ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πηγή: Nikos Libertas / SOOC

Γ. Γεωργαντάς: Μετά την κρίση θα βγει κερδισμένος ο πρωτογενής τομέας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στη στήριξη των αγροτών από εθνικούς πόρους ενώ προανήγγειλε και ευρωπαϊκές δράσεις που αναμένεται να ενεργοποιηθούν.

Την πεποίθηση ότι ο πρωτογενής τομέας θα βγει κερδισμένος όταν ξεπεραστεί η κρίση που αντιμετωπίζει τώρα, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ. Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι ο μόνος τομέας στη χώρα που έχει λάβει ειδική ενίσχυση από την κυβέρνηση με στοχευμένες δράσεις από εθνικούς πόρους» συμπληρώνοντας ότι «αναμένουμε το επόμενο διάστημα και ευρωπαϊκές δράσεις που θα βοηθήσουν πραγματικά την πολύ δύσκολη αυτή συγκυρία, η οποία κατά βάση έχει ως θύματα τους κτηνοτρόφους».

Ο κ. Γεωργαντάς, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, είπε ότι την ερχόμενη Δευτέρα καταβάλλονται 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να βοηθηθούν, ενώ την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα καταβληθούν 101 εκατ. ευρώ από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που θα δίδονταν στο τέλος Μαΐου για το γάλα και για το βόειο κρέας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά» της περιφέρειας τον πρωτογενή τομέα, εξηγώντας ότι ευθύνη της κάθε κυβέρνησης είναι «να δημιουργήσει εκείνες τις υποδομές, αλλά και εκείνο το πλαίσιο, με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε ο μόχθος και ο κόπος του Έλληνα αγρότη πραγματικά με δίκαιο τρόπο, να του επιστρέψει αυτά που του αναλογούν» ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων που θα εκσυγχρονίσουν τον πρωτογενή τομέα και σχετίζονται με τα αρδευτικά δίκτυα, τα φράγματα, αλλά και τις παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία.

«Μέσα σε όλη αυτή την κρίση κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Στους αγρότες θα δώσει και το αίσθημα εκείνο της δίκαιης μεταχείρισης που πρέπει να έχει ο κάθε Έλληνας παραγωγός. Γιατί η προσοχή της κυβέρνησης δεν είναι απλά στον Έλληνα αγρότη, δεν είναι απλά στον Έλληνα κτηνοτρόφο, είναι ουσιαστικά σε αυτόν που παράγει, σε αυτόν που δημιουργεί πλούτο και αυτό το προϊόν της παραγωγής οφείλουμε ως κυβέρνηση να προστατεύσουμε από παράνομες ελληνοποιήσεις» ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, αναφέρθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, λέγοντας ότι έχει κατατεθεί το στρατηγικό σχέδιο για το 2023-2027 «όπου είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν είχαμε μειώσεις στον προϋπολογισμό» προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει διατηρήσει το ίδιο ποσό, 19,3 δισ. ευρώ για την επόμενη προγραμματική περίοδο και αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, από το βήμα του προσυνεδρίου έκανε λόγο για ένα αγώνα που συνεχίζεται, συμπληρώνοντας ότι «θα τον δώσουμε μέχρι τέλους, για να στηρίξουμε αποτελεσματικά τον πρωτογενή τομέα». Ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην εξασφάλιση της ομαλής ροής προμηθειών και τη θωράκιση «απέναντι σε ενδεχόμενα κρούσματα κερδοσκοπίας, με τη συνεχή καταγραφή αποθεμάτων αλλά και διαρκείς ελέγχους στην αγορά, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης», ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί «ότι κερδοσκοπία σε καιρό πολέμου θυμίζει μαυραγορίτες της κατοχής και πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

αγροτικό τοπίο βοοειδή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΑΤ: Δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός για την ευλογιά αιγοπροβάτων στην Ελλάδα

Το ΥΠΑΑΤ απορρίπτει το σενάριο εμβολιασμού για την ευλογιά των αιγοπροβάτων, επικαλούμενο νομικά, επιστημονικά και εμπορικά εμπόδια που επιβάλλουν την καταστροφή των ζώων.
businessdaily-Melissokomoi-Meli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί εξαφανίζεται το ελληνικό μέλι: «Κραχ» στην παραγωγή κατά 70%

Η ακραία ξηρασία έκανε το 2024 τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της μελισσοκομίας. Οι μέλισσες λιμοκτονούν, η μείωση παραγωγής φτάνει τοπικά και το 90%. Πλημμυρίζει η αγορά από «ελληνοποιημένο» μέλι.