ΓΔ: 1967.29 -0.16% Τζίρος: 3.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:34:33
αγροτικό τοπίο βοοειδή
Φωτογραφία Shutterstock

ΥΠΑΑΤ: Δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός για την ευλογιά αιγοπροβάτων στην Ελλάδα

Το ΥΠΑΑΤ απορρίπτει το σενάριο εμβολιασμού για την ευλογιά των αιγοπροβάτων, επικαλούμενο νομικά, επιστημονικά και εμπορικά εμπόδια που επιβάλλουν την καταστροφή των ζώων.

Σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων και τις συζητήσεις για πιθανές εναλλακτικές στρατηγικές εμβολιασμού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε εκτενή διευκρίνιση του θεσμικού πλαισίου και των ενδεδειγμένων πρακτικών για την αντιμετώπιση της νόσου. 

Σκοπός της παρέμβασης είναι η έγκυρη ενημέρωση του κοινού και η αποφυγή παραπληροφόρησης γύρω από ζητήματα δημόσιας υγείας και αγροτικής πολιτικής.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΑΑΤ, η ευλογιά των αιγοπροβάτων εντάσσεται στα νοσήματα που υπόκεινται σε υποχρεωτική δήλωση, βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429. Τα κράτη-μέλη οφείλουν να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ελέγχου, όπως προβλέπεται από το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο.

 Για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα, ορίζεται η θανάτωση και καταστροφή των προσβεβλημένων ζώων, καθώς και η απολύμανση των μονάδων.

Το Υπουργείο απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο της φυσικής εξάπλωσης της νόσου για την επίτευξη «ανοσίας αγέλης», επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί αναγνωρισμένη πρακτική ούτε στο εθνικό ούτε στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. 

Αντιθέτως, υπογραμμίζεται ότι η εμπειρία από την πρόσφατη επιζωοτία (2024) έδειξε υψηλότατα ποσοστά θνησιμότητας, ειδικά στα νεαρά ζώα, ενώ πολλά εκ των επιζώντων εμφανίζουν χρόνιες βλάβες με σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγή και την ποιότητα ζωής.

Σε ό,τι αφορά τις φωνές υπέρ του εμβολιασμού, το Υπουργείο επισημαίνει σειρά προβλημάτων που καθιστούν το μέτρο πρακτικά αναποτελεσματικό. Πρώτον, δεν υπάρχει αξιόπιστη εργαστηριακή μέθοδος για τη διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και φυσικά νοσούντων ζώων, με αποτέλεσμα την αδυναμία ελέγχου της διασποράς.

Δεύτερον, ακόμη και αν εφαρμοστεί εμβολιασμός, η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος συνεπάγεται εκ νέου θανάτωση όλων των ζώων της μονάδας, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Επιπλέον, η ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό δεν είναι ομοιογενής, γεγονός που δεν εγγυάται συλλογική προστασία.

Τρίτον και εξίσου σημαντικό, η χρήση εμβολίων επιφέρει άμεσα εμπόδια στις εξαγωγές ζωικών προϊόντων, καθώς πολλές χώρες και αγορές απορρίπτουν εισαγωγές από περιοχές όπου εφαρμόζεται εμβολιαστική πολιτική. Η επαναφορά στο καθεστώς «ελευθέρου εμπορίου» απαιτεί χρόνο και υπόκειται σε αυστηρές προϋποθέσεις, επιβαρύνοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Το Υπουργείο καλεί τις κτηνιατρικές αρχές και τους παραγωγούς να εφαρμόσουν χωρίς καθυστερήσεις τα προβλεπόμενα μέτρα ελέγχου, ώστε να περιοριστεί η επιδημιολογική εξάπλωση και να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και της εθνικής αγροτικής οικονομίας.

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση, προτεραιότητα της Πολιτείας είναι η διατήρηση της εξαγωγικής δυνατότητας της χώρας, η προστασία του ζωικού κεφαλαίου και η θωράκιση της διεθνούς αξιοπιστίας των ελληνικών προϊόντων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Melissokomoi-Meli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί εξαφανίζεται το ελληνικό μέλι: «Κραχ» στην παραγωγή κατά 70%

Η ακραία ξηρασία έκανε το 2024 τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της μελισσοκομίας. Οι μέλισσες λιμοκτονούν, η μείωση παραγωγής φτάνει τοπικά και το 90%. Πλημμυρίζει η αγορά από «ελληνοποιημένο» μέλι.
Κωνσταντίνος Τσιάρας Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσιάρας: Η κλιματική κρίση αλλάζει την στόχευση των κονδυλίων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως η γραφειοκρατία δυσκολεύει σημαντικά την καταβολή των γεωργικών αποζημιώσεων, σε μια εποχή που το εισόδημα των εργαζόμενων στον πρωτογενή τομέα βάλλεται πολλαπλώς και είναι μειωμένο.