Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς οι εξελίξεις με την ευλογιά των αιγοπροβάτων έχουν λάβει διαστάσεις που απαιτούν συντονισμένη και άμεση δράση.
Το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει επτά κατεπείγοντα μέτρα με στόχο τη δραστική ανάσχεση και εξάλειψη της επιζωοτίας.
Σύμφωνα με τις υφιστάμενες δηλώσεις του υπουργείου, «είναι απολύτως αναγκαία η κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων», προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης εκρίζωση του ιού από τις επηρεαζόμενες περιοχές.
Παράλληλα, απευθύνεται κάλεσμα προς όλους τους αρμόδιους φορείς για αδιάλειπτη συμμόρφωση και συνεργασία, με στόχο τη θωράκιση του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγικής δραστηριότητας.
Τα επτά άμεσα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή
1. Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας: Μετά από σχετική επικοινωνία του υπουργού Κώστα Τσιάρα με τους αρμόδιους Περιφερειάρχες, κηρύσσονται σε ειδική κινητοποίηση οι εξής περιφέρειες:
- Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία)
- Στερεάς Ελλάδας (Φωκίδα)
- Θεσσαλίας (Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα)
- Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα)
- Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες, Χαλκιδική)
- Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ξάνθη, Βόρειος Έβρος, Ροδόπη και Σαμοθράκη)
2. Ενίσχυση των μέτρων απαγόρευσης μετακινήσεων: Εντατικοποιούνται οι απαγορεύσεις για κάθε μετακίνηση αιγοπροβάτων εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης.
Η Ελληνική Αστυνομία διασφαλίζει τον έλεγχο των οχημάτων και τη μη νόμιμη διακίνηση ζώων, ενώ με τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας και τη χρήση drones επιχειρείται διαρκής επιτήρηση για την αποτροπή παράνομης βόσκησης.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται στενή συνεργασία με τους υπουργούς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιάννη Κεφαλογιάννη, αρμόδιους για την Πολιτική Προστασία.
3. Κινητοποίηση κτηνιατρικού προσωπικού: Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά την άμεση αξιοποίηση όλων των κτηνιάτρων που υπηρετούν σε φορείς του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να ενισχυθεί το επιχειρησιακό σχέδιο στο πεδίο.
4. Άμεση υλοποίηση μέτρων σε περιπτώσεις κρουσμάτων: Ακόμη και αν η διαχείριση των κρουσμάτων αμφισβητείται δικαστικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εφαρμόζουν άμεσα όλα τα θεσπισμένα μέτρα, όπως η θανάτωση ζώων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 του Κανονισμού (ΕΕ) 625/2017, για τον έλεγχο της εξάπλωσης.
5. Συστηματική απολύμανση αγροτικών δρόμων: Οι οικείες περιφέρειες αναλαμβάνουν δράση για τακτική απολύμανση των αγροτικών οδών, με έμφαση στις περιοχές που βρίσκονται περιμετρικά των εστιών μόλυνσης.
6. Αυστηροποίηση πλαισίου κυρώσεων: Εντατικοποιείται η εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περιπτώσεις παράβασης των μέτρων, ενώ εξετάζεται περαιτέρω αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
7. Σύσταση Ειδικής Επιτροπής Διαχείρισης: Συγκροτείται άμεσα επιτροπή αντιμετώπισης της επιζωοτίας, με εκπροσώπηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, της ΕΘΕΑΣ, των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (Κρέατος και Φέτας), του ΣΕΒ-ΓΑΠ, του ΣΕΚ, του ΕΛΓΟ Δήμητρα αλλά και του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ώστε να διασφαλιστεί η επιστημονική και αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης.
Η αδιάλειπτη και συντονισμένη εφαρμογή των μέτρων είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου, την προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.