Ότι κατέλαβε έναν μεγάλο εμπορικό κόμβο στην πόλη Ομντουρμάν, από όπου οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) είχαν εξαπολύσει πλήγματα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, ανέφερε ο σουδανικός στρατός, όπως μετέδωσε το Reuters.
Πριν από λίγες μέρες, ο τακτικός στρατός ανακοίνωσε ότι νίκησε τις δυνάμεις της εχθρικής πολιτοφυλακής στη σουδανική πρωτεύουσα.
Η σύγκρουση μεταξύ του σουδανικού στρατού και του SBP έχει εξαπολύσει ένα κύμα εθνοτικής βίας και ο ΟΗΕ έχει πει ότι το Σουδάν έχει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Η δήλωση του σουδανικού στρατού που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει ότι οι μονάδες του ελέγχουν πλέον την εμπορική περιοχή Souk Libya στο δυτικό τμήμα του Ομντουρμάν και ότι βρήκαν εκεί όπλα εγκαταλειμμένα από το SBP κατά τη διάρκεια της υποχώρησής τους.
Το «Souk Libya» είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα στο Σουδάν. Ο στρατός ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του Ομντουρμάν, όπου βρίσκονται δύο μεγάλες στρατιωτικές βάσεις. Το SPB, το οποίο εξακολουθεί να ελέγχει ορισμένες περιοχές της πόλης, δεν έχει σχολιάσει την επίθεση του σουδανικού στρατού.
Ο πόλεμος μεταξύ του στρατού και του SBP πυροδοτήθηκε από έναν αγώνα εξουσίας πριν από την έναρξη της προγραμματισμένης μετάβασης του Σουδάν στην πολιτική εξουσία. Οι μάχες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του Χαρτούμ και ανάγκασαν περισσότερους από 12 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν. Σουδανοί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού των 50 εκατομμυρίων του Σουδάν πλήττεται από σοβαρό λιμό.
Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του εμφυλίου πολέμου, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι, μόνο στην πολιτεία Χαρτούμ, οι νεκροί τους πρώτους 14 μήνες της σύγκρουσης μπορεί να ήταν περίπου 61.000.
Ο πόλεμος συνέβαλε στην αστάθεια στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια, εσωτερικές συγκρούσεις μαίνεται επίσης στις γειτονικές χώρες του Σουδάν, τη Λιβύη, το Τσαντ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νότιο Σουδάν.