ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Στράτος Μολυβιάτης, Εθνική Τράπεζα
Φωτο: Στράτος Μολυβιάτης, Γενικός Διευθυντής Λειτουργικής Στήριξης του Ομίλου Εθνική Τράπεζας

Στ. Μολυβιάτης: Πώς μεταμορφώνουν την Εθνική οι επενδύσεις στην τεχνολογία

Ο COO της Εθνικής Τράπεζας, Στράτος Μολυβιάτης, σε συνέντευξή του στο BD αναλύει τα μεγάλα πλεονεκτήματα για την τράπεζα από τον φιλόδοξο ψηφιακό μετασχηματισμό που είναι σε εξέλιξη.

Με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως, η Εθνική Τράπεζα προχωρά σε έναν από τους πιο φιλόδοξους ψηφιακούς μετασχηματισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί στην εγχώρια τραπεζική αγορά, αναβαθμίζοντας σε βάθος όλη την τεχνολογική της υποδομή. 

Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο Business Daily ο κ. Στράτος Μολυβιάτης, Γενικός Διευθυντής Λειτουργικής Στήριξης του Ομίλου Εθνική Τράπεζας, στην καρδιά της επένδυσης βρίσκεται η αντικατάσταση του βασικού τραπεζικού συστήματος (Core Banking System), ένα έργο που γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια από συστημική τράπεζα, έργο που αναβαθμίζει πολλαπλώς την Εθνική Τράπεζα και της προσδίδει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και διεθνώς.

Ήδη έχει ανανεωθεί το 80% της τεχνολογικής βάσης της ΕΤΕ, με τη μέση ηλικία των εφαρμογών να έχει μειωθεί από τα 25 στα 6 έτη.

Το νέο σύστημα προσφέρει σημαντικά οφέλη: ταχύτερη κυκλοφορία νέων προϊόντων, χαμηλότερο κόστος, ισχυρότερη ασφάλεια και ενισχυμένες δυνατότητες αξιοποίησης Τεχνητής Νοημοσύνης. 

Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, υποστηρίζει hybrid cloud αρχιτεκτονική και τοποθετεί την Εθνική στην «πρώτη γραμμή» των εξελίξεων και σε πλεονεκτική θέση σε κινήσεις συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης.

  • Η Εθνική Τράπεζα υλοποιεί τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη επένδυση για την ανανέωση της τεχνολογικής της υποδομής συμπεριλαμβανομένου το βασικού τραπεζικού συστήματος. Τι σηματοδοτούν οι επενδύσεις αυτές και τι αλλάζει στην καθημερινή λειτουργία της τράπεζας;

Η Εθνική Τράπεζα έχει προβεί σε εκτεταμένες επενδύσεις σε όλη της την τεχνολογική υποδομή τα τελευταία 6 χρόνια με όχημα το Transformation Program. 

Η στόχευση της δεν περιορίσθηκε στα ψηφιακά κανάλια αλλά επεκτάθηκε σε όλα τα υποκείμενα συστήματα με αποτέλεσμα να αλλάξει περίπου το 80% της υποδομής της και η μέση ηλικία των εφαρμογών της να είναι σήμερα γύρω στα 6 έτη, ενώ το 2019 ήταν πάνω από 25 έτη. 

Η ναυαρχίδα των αλλαγών αυτών ήταν η αλλαγή του Core Banking System της, του συστήματος δηλαδή που είναι υπεύθυνο για τα Δάνεια, τους Λογαριασμούς και τη Βάση Πελατείας της Τράπεζας. 

Είναι ένα έργο που γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια μεταξύ των Ελληνικών συστημικών τραπεζών και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα τεχνολογικής υποδομής στη χώρα. 

Ο στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου νέες εφαρμογές και λειτουργικότητα, θα μπορούν να προστεθούν σαν κομμάτια Lego, επεκτείνοντας συνεχώς την υποδομή ένα ενιαίο τρόπο. 

Ταυτόχρονα η νέα πλατφόρμα ενοποιεί και προ-επεξεργάζεται τον βασικό όγκο δεδομένων της Τράπεζας, για τη χρήση τους από Analytics και Tεχνητή Nοημοσύνη (ΤΝ). 

Είναι έτοιμη για χρήση σε private η public cloud, αυξάνοντας τις δυνατότητες εξέλιξης και συνεργασίας με άλλα οικοσυστήματα και εφαρμογές. Το έργο έχει βαθμό ολοκλήρωσης 80% αυτή τη στιγμή. 

  • Τι αλλάζει στον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας με τα νέα συστήματα; 

Τα έως τώρα στοιχεία μας δείχνουν ότι έχουμε μια μείωση στον χρόνο που χρειάζεται στο λανσάρισμα νέων προϊόντων της τάξης του 30 - 40%, ενώ η μείωση του κόστους της υποδομής είναι γύρω στο 20-30%. 

Η ενοποίηση των βασικών κεντρικών εργασιών κάτω από μια στέγη, φέρνει επίσης το πλεονέκτημα της κεντροποίησης και ομογενοποίησης των ελέγχων που αφορούν στην ποιότητα της πληροφορίας, ανεβάζοντας έτσι την πιστότητα της κατά 10-15%. 

Η συνεχής εξέλιξη του software από την εταιρεία που το διαθέτει στην αγορά, διασφαλίζει ότι νέα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της ναυτιλίας, της διαχείρισης ρευστότητας, των Αλληλόχρεων λογαριασμών, του Islamic Banking κ.α., θα έρχονται με κάθε release του προϊόντος με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και χωρίς να χρειαστεί να φτιάχνονται από το μηδέν μέσα στην Τράπεζα από δικούς της πόρους. 

