Σε κλίμα αυξημένης έντασης και διπλωματικών ζυμώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισκέπτεται εκ νέου σήμερα την Τρίπολη της Λιβύης, σε μια προσπάθεια διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας και αποκλιμάκωσης της έντασης που πυροδοτήθηκε μετά την επίσημη Ρηματική Διακοίνωση της λιβυκής κυβέρνησης προς τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ αλ-Μένφι, τον πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα και τον υπουργό Εξωτερικών, Τάχερ αλ-Μπάουρ.
Στο τραπέζι των επαφών αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα των ελληνικών ενεργειακών εξορύξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, που η Τρίπολη αμφισβητεί ανοιχτά.
Το νέο επεισόδιο στην ελληνολιβυκή αντιπαράθεση άνοιξε με τη Ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ, η οποία φέρει ημερομηνία 20 Ιουνίου και κατατέθηκε λίγες ημέρες μετά την ελληνική προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την εκμετάλλευση τεσσάρων θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου.
Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης εκφράζει «βαθιά ανησυχία» και «βαθύτατη απογοήτευση» για την κίνηση της Αθήνας, την οποία χαρακτηρίζει ως «σαφή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της», απορρίπτοντας πλήρως τη νομιμότητα του ελληνικού διαγωνισμού.
Όπως υπογραμμίζεται, η πρωτοβουλία της Ελλάδας «στερείται νομικής βάσης» και παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στο κείμενο της Διακοίνωσης, η λιβυκή κυβέρνηση εκφράζει την «επίσημη και κατηγορηματική αντίθεσή της» και καλεί για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και αποφυγή τετελεσμένων.
Τονίζεται η ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης διαφορών και η αποδοκιμασία κάθε ενέργειας που ενδέχεται να κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, η Τρίπολη παραπέμπει σε προηγούμενες παραχωρήσεις περιοχών νοτίως της Κρήτης σε εταιρείες όπως η Total και η ExxonMobil, σημειώνοντας ότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενες κινήσεις της Αθήνας σε αμφισβητούμενες περιοχές.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει, μέσω διπλωματικών πηγών, ότι απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ενέργεια που εδράζεται σε «άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες». Όπως επισημαίνεται, η Ρηματική Διακοίνωση της Τρίπολης δεν προσθέτει κάτι ουσιαστικά νέο και θα απαντηθεί επίσημα στα Ηνωμένα Έθνη.
Η Αθήνα τονίζει τη σταθερή της δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, υπενθυμίζοντας ότι έχει εκδηλώσει επανειλημμένα την πρόθεσή της για διάλογο με τη Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Καμία διεθνής ή περιφερειακή αντίδραση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δεν θα αποτρέψει την Ελλάδα από την άσκηση των νόμιμων κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν άργησαν να έρθουν. Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραπλάνησε τον ελληνικό λαό ως προς τη στάση της Τρίπολης, η οποία «δεν σέβεται τη μέση γραμμή, αλλά αμφισβητεί ανοιχτά τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για υποχώρηση της χώρας στα ζητήματα κυριαρχίας και άσκησης δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι η ρητορική του ΥΠΕΞ «διαψεύδεται στην πράξη».
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ επανέφερε τη θέση του κατά της εμπλοκής της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κάνοντας λόγο για «ευθεία υπονόμευση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.