Την περιπέτεια του σχηματισμού τρικομματικής κυβέρνησης, η οποία εκφράζονταν φόβοι ότι θα ήταν εξίσου προβληματική με την προηγούμενη, απέφυγε η Γερμανία. Έστω και με το δεύτερο χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της ιστορίας των Χριστιανοδημοκρατών, ο Φρίντριχ Μερτς θα είναι καγκελάριος μιας δικομματικής κυβέρνησης με το SPD, που ήδη φαίνεται ότι εμπνέει συγκρατημένη αισιοδοξία στις αγορές. Με το «καλημέρα», ο Μερτς έδωσε το πολιτικό του στίγμα, με μια ανοικτή επίθεση στον Τραμπ.
Ο μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος για τη Γερμανία, πέρα από μια απροσδόκητη άνοδο του ακροδεξιού AfD σε ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά που έδιναν οι δημοσκοπήσεις, ήταν να περνούσαν πολλά κόμματα εκλογικό όριο του 5%, κάτι που θα είχε αποτέλεσμα να αποδυναμώνονταν κοινοβουλευτικά τα μεγαλύτερα κόμματα, με συνέπεια να μην έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαζόταν η συμμετοχή και τρίτου κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, πιθανότατα των Πράσινων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να καθυστερήσουν πολύ οι διαπραγματεύσεις για κυβερνητική συμφωνία, αλλά και να δημιουργηθεί ένα ακόμη δυσλειτουργικό κυβερνητικό σχήμα, όπως το προηγούμενο με καγκελάριο τον Σολτς και τη συμμετοχή των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Ένα σχήμα που δημιουργούσε συνεχώς εσωτερικές αντιπαλότητες και κατέληξε στη διάλυσή του και στις πρόωρες κάλπες, όταν ο Σολτς απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών και αρχηγό του FDP.
Το τελικό αποτέλεσμα ευνόησε τον Μερτς, παρά το γεγονός ότι το 28,5% των Χριστιανοδημοκρατών ήταν ένα κακό αποτέλεσμα, το δεύτερο χαμηλότερο στην ιστορία του κόμματος. Και αυτό διότι για λίγα... χιλιοστά, έμεινε τελικά εκτός Βουλής το ιδιότυπο ακροαριστερό κόμμα BSW της Ζάρα Βάγκενκνεχτ, που συνδυάζει ακροαριστερές θέσεις στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, ακροδεξιές θέσεις στο μεταναστευτικό και φιλορωσικές θέσεις στην εξωτερική πολιτική (το ποσοστό του έμεινε οριακά κάτω από το 5%).
Παράλληλα, εκτός Βουλής έμεινε και το FDP, με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική δύναμη του CDU/CSU και του SPD να ανεβεί με άνεση πάνω από τον πήχη της πλειοψηφίας (316 βουλευτές), καθώς τα δύο κόμματα συγκέντρωσαν αθροιστικά σχεδόν 45% των ψήφων.
Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία (πηγή: DW)

Το γεγονός ότι θα συγκροτηθεί μια δικομματική κυβέρνηση από τα δύο κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη Γερμανία μετά τον πόλεμο και εκτιμάται ότι δεν θα δυσκολευθούν ιδιαίτερα να συνεργασθούν, καθώς μάλιστα αποχωρεί από το προσκήνιο ο ηττημένος καγκελάριος Σολτς, εμπνέει συγκρατημένη αισιοδοξία στις αγορές.
Το γερμανικό χρηματιστήριο είχε κάνει ράλι 20% μετά την πτώση της κυβέρνησης Σολτς, τον Νοέμβριο και στις συναλλαγές στην Ασία, με γνωστό πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα, τα futures του γερμανικού δείκτη DAX σημείωναν άνοδο 1%.
Το προεκλογικό ράλι του δείκτη DAX

Κούρσα για νέα κυβέρνηση - Αντιπαράθεση με τον Τραμπ
Το μεγάλο στοίχημα τώρα για τον νέο καγκελάριο είναι να επιταχύνει τους συνήθως πολύ αργούς ρυθμούς διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει γρήγορα το πρόγραμμά του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ύστερα από δύο χρόνια ύφεσης στη Γερμανία, αλλά και να πάρει ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που οι εξελίξεις για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, λόγω των πρωτοβουλιών του Τραμπ.
Ο 69χρονος Μερτς, ένας πολιτικός που ιστορικά αποτέλεσε το αντίπαλο δέος της Άνγκελα Μέρκελ στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, η οποία τον νίκησε σε εσωκομματική μάχη και οδηγήθηκε για αρκετά χρόνια εκτός πολιτικής -έκανε επιτυχημένη επιχειρηματική καριέρα- θέλησε από τις πρώτες δηλώσεις του μετά την εκλογική του νίκη να σχολιάσει με καυστικό τρόπο τον Τραμπ και την πολιτική του για την Ευρώπη, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ανοικτή στήριξη του αντιπροέδρου Βανς και του Έλον Μασκ στο AfD.
Ο Μερτς έκανε λόγο για «εξωφρενικά» σχόλια από την Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, συγκρίνοντάς τα με εχθρικές παρεμβάσεις από τη Ρωσία. «Είμαστε κάτω από τόσο μαζική πίεση από δύο πλευρές που η απόλυτη προτεραιότητά μου τώρα είναι να επιτύχω ενότητα στην Ευρώπη. Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ενότητα στην Ευρώπη», τόνισε ο Μερτς.
Και αυτό παρότι ο Τραμπ είχε σπεύσει να σχολιάσει θετικά τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών: «Όπως και οι ΗΠΑ, ο λαός της Γερμανίας κουράστηκε από την ατζέντα χωρίς κοινή λογική, ειδικά για την ενέργεια και τη μετανάστευση, που έχει επικρατήσει για τόσα πολλά χρόνια», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social.
Από την πλευρά του, ο Μερτς υπογράμμισε πως ο Τραμπ έδειξε ότι η κυβέρνησή του είναι «σε μεγάλο βαθμό αδιάφορη για τη μοίρα της Ευρώπης». Και είπε ότι η απόλυτη προτεραιότητά του είναι να ενισχύσει την Ευρώπη το συντομότερο δυνατό, «ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε πραγματική ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ, βήμα προς βήμα», πρόσθεσε.
Διερωτήθηκε, μάλιστα, αναφερόμενος στα σενάρια αποχώρησης των ΗΠΑ από το NATO, αν στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, η οποία έχει στηρίξει την ασφάλεια της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, όπως είπε, θα γίνει με «το NATO στη σημερινή μορφή του».