Περί τα 60 ευρώ μηνιαίως δαπανούν οι Έλληνες για online συνδρομές σε ψηφιακές υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν συνδρομητική τηλεόραση αλλά και διάφορες πλατφόρμες streaming.
Πλέον οι online συνδρομές έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς, και σύμφωνα με στοιχεία της SubsCrab, οι Έλληνες καταναλωτές ξοδεύουν κατά μέσο όρο 748 ευρώ ετησίως για συνδρομητικές υπηρεσίες, και βρίσκονται χαμηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, χωρίς επίσης να διερευνούν τις δυνατότητες που προσφέρουν. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφαρμογής, οι μηνιαίες δαπάνες των Ελλήνων για συνδρομητικές υπηρεσίες κυμαίνονται σε περίπου 62,3 ευρώ το μήνα. Αντίθετα, ο παγκόσμιος μέσος όρος φτάνει τα 895 ευρώ ετησίως, ήτοι 74,6 ευρώ το μήνα, υποδεικνύοντας μια ευρύτερη αποδοχή των συνδρομητικών υπηρεσιών σε άλλες χώρες.
Στις υπηρεσίες που μετρά η SubsCrab περιλαμβάνονται από υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης (όπως Cosmote TV, EON, Vodafone TV) και video streaming (Netflix, Disney+ κ.ά) μέχρι τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε και για επαγγελματικούς λόγους όπως είναι το Microsoft 365 και το Google One. Η ελληνική αγορά παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εξαιτίας του χαμηλού αριθμού των online υπηρεσιών στις οποίες έχουν εγγραφεί.
Ο μέσος Έλληνας καταναλωτής έχει συνδρομή σε 7 υπηρεσίες, δείχνοντας προτίμηση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, εν αντιθέσει με τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι στις 12 συνδρομές, που αντανακλούν μια ευρύτερη γνώση πρόσβασης σε διαθέσιμες πλατφόρμες.
Αναλύοντας περαιτέρω τους δομικούς παράγοντες της κατανάλωσης, αξίζει να σημειωθεί ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς διεθνείς online συνδρομητικές υπηρεσίες στην Ελλάδα. Εξαιρώντας τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης όπως Cosmote TV, EON και Vodafone TV, το Netflix κατέχει την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Ακολουθεί το Spotify, που καθιέρωσε το audio streaming, και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα εξαιτίας της αυξημένης τάσης που καταγράφουν τα podcast, και στην τρίτη θέση βρίσκεται το Disney+, που έκανε δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά μέσω της συνεργασίας του με τη Vodafone.
Η δημοτικότητα του Netflix φαίνεται να παραμένει σταθερή, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της JustWatch κατέχει ποσοστό 36%, ενώ το Amazon Prime Video βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 35% στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Ωστόσο, παρά την εξαιρετική απόδοση του Amazon Prime Video, απουσιάζει τις κορυφαίες προτιμήσεις συνδρομών για τους Έλληνες καταναλωτές, γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται στη διαδικασία εκπαίδευσης των καταναλωτών σχετικά με τη χρήση του.
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι οι υπηρεσίες όπως το YouTube Premium και το Google One έχουν κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, με το YouTube Premium να ενισχύει τη δημοτικότητά του λόγω της ενοχλητικής φύσης των διαφημίσεων που εμφανίζονται στο YouTube. Το Google One, από την άλλη, καθίσταται όλο και πιο δημοφιλές λόγω της έντονης ανάγκης των χρηστών για αποθηκευτικό χώρο, ειδικά όσων χρησιμοποιούν Android συσκευές.
Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης
Όπως επισημαίνει στο BD στέλεχος του κλάδου τηλεπικοινωνιών, «οι Έλληνες έχουν αλλάξει συνήθειες και οι διαδικτυακές συνδρομές σταδιακά αυξάνονται όσο διευρύνεται η χρήση ψηφιακών υπηρεσιών. Γινόμαστε πιο συνηθισμένοι με τις ψηφιακές υπηρεσίες». Ωστόσο επισημαίνει ότι με τη μέση δαπάνη να παραμένει χαμηλότερη συγκριτικά με άλλες χώρες, αντανακλά τα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν στην αγορά online υπηρεσιών στην Ελλάδα.
Σημειώνει επίσης ότι η διαφοροποίηση στον αριθμό των υπηρεσιών που πληρώνουν συνδρομές οι Έλληνες καταναλωτές, συνδέεται και με τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά νοικοκυριά την τελευταία διετία. «Όταν οι λογαριασμοί και τα ψώνια αυξάνονται συνεχώς, είναι πολύ δύσκολο να συντηρείς ακόμα και αυτές τις υπηρεσίες που ξέρουμε όλοι», αναφέρει χαρακτηριστικά. Τονίζει ωστόσο ότι η αύξηση που καταγράφει η streaming τηλεόραση και η ψηφιακή κουλτούρα που καλλιεργείται, ενισχύει την τάση των Ελλήνων προς ψηφιακές υπηρεσίες που μέχρι πρότινος δεν ήταν εύκολα προσβάσιμες.
Σημειώνει πως το μέλλον των online συνδρομών στην Ελλάδα φαίνεται προσοδοφόρο, με τις υπηρεσίες να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο στις ανάγκες των χρηστών, επισημαίνοντας πως για να εκμεταλλευτούν οι καταναλωτές τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ενημέρωση γύρω από τις διαθέσιμες υπηρεσίες και τα οφέλη τους. «Με το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο των online υπηρεσιών, οι καταναλωτές καλούνται να είναι πιο ενημερωμένοι και επιλεκτικοί στις αγορές τους, αγοράζοντας όχι μόνο για την ψυχαγωγία, αλλά και για επαγγελματικούς σκοπούς».