ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τσίπρας σε ΤΧΣ για Τρ. Πειραιώς: Μεγάλες απώλειες για το Δημόσιο

«Αιφνιδιαστήκαμε αρνητικά από την απόφαση της διοίκησης της Tράπεζας Πειραιώς για την μετατροπή των Cocos», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη που είχε με το ΤΧΣ.

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε σήμερα στις 13:00, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο και τα μέλη Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε τη μεγάλη ανησυχία με τις εξελίξεις για την Τράπεζα Πειραιώς, αναφέροντας τα εξής: «Έχω και έχουμε ως κόμμα που κυβέρνησε την χώρα 4,5 δύσκολα χρόνια, πλήρη εικόνα των δυσκολιών, των αδυναμιών και της ανάγκης να διατηρηθεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Από την άλλη έχουμε και την πλήρη εικόνα των μεγάλων πληγών για τους Έλληνες φορολογούμενους και για το ελληνικό δημόσιο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, έκανε λόγο για αρνητικό αιφνιδιασμό όσον αφορά την στάση του ΤΧΣ στις πρόσφατες εξελίξεις της Τράπεζας Πειραιώς, λέγοντας ότι: «Αιφνιδιαστήκαμε αρνητικά από την απόφαση της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς για την μετατροπή των Cocos», προσθέτοντας πως «είχαμε την αίσθηση ότι δεν θα συνέβαινε, διότι υπήρχε κεφαλαιακή επάρκεια και δυνατότητα αποπληρωμής αυτού του ομολογιακού δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς στο Ελληνικο Δημόσιο. Η δόση όμως δεν πληρώθηκε για δεύτερη φορά και με βάση την δέσμευση που υπήρχε στην εν λόγω συμφωνία μετατράπηκαν σε μετοχές για το ΤΧΣ. Το ΤΧΣ αύξησε τη συμμετοχή του στην Πειραιώς από το 26% στο 61,3% γράφοντας ζημιές σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας θέτοντας δύο ερωτήματα:

«Πρώτον, γιατί συνέβη αυτό και για ποιο λόγο το Ταμείο δεν προσπάθησε να εμποδίσει αυτήν την εξέλιξη;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το τοκομερίδιο θα μπορούσε να έχει πληρωθεί σε μετοχές, γεγονός που θα διασφάλιζε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και επεσήμανε ότι γεννούνται ερωτηματικά για τη στάση που κράτησε το ΤΧΣ σε αυτές τις αποφάσεις που ζημίωσαν ήδη ευθέως την περιουσία του Δημοσίου.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε τα εξής: «ενόψει της μεθαυριανής διαδικασίας, για ποιο λόγο σχεδιάζεται αυτή η ΑΜΚ με τρόπο τέτοιο ώστε να στερείται το δικαίωμα του ΤΧΣ να συμμετάσχει κατά το ποσοστό της αναλογίας του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, το υψηλό ποσοστό που είχε μετά την εξέλιξη των CoCos. Να μην συμμετάσχει δηλαδή ούτε το ελληνικό δημόσιο ούτε οι παλαιότεροι μέτοχοι» κατά προτεραιότητα με το ποσοστό που τους αντιστοιχεί.

«Αυτή η εξέλιξη αντικειμενικά δημιουργεί μια προοπτική μεγάλων απωλειών στο ελληνικό δημόσιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε κρίσιμο ερώτημα το γιατί δεν συμμετέχει το ΤΧΣ στην ΑΜΚ, καταβάλλοντας ανάλογο ποσοστό του μεριδίου του.

«Τι έγινε με την μετατροπή των CoCos και γιατί δεν αντέδρασε το Ταμείο και δεύτερον, γιατί τώρα δεν συμμετέχει, γιατί δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στην αύξηση καταβάλλοντας ένα ανάλογο μερίδιο και αν έχετε εκτιμήσει ποιο θα είναι το πλαίσιο των απωλειών από την εν εξελίξει διαδικασία για το ελληνικό δημόσιο» τόνισε o ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έθεσε στη διοίκηση του ΤΧΣ το ζήτημα που εγείρουν και οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι διαμαρτύρονται «γιατί δεν θα μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν στις μετοχές τους».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο «μια παράδοξη εκδοχή του καπιταλισμού» αφού, όπως τόνισε, «βλέπουμε, να απαγορεύεται στον μέτοχο του δημοσίου να βγάλει κέρδη στο μέλλον για λογαριασμό του Έλληνα φορολογούμενου».
 
Αναφερόμενος, επίσης, στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το συνολικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο ξεπέρασε τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ και ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς το κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο υπερέβη τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γνωρίζουμε, υπογράμμισε, πολύ καλά τις προσπάθειες που γίνανε και επί των ημερών μας για να διατηρηθεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, παρά το γεγονός ότι εκείνες οι ημέρες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ότι οι σημερινές .

«Ελπίζω να μην ξανάρθουν τέτοιες δυσκολίες διότι φοβάμαι ότι και η πανδημία θα αφήσει πολύ μεγάλες πληγές και στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι «μετά την έξοδο από τα μνημόνια θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι ήρθε η στιγμή το τραπεζικό σύστημα, η οικονομία, η αγορά να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες της αγοράς. Και με βάση τους κανόνες της αγοράς να έχει και το ελληνικό δημόσιο ως μέτοχος τις ίδιες δυνατότητες για κέρδη και να μην συνεισφέρει μόνο στις ζημιές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tsipras-Alexis-Solts-Olaf
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς για ΤΕΝΕΡΓ, τα 2,4 δισ. Μπουλούτα και ο γερμανοτσολιάς... Τσίπρας

Τα διαδοχικά επιχειρηματικά deal στον όμιλο Ελλάκτωρ, το δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς που ξεκλειδώνει το deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η αισιοδοξία των επιτελών των τραπεζών, η στροφή 180 μοιρών του Τσίπρα για τη Γερμανία και οι υπερβολές του ΤΧΣ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εξαφάνιση Ξηρουχάκη, γκρίνιες στο υπ. Άμυνας και ταλαιπωρία δια χειρός Vinci

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ και το placement της Τρ. Πειραιώς, τα ακίνητα των εποπτευόμενων φορέων του υπ. Άμυνας, οι μέτοχοι της Ολυμπίας Οδού και η πασχαλινή ταλαιπωρία, ο ESM ως Ταμείο Άμυνας και ο φόρος ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες.
businessdaily-Peiraiws-Xrimatistirio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Πρώτος στόχος να γίνουμε η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα

Την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, τονίζοντας ότι μετά το επιτυχημένο placement η τράπεζα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να πρωταγωνιστήσει και στην Ευρώπη.
Πειραιώς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιοι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έκαναν ουρά για μετοχές της Τρ. Πειραιώς

Ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες η επιτυχία του placement. Norges, Goldman, Wellington, Pictet, Schroeder’s, Lazard κ.α. μεταξύ των θεσμικών. Προσφορές 13 δισ. από το εξωτερικό, 1 δισ. από Ελλάδα. Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης, σήμερα η κατανομή.