Επιπλέον το γεγονός ότι όλα τα segments πελατείας κάνουν χρήση του ίδιου Software μας δίνει υψηλή και ενιαία ταχύτητα στην ανάκτηση της πληροφορίας που χρειάζεται η Διοίκηση για να πάρει τις επιχειρηματικές της αποφάσεις.          

  • Τι σηματοδοτεί έναντι του ανταγωνισμό στην Ελλάδα και διεθνώς η ολοκλήρωση των επενδύσεων στην τεχνολογία;

Στην πραγματικότητα, με τη συνολική ολοκλήρωση της νέας αρχιτεκτονικής – ή οποία τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2026 - η Εθνική θα έχει μια από τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Η δυνατότητα της Τράπεζας να κάνει επιπλέον συνεργασίες, τόσο σε επίπεδο Embedded Banking, όσο και στη δημιουργία νέων υβριδικών προϊόντων θα πολλαπλασιαστεί. 

Πρόσθετα, η τεχνολογική της υποδομή έχει τη δυνατότητα να μεταφερθεί σαν καλούπι και να προσαρμοσθεί εύκολα για πιθανές συνεργασίες στο εξωτερικό, να εξυπηρετήσει προϊόντα που δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά σε αγορές εκτός Ευρώπης, αλλά και να υποστηρίξει με γρήγορο και σύγχρονο τρόπο πιθανές κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. 

Κάνει δηλαδή την Τράπεζα αυτό που στα αγγλικά ονομάζεται “future proof”.       

  • Αναφέρατε το ζήτημα εξαγορών και συγχωνεύσεων, κάτι που ειπώθηκε και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με αναλυτές. Ότι οι τράπεζες που υιοθετούν πρώτες την τεχνολογία στην Ευρώπη είναι εκείνες που θα κερδίσουν το παιχνίδι της συγκέντρωσης (consolidation) στον τραπεζικό κλάδο. Πώς θα συμβεί αυτό;

Μιλώντας γενικότερα, η Εθνική ξοδεύει πάνω από 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την τεχνολογία της. 

Η επένδυση αυτή γίνεται γιατί είναι αδύνατο να επιβιώσει σε ένα εξαιρετικά ρευστό, ανταγωνιστικό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον χωρίς μια μοντέρνα, στιβαρή και εξελισσόμενη «μηχανή» για να τη στηρίζει. 

Η ίδια η ΤΝ χρειάζεται ένα πακτωλό από «καθαρά» και άμεσα διαθέσιμα - δομημένα και αδόμητα - δεδομένα και μια απλή και σύγχρονη αρχιτεκτονική την οποία θα καλούν και θα χρησιμοποιούν οι AI agents. 

Μόνο έτσι θα μπορέσει να πετύχει αποτελέσματα σε μεγάλη κλίμακα, τόσο σε επίπεδο εξυπηρέτησης πελάτη αλλά και στο Back Office. Όσο πιο μεγάλο είναι το κομμάτι της απαρχαιωμένης υποδομής σε μια τράπεζα, τόσο πιο δύσκολη έως και αδύνατη γίνεται η χρήση αποτελεσματικών AI Agents. 

Επίσης η δυνατότητα να φτιάχνεις νέα προϊόντα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ή να φέρνεις νέα λειτουργικότητα που είναι περίπου «plug and play», θα είναι κρίσιμη στην εποχή της προσωποποίησης των υπηρεσιών. 

Σημαντικός είναι επίσης ο έλεγχος του κόστους, που λόγω της εκτεταμένης χρήσης της ΤΝ αλλά και του Digital, μόνο μέσω της απλοποίησης και της οικονομίας κλίμακας μπορεί να επιτευχθεί. 

Η δημιουργία λοιπόν μια επεκτάσιμης και ανοικτής αρχιτεκτονικής απαντά στην πρόκληση των καιρών. Μια πρόκληση που έρχεται από τους Big Tech, αλλά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που επενδύουν βαριά στην τεχνολογία, έχοντας πανευρωπαϊκά πλάνα επέκτασης. 

  • Πόσο αναβαθμίζεται η ασφάλεια δεδομένων; Το ζήτημα της ηλεκτρονικής απάτης είναι μια πρόκληση διεθνώς.

Το γεγονός ότι το Core Banking System θα μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα multi-cloud hybrid περιβάλλον, δηλαδή σε παραπάνω από έναν παρόχους cloud και ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της τράπεζας, αυξάνει κατά πολύ την ανθεκτικότητα της τόσο σε επιθέσεις DDOs (δηλαδή επιθέσεις που κατακλύζουν μια τοποθεσία με στόχο την κακή λειτουργία μιας σελίδας), όσο και σε επιθέσεις από εγκληματικά δίκτυα με στόχο την υποκλοπή ή την καταστροφή των βάσεων δεδομένων της. 

Η πλατφόρμα υποστηρίζει την κρυπτογράφηση των δεδομένων, τόσο στη βάση τους όσο και στη μεταφορά τους και διευκολύνει τη χρήση εργαλείων ΤΝ για την παρακολούθηση ύποπτων κινήσεων από παραβατικούς χρήστες, και το έγκαιρο μπλοκάρισμα τους.   

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έτρεξαν» οι τράπεζες και το β’ τρίμηνο αλλά με μειωμένη ταχύτητα

Επιβράδυνση σημειώνουν οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις. Πιθανό να περάσουν προβλέψεις για τη λύση στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Ώθηση στα αποτελέσματα δίνουν οι προμήθειες και τα έσοδα από trading.