ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
stauros_papastaurou_ypen
Φώτο: ΥΠΕΝ

Παπασταύρου: Δεν απειλούνται οι επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες από Λιβύη

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στ. Παπασταύρου διαμηνύει ότι οι επενδύσεις υδρογονανθράκων προχωρούν κανονικά, απορρίπτοντας τις λιβυκές αιτιάσεις, τονίζοντας πως η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, αναφορικά με τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, τονίζοντας πως η Ελλάδα συνεχίζει απρόσκοπτα την ενεργειακή της στρατηγική, παρά τις ενστάσεις της Λιβύης για τη θαλάσσια οριοθέτηση νοτίως της Κρήτης.

Μιλώντας στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ της ΕΡΤNews, ο υπουργός χαρακτήρισε άκυρες τις αντιδράσεις της Λιβύης, βασισμένες –όπως είπε– σε ανυπόστατες συμφωνίες, ενώ προανήγγειλε επίσημη απάντηση του ΥΠΕΞ προς τον ΟΗΕ. «Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα υπεύθυνα και αποφασιστικά. Το ζήτημα της ΑΟΖ πρέπει να διευθετηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον πρόσφατο λιβυκό χάρτη που δημοσιεύτηκε, ο κ. Παπασταύρου επισήμανε ότι ακόμα και στον επίσημο διαγωνισμό του λιβυκού Οργανισμού Πετρελαίου, τα οικόπεδα σέβονται τη μέση γραμμή, γεγονός που δείχνει –όπως είπε– ότι η Λιβύη δεν επιθυμεί να διαταράξει την πορεία επανένταξής της στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο ανησυχίας από πλευράς διεθνών επενδυτών, τονίζοντας πως «οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι γνωρίζουν πολύ καλά πού επενδύουν» και δεν προχωρούν σε «ευκαιριακές κινήσεις». Υπενθύμισε δε, την αναμενόμενη επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ στην Αθήνα, στις 6-7 Νοεμβρίου, καθώς και τις συνομιλίες με τον επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας.

Καμία «κόκκινη κάρτα» από Κομισιόν για τους θαλάσσιους χάρτες

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε και στο δημοσίευμα της «Αυγής» περί «κόκκινης κάρτας» από την Κομισιόν για καθυστερήσεις στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. «Δεν υπάρχει κόκκινη κάρτα. Υπήρξε παρατήρηση ότι μέχρι τον Απρίλιο δεν είχε γίνει τίποτα. Πλέον, έχουμε προχωρήσει ουσιαστικά», ανέφερε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου:

  • Η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο υιοθετήθηκε τον Απρίλιο.
  • Ορίστηκαν τέσσερις θαλάσσιες ενότητες, δύο στο Αιγαίο, μία νότια της Κρήτης και μία στο Ιόνιο.
  • Καθορίστηκαν τα κριτήρια σχεδιασμού των χωροταξικών πλαισίων.

«Απομένει η κατάρτιση των πλαισίων, που απαιτεί περιβαλλοντικές μελέτες και χρόνο. Δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη», διευκρίνισε.

Αισιοδοξία για μείωση των ανισοτήτων στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό σκέλος της ενεργειακής πολιτικής, ο Υπουργός στάθηκε στη σύγκλιση των τιμών ενέργειας Βορρά-Νότου. Όπως δήλωσε, για πρώτη φορά συστάθηκε Task Force με συμμετοχή κυβερνήσεων, ρυθμιστικών αρχών και διαχειριστών, η οποία κατέγραψε τις μεγάλες ανισότητες τιμών στην Ε.Ε.

«Υπάρχει βάσιμη ελπίδα πως η απόκλιση θα μειωθεί και η τιμή εκκίνησης θα προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», δήλωσε ο υπουργός, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για βελτίωση της κατάστασης στο μέτωπο του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου πρόσωπο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης το 2026, σύμφωνα με τον Σ. Παπασταύρου

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει να ολοκληρώσει έως το τέλος του έτους τον διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, με σεισμικές έρευνες να ξεκινούν το 2026, δήλωσε ο Στ. Παπασταύρου στον Alpha.
Ομιλητής στο Delphi Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΝ: Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταλλευτική δραστηριότητα

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος ανακοίνωσε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες και επενδύσεις, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΜΕ για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου.