Στη Βουλή κατατέθηκε το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με επίκεντρο την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και την αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών του προσωπικού. Πρωταρχικός στόχος του νομοθετήματος αποτελεί η προστασία και η ορθολογική διαχείριση των ακινήτων, με τρόπο που θα ενισχύει την αμυντική ισχύ της χώρας και θα χρηματοδοτεί εθνικούς σκοπούς.
Το νομοσχέδιο προχωρά στη συγχώνευση υφιστάμενων ταμείων σε ένα νέο, ενιαίο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (Τ.Α.Εθ.Α.), καθώς και στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου «Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων» (Φ.Α.Α.Ε.Δ.), με παράλληλη προώθηση δράσεων για τη στέγαση του προσωπικού των ΕΔ. Όλα αυτά εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική εκσυγχρονισμού του πλαισίου διαχείρισης της στρατιωτικής δημόσιας περιουσίας.
Στόχοι και Θεσμικές Τομές
Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία επιδιώκει τη διαφανή διαχείριση των 2.529 ακινήτων των ΕΔ, βάζοντας τέλος στον κατακερματισμό που παρατηρείται μέχρι σήμερα. Μέχρι πρότινος, τρία διακριτά ταμεία διαχειρίζονταν συνολικά 2.060 ακίνητα, υπό ένα παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο, χωρίς επαρκή τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό.
Το προτεινόμενο σχήμα προβλέπει:
- Ίδρυση του ενιαίου Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ), ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΘΑ. Το ΤΑΕΘΑ θα αναλάβει όλους τους πόρους, τις αρμοδιότητες και τα προγράμματα των ταμείων που συγχωνεύονται, εξασφαλίζοντας ενιαία και ξεκάθαρη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.
- Διοίκηση από τριμελή επιτροπή υψηλών προσόντων, με συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Οικονομίας & Οικονομικών, και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
- Στόχευση στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας και στη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού μέσω βέλτιστης αξιοποίησης των ακινήτων.
- Δυνατότητα παραχώρησης ακινήτων με αντάλλαγμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς – με εξαιρέσεις μόνο για προφανείς λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Επιπλέον, θεσμοθετείται πληροφοριακό σύστημα απογραφής και παρακολούθησης ακινήτων που, σε συνδυασμό με την κατάργηση εκκρεμών δικαστικών διεκδικήσεων, διασφαλίζει την ξεκάθαρη κα ownership των ακινήτων από το ΤΑΕΘΑ.
Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (Φ.Α.Α.Ε.Δ.)
Η ίδρυση του ΦΑΑΕΔ, ως νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, αποτελεί μια κομβική διαθρωτική τομή. Ο νέος φορέας θα λειτουργεί ως σύγχρονος επιχειρησιακός βραχίονας αξιοποίησης ακινήτων που δεν είναι αναγκαία για επιχειρησιακές ανάγκες, αναλαμβάνοντας διευρυμένες αρμοδιότητες όπως σύναψη συνεργασιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, και συμμετοχή σε εταιρείες ειδικού σκοπού.
Η διοίκησή του θα γίνεται από καταξιωμένο στέλεχος, με συμμετοχή ανώτατων στρατιωτικών και εξειδικευμένων συνεργατών. Όλες οι συμβάσεις θα διέπονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ προβλέπεται αυστηρός εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος.
Ολοκληρωμένα Σχέδια Δράσης και Οικιστικό Πρόγραμμα
Στον πυρήνα της στρατηγικής βρίσκονται δύο βασικά προγράμματα: το Στρατηγικό Σχέδιο Αξιοποίησης Ακινήτων (περιοδικό πενταετές πλάνο με αντικείμενο επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ) και το Δεκαετές Σχέδιο Στέγασης Προσωπικού, με στόχευση στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε ακριτικές περιοχές και νησιά.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο νέος φορέας «δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα Real Estate, αλλά λειτουργεί ως επιχειρησιακός βραχίονας υπέρ του προσωπικού των ΕΔ».
Το τρέχον οικιστικό πρόγραμμα προβλέπει την ανέγερση 1.000 νέων κατοικιών για το στρατιωτικό προσωπικό μέχρι το 2026 – ιδίως σε ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές με υψηλό ενοίκιο και χαμηλή διαθεσιμότητα κατοικιών. Μάλιστα, ποσοστό 15% των ακινήτων θα διατεθεί σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό του ΕΣΥ. Σε περιπτώσεις χρηματοδότησης από δημόσια επενδυτικά προγράμματα, μπορεί να παραχωρείται ως και το 30% των νέων οικημάτων σε δημοσίους υπαλλήλους.
Όπως υπογραμμίζεται, οι πρόσθετοι πόροι από την αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας θα δημιουργήσουν διαρκή μηχανισμό χρηματοδότησης για ακόμα περισσότερα οικιστικά έργα έως το 2030 για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο, το ΥΠΕΘΑ καθιερώνει ένα νέο πρότυπο διαφανούς, αποτελεσματικής και ευέλικτης διαχείρισης της στρατιωτικής δημoσίας περιουσίας. Το πλαίσιο αυτό αφενός ενισχύει τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό, αφετέρου δημιουργεί τις βάσεις για σύγχρονες και αξιοπρεπείς στεγαστικές λύσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.