Με σαφή διάθεση διαφάνειας και όχι συγκάλυψης, η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καλύπτοντας ολόκληρη την περίοδο από την ίδρυσή του το 1998 έως σήμερα.
Η πρωτοβουλία, που ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη σε συνέντευξη στον Alpha Radio 989, εστιάζει στη διερεύνηση κρίσιμων θεμάτων όπως η τεχνική λύση, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και τα περιφερειακά σχέδια βόσκησης.
Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η σύσταση της Επιτροπής πραγματοποιείται για να ριχθεί φως σε πολυετείς παθογένειες που, όπως τόνισε, έχουν κοστίσει στη χώρα πάνω από 2,7 δισ. ευρώ τα τελευταία 30 χρόνια.
«Η πρωτοβουλία αυτή δεν αποσκοπεί σε συγκάλυψη, αλλά σε πλήρη διαλεύκανση κρίσιμων ζητημάτων όπως η τεχνική λύση, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι αλλά και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως δεν προκύπτουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Αντιθέτως, επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την πλήρη διερεύνηση όλων των θεμάτων που αφορούν τις αγροτικές ενισχύσεις χωρίς να υπάρχει θέμα συμψηφισμού ευθυνών.
Ο κ. Μαρινάκης απέρριψε τις αιτιάσεις περί συμψηφισμού και εξήγησε ότι η σχετική πρόταση για Εξεταστική θα κατατεθεί άμεσα, προκειμένου, όπως επισήμανε, η διαδικασία να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό εντός των εβδομάδων.
Κάλεσε μάλιστα όλα τα κόμματα, ιδίως το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, να συμβάλουν ουσιαστικά στη διαδικασία με πνεύμα αυτοκριτικής και διακομματικής συναίνεσης, «χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη λεγόμενη «τεχνική λύση» για τις αγροτικές ενισχύσεις, επισημαίνοντας πως πρόκειται για θέμα που απαιτεί πολιτικό διάλογο κι όχι ποινικοποίηση.
Υπενθύμισε ότι η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε από το 2014 διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαιτίας ευρωπαϊκών κανονιστικών απαιτήσεων.
«Είναι κρίσιμο να διερευνηθεί αν εφαρμόστηκε σωστά, αλλά αυτό είναι θέμα πολιτικής και όχι ποινικής διεκδίκησης» ανέφερε, απορρίπτοντας ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ποινικές ευθύνες.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις κατηγορίες κατά του υπουργού Μάκη Βορίδη, «Η ερμηνεία της αντιπολίτευσης βασίζεται σε εικασίες κι όχι σε στοιχεία» σχολίασε, προσθέτοντας πως όλοι οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν ενώπιον της Εξεταστικής, ώστε να αποσαφηνιστεί το σύνολο της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο Παύλος Μαρινάκης ανέδειξε το θέμα της διαφανούς διεξαγωγής των εργασιών της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας το αρνητικό ιστορικό εργαλειοποίησης αντίστοιχων θεσμών από μέρος της αντιπολίτευσης.
Υποστήριξε πως η σημερινή κυβέρνηση προσδίδει νέα δυναμική στις Εξεταστικές Επιτροπές, δίνοντας στη μειοψηφία για πρώτη φορά δικαίωμα πρότασης, ενώ έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση των Τεμπών, όπου η κομματικοποίηση αποτυπώθηκε στα οκτώ διαφορετικά πορίσματα.
«Η κυβέρνηση δεσμεύεται για σεβασμό στον θεσμό, καλώντας παράλληλα την αντιπολίτευση να αποφύγει την εργαλειοποίηση της διαδικασίας. Εμείς δεν φοβόμαστε την αλήθεια» κατέληξε ο υφυπουργός.
Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό, ο κ. Μαρινάκης γνωστοποίησε ότι το σχετικό αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ θα κατατεθεί άμεσα, ώστε να προγραμματιστεί η συζήτηση στο Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό.
Μετά την ψήφιση της πρότασης από την Ολομέλεια, η Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να ξεκινήσει εργασίες μόλις ολοκληρωθούν οι ολιγοήμερες διακοπές. Οι ακριβείς χρόνοι θα οριστούν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Βουλής.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται στη διαρκή αναζήτηση της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα της αγροτικής πολιτικής και καλεί όλα τα κόμματα να συμβάλουν εποικοδομητικά στον δημόσιο διάλογο.