Η ανακοίνωση της ίδρυσης των δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στις Νότιες Κυκλάδες και το Ιόνιο, όπως παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των θαλασσών και της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνδέεται άρρηκτα με τις αξίες και την ταυτότητα του ελληνικού πολιτισμού, υπογραμμίζοντας πως «η θάλασσα υπήρξε κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού και της ναυτικής μας ισχύος, ενώ είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τη καρδιά της εθνικής μας ταυτότητας».
Ο κ. Παπασταύρου χαρακτήρισε τη θεσμοθέτηση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων ως «ιστορικό βήμα για τη προστασία των θαλασσών μας, με εθνικό και ανθρώπινο πρόσημο».
Η έκτασή τους σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες ξεπερνά τις αρχικές κυβερνητικές δεσμεύσεις, πλησιάζοντας τα 27.500 τ. χλμ.. Η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών βασίστηκε στην περιβαλλοντική τους ιδιαιτερότητα, καθώς φιλοξενούν σημαντικά και σπάνια οικοσυστήματα, όπως τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεσογειακής φώκιας παγκοσμίως.
Ο Υπουργός τόνισε ότι η θαλάσσια βιοποικιλότητα «δεν είναι αφηρημένη έννοια» και αφορά όλους τους πολίτες, από επιστήμονες και ψαράδες μέχρι τις νησιωτικές κοινότητες και τα παιδιά.
Η δημιουργία των Πάρκων θέτει υπό προστασία το 35% των χωρικών υδάτων της χώρας, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό στόχο για 30% μέχρι το 2030, καθώς ο στόχος θα επιτευχθεί ήδη από το 2026. Πρόκειται για κίνηση που έχει ήδη λάβει θετική ανταπόκριση από διεθνείς και ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Εξίσου σημαντική είναι η απαγόρευση της χρήσης μηχανότρατας σε προστατευόμενες περιοχές, μέτρο που φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων, ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών όπως η Δανία και η Σουηδία.
Σχετικά με την επιτήρηση των νέων Πάρκων, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ενοποίηση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου: «Μέχρι το 2020 είχαμε 40 διαφορετικούς οργανισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το 2020 δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στελεχωμένος από εξειδικευμένους επιστήμονες».
Πάνω από 300 επιστήμονες δραστηριοποιούνται καθημερινά από τις Πρέσπες ως την Κάρπαθο, ενώ η νέα δομή θα ενισχυθεί με ειδική διεύθυνση για τα θαλάσσια πάρκα, σε συνεργασία με το Λιμενικό, νέες τεχνολογίες, drones και real-time παρακολούθηση για την διασφάλιση της τήρησης των περιορισμών.
Κληθείς να σχολιάσει την ενεργειακή επάρκεια εν μέσω κύματος καύσωνα, ο κ. Παπασταύρου διαβεβαίωσε ότι το σύστημα παραμένει ανθεκτικό και λειτουργεί ομαλά, χάρη στην διαρκή επαγρύπνηση των αρμόδιων φορέων και τον στενό συντονισμό δράσεων. «Δεν εφησυχαζόμαστε, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.