Παραμένουν υποτιμημένες οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές και έχουν σημαντικές δυνατότητες επαναξιολόγησης, τονίζει η BofA Global Research σε νέα ανάλυσή της, όπου διατυπώνει σύσταση αγοράς για τις τρεις από τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών (ουδέτερη σύσταση για την Εθνική) και αναδεικνύει ως κορυφαία επιλογή τη Eurobank.
Η BofA δίνει τις ακόλουθες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες: για την Alpha Bank 3,59 ευρώ, για τη Eurobank 4,08, για την Εθνική 12,11 ευρώ και για την Πειραιώς 6,88. Με βάση τις τιμές στόχους, τα περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι για την Alpha Bank 19%, για τη Eurobank: 44%, για την Εθνκή 9% και για την Πειραιώς 15%.
Η BofA σημειώνει ως παράγοντες που ενισχύουν τη δυναμική των τραπεζικών μετοχών τη βελτίωση της απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) λόγω της ανάκαμψης των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) από το 2026, τις στρατηγικές συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A), τη μείωση του κόστους κινδύνου (CoR) και την αύξηση των διανομών στους μετόχους.
Οι μετοχές είναι υποτιμημένες, καθώς τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με λόγο Τιμή προς Ενσώματη Λογιστική Αξία (P/TBV) ίσο ή μικρότερο του 1 και λόγο Τιμή προς Κέρδη (P/E) ίσο ή μικρότερο του 7 για το 2026Ε, παρόλο που οι RoTE τους είναι πλέον ευθυγραμμισμένες με αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η BofA αναμένει ότι η έκπτωση στο P/TBV θα περιοριστεί στο 5-10%.
Η σύσταση για την Εθνική αναβαθμίστηκε σε «Ουδέτερη» λόγω του ισχυρού της δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1), ο οποίος είναι 4,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τους στόχους της για το FY27E. Οι συστάσεις «Αγορά» επαναλαμβάνονται για τις άλλες τρεις τράπεζες: Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς, με την Eurobank να αποτελεί την κορυφαία επιλογή.
Οι παράγοντες για την επαναξιολόγηση
Ως παράγοντες που οδηγούν σε επαναξιολόγηση, σε σχέση με προηγούμενη ανάλυση, η BofA σημειώνει τους ακόλουθους
- Καθαρά Έσοδα από Τόκους (NII): Μετά από μια περίοδο πτώσης, τα NII αναμένεται να φτάσουν στο χαμηλότερο σημείο τους το τρίτο-τέταρτο τρίμηνο του 2025 και στη συνέχεια να αυξηθούν. Αυτή η ανάπτυξη θα οφείλεται κυρίως στην ισχυρότερη αύξηση δανείων στην Ευρώπη (μέση ετήσια αύξηση 9% την περίοδο 2024-27), στην καθυστερημένη ανατιμολόγηση καταθέσεων, στην ωρίμανση τίτλων με υψηλότερες αποδόσεις και στα διατηρούμενα έσοδα από αντιστάθμιση κινδύνου. Η Alpha Bank και η Eurobank αναμένεται να παρουσιάσουν ισχυρότερη δυναμική NII, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ετήσιας αύξησης (CAGR).
- Προμήθειες: Αναμένεται μια σταθερή αύξηση των προμηθειών, με 8,5% CAGR το διάστημα 2024-27Ε, λόγω της αυξημένης διείσδυσης προϊόντων, όπως η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (AuM) και οι τραπεζοασφάλειες, καθώς και η ανάπτυξη προμηθειών σχετικών με τα δάνεια από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Η Alpha Bank αναμένεται να έχει την υψηλότερη αύξηση προμηθειών, ακολουθούμενη από τη Eurobank.
- Συγχωνεύσεις & Εξαγορές (M&A): Η τάση ενοποίησης στον ελληνικό τραπεζικό τομέα αναμένεται να συνεχιστεί, αν και με μικρότερες, συμπληρωματικές εξαγορές σε διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και ασφάλειες. Η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα με σημαντικό δείκτη ελάχιστων απαιτήσεων επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) (300bp) που μπορεί να πραγματοποιήσει M&A χωρίς έκδοση νέων ομολόγων.
- Κόστος Κινδύνου (CoR): Το CoR προβλέπεται να μειωθεί, με όλες τις τράπεζες να αναμένεται να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους στόχους τους για το 2027Ε. Αυτό αποδίδεται στην αμελητέα δημιουργία μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE), σε έναν ισχυρό εταιρικό τομέα, στο μειωμένο βάρος επιτοκίων για τους δανειολήπτες και σε ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα επίπεδα CoR δεν αναμένεται να φτάσουν αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
- Διανομές: Οι διανομές προς τους μετόχους αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, φτάνοντας έως και το 70% για την ΕΤΕ, το 60% για την Alpha Bank, το 58% για την Eurobank και το 50% για την Πειραιώς έως το 2027. Αυτή η αύξηση υποστηρίζεται από επιπλέον αποσβέσεις αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) και λιγότερους κεφαλαιακούς αντικειμενικούς περιορισμούς.
Οι κύριες επισημάνσεις για τις τραπεζικές μετοχές
Eurobank: Κορυφαία επιλογή με 44% δυνητική άνοδο. Η RoTE εκτιμάται σε 16% για το 2026. Αναμένεται να επωφεληθεί από συνέργειες από την εξαγορά της Hellenic Bank και την ισχυρή αύξηση δανείων.
Alpha Bank: Σύσταση «Αγορά» με 19% δυνητική άνοδο. Προτιμάται για τη δυναμική NII, τη στρατηγική επιλογή από τη συνεργασία με την UniCredit και ένα υψηλό buffer MREL.
Πειραιώς: Σύσταση «Αγορά» με 15% δυνητική άνοδο. Αναμένεται να μειωθούν οι εκπτώσεις καθώς βελτιώνεται το CoR και η ποιότητα του κεφαλαίου της, παρά τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους εκτέλεσης από την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.
ΕΤΕ: Αναβαθμίστηκε σε «Ουδέτερη» με 9% δυνητική άνοδο. Παρόλο που διαθέτει ισχυρό κεφαλαιακό buffer, αναμένεται να υποστεί τη μεγαλύτερη διάβρωση της RoTE μεταξύ των ελληνικών τραπεζών λόγω της υψηλής ευαισθησίας NII.