Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδραματίζουν οι κρίσιμες τεχνολογίες, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Σταύρο Καλαφάτη.
Κατά την τοποθέτησή του στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ για θέματα Έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, ο κ. Καλαφάτης εστίασε στη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας για την ενίσχυση της παγκόσμιας θέσης της Ευρώπης στους κρίσιμους τεχνολογικούς τομείς.
Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η «επιτυχημένη ανάπτυξη και εφαρμογή κρίσιμων τεχνολογιών στην Ε.Ε. απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες». Η ουσιαστική συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χαρακτηρίστηκε καταλύτης για την τεχνολογική πρόοδο.
Ειδική αναφορά έγινε στη δημιουργία εξειδικευμένων κόμβων εφαρμοσμένης έρευνας αποκλειστικά για κρίσιμες τεχνολογίες, οι οποίοι θα λειτουργούν ως οικοσυστήματα καινοτομίας φέρνοντας κοντά πανεπιστήμια, βιομηχανία, νεοφυείς επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς.
Οι κόμβοι αυτοί, όπως τόνισε, πρέπει να ενσωματώνουν πολλαπλούς τομείς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί, η βιοτεχνολογία, η κβαντική υπολογιστική και η μηχανική.
Στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας της ΕΕ «Επιλέξτε την Ευρώπη για την Επιστήμη», ο Υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης κορυφαίων ευρωπαϊκών και διεθνών ταλέντων στους ερευνητικούς κόμβους.
Η προσφορά ανταγωνιστικών ευκαιριών εργασίας, προγραμμάτων κατάρτισης και κινητικότητας, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη βάση γνώσεων και θα συμβάλει στη δημιουργία μιας δυναμικής κουλτούρας καινοτομίας.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία της ανάπτυξης κρίσιμων τεχνολογιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης. Μεταξύ των βασικών ελληνικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ενίσχυση τεχνολογικών δυνατοτήτων, ξεχωρίζουν η ίδρυση του εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης AI Pharos, ο υπερυπολογιστής Dedalus, το Κέντρο Έρευνας Τεχνητής Νοημοσύνης, Επιστήμης Δεδομένων και Αλγορίθμων «Αρχιμήδης», το εργαστήριο Αυτόνομης Επιστήμης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» SUPERLABS και η ανάπτυξη του εθνικού προγράμματος μικροδορυφόρων, με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος να έχει κομβικό ρόλο.
Εστιάζοντας στο μελλοντικό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (FP10) και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη», ο κ. Καλαφάτης τόνισε πως τα ευρωπαϊκά προγράμματα πλαίσιο συνιστούν ισχυρά εργαλεία για τη διεθνή συνεργασία, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη για επαρκή και φιλόδοξο προϋπολογισμό στο νέο πρόγραμμα, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή χρηματοδότηση της Έρευνας και της Καινοτομίας, με απλούστευση των διαδικασιών και ισορροπημένη στήριξη μεταξύ βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης είχε διμερείς επαφές με την Ομοσπονδιακή Υπουργό Έρευνας, Τεχνολογίας και Διαστήματος της Γερμανίας Dorothee Bär, τον Υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ιρλανδίας James Lawless, και την Υφυπουργό Παιδείας της Λιθουανίας Regina Valutyte. Επιπλέον, επισκέφθηκε το ιστορικό ινστιτούτο Niels Bohr στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς κβαντικούς κόμβους.
Στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών, τον κ. Καλαφάτη πλαισίωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Δρ. Γεώργιος Νούνεσης.