ΓΔ: 1950.12 -0.94% Τζίρος: 158.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ομιλητής σε φόρουμ
φώτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Θεμιστοκλέους: Ριζικές μεταρρυθμίσεις για ένα σύγχρονο και δίκαιο ΕΣΥ

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσιάζει το φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ με έμφαση σε προσωπικό, υποδομές, τεχνολογία και διαφάνεια.

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις δρομολογούνται για τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), εστιάζοντας στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, στη βελτίωση των υποδομών και στην προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας

Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στη δημιουργία ενός συστήματος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου πολίτη και είναι αντάξιο των προτύπων των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο στόχος είναι να διασφαλιστούν ποιοτικές και αξιοπρεπείς υπηρεσίες για κάθε πολίτη, με έμφαση στην εύκολη και απρόσκοπτη πρόσβαση. 

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως η στελέχωση του ΕΣΥ βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας αύξηση 10% στους γιατρούς, 7% στο νοσηλευτικό προσωπικό και αντίστοιχη αύξηση στο διοικητικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, στον "Ευαγγελισμό", η αύξηση στους γιατρούς αγγίζει το 15%, ενώ έχουν ιδρυθεί νέα τμήματα και υπηρεσίες. 

Παράλληλα, έχει θεσπιστεί νέα φορολόγηση για τις εφημερίες, έχουν αυξηθεί οι μισθοί και δίνονται επιπλέον κίνητρα για τα απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα μέρη. 

Ενδεικτικό είναι ότι από τις 300 προκηρυγμένες θέσεις γιατρών σε άγονες περιοχές, έχουν καλυφθεί ήδη οι 200,  επίτευγμα που καταγράφεται πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια. 

Ειδικά στην Κω, όπου υπήρχαν δυσκολίες με παθολόγους, ήδη υπάρχουν νέες υποψηφιότητες και δρομολογούνται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε εμβληματικές παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές: Στο νοσοκομείο "Σωτηρία" κατασκευάζεται ένα νέο, υπερσύγχρονο ογκολογικό κέντρο, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός ενός έτους, ενώ ήδη πραγματοποιείται ανακαίνιση τριών κλινικών 3.000 τ.μ. 

Επιπλέον, πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ επενδύονται για την αναβάθμιση και δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, το νέο ογκολογικό στο "Παπανικολάου" Θεσσαλονίκης και το Ογκολογικό Νοσοκομείο Λαμίας. 

Αυτές οι ενέργειες διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο για το ΕΣΥ, με στόχο να εξυπηρετεί αποτελεσματικά και με ποιότητα τους πολίτες.

Σχετικά με τον νοσοκομειακό χάρτη, υπάρχει ένα καλά οργανωμένο πλάνο αναδιάρθρωσης, όπως επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους. 

Η πρώτη φάση προβλέπει μεταφορές τμημάτων και κλινικών στην Αττική, ώστε να αντιμετωπιστούν υφιστάμενες ανισορροπίες, όπως για παράδειγμα η έλλειψη πνευμονολογικής κλινικής στο "Ασκληπιείο" της Βούλας, ενώ αντίθετα άλλες μονάδες διαθέτουν υπεραριθμία ανά ειδικότητα.

Ο μετασχηματισμός περιλαμβάνει τη λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων ιχνηλάτησης ασθενών μέσω βραχιολιών, με απτά αποτελέσματα στη διαχείριση αναμονής. Συγκεκριμένα, σε περιστατικά χαμηλής επικινδυνότητας στον "Ευαγγελισμό", ο μέσος χρόνος παραμονής μειώθηκε από 9 σε 5 ώρες. 

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο χρόνος αυτός αφορά τη συνολική παραμονή στο Τμήμα Επειγόντων και όχι απλά το διάστημα αναμονής, καθώς μεσολαβούν ενδιάμεσες ιατρικές εξετάσεις και γνωματεύσεις.

Στον τομέα της διαφάνειας και της επιχειρησιακής βελτίωσης, θεσμοθετήθηκε η ηλεκτρονική αξιολόγηση του νοσοκομείου από τους ίδιους τους ασθενείς. Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 10.000 SMS, με ποσοστό ανταπόκρισης άνω του 30%, ενώ το πρόγραμμα αφορά όλους τους νοσηλευόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. 

Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται δεν αποτελούν απλή δημοσκόπηση, αλλά «εργαλείο διοίκησης», καθώς οι παρατηρήσεις, για παράδειγμα στην καθαριότητα, μεταφέρονται άμεσα στους διοικητές, οι οποίοι καλούνται να βελτιώσουν τις υπηρεσίες, αλλιώς υπόκεινται σε κυρώσεις που φτάνουν ακόμη και στην παύση από τη θέση τους.

Αναφερόμενος στις ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου και την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΚΑΒ, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε πως ο στόλος ενισχύεται με επιπλέον αεροπλάνο, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και με νέα ελικόπτερα στην Πάρο και τη Ρόδο από το Βελέντζειο Ίδρυμα και την Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα.

Οι ενισχύσεις αυτές αυξάνουν τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ κατά περίπου 20%. Παράλληλα, στη Χαλκιδική πλέον λειτουργούν επτά βάσεις και μηχανές ταχείας ανταπόκρισης, με τους χρόνους να έχουν μειωθεί στα 7-8 λεπτά. 

Στα μεγαλύτερα τουριστικά νησιά, όπως η Κως, η Ρόδος και νησιά των Κυκλάδων, διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενοφόρων ανά βάρδια, βελτιώνοντας αισθητά τα επίπεδα παρεχόμενης φροντίδας στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