, το Ισλαμαμπάντ τους βλέπει όχι μόνο ως οικονομικό βάρος, αλλά και ως σοβαρή απειλή για την εθνική του ασφάλεια.
Σύμφωνα με αναλυτές, η αναγκαστική επιστροφή των προσφύγων αντικατοπτρίζει μάλλον την έντονη επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.