ΓΔ: 1949.79 -1.05% Τζίρος: 26.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:12:33
Φοιτητές στο πανεπιστήμιο
Φώτο: Shutterstock

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο Παιδείας για βία στα ΑΕΙ και νέο πλαίσιο φοίτησης

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ενισχύει την ασφάλεια στα ΑΕΙ, ορίζει ανώτατο όριο φοίτησης, προβλέπει αυστηρές κυρώσεις και θεσμικές αλλαγές στην πειθαρχία.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στα ΑΕΙ, ρυθμίσεις για την ακαδημαϊκή φοίτηση, θέματα θρησκευτικών κοινοτήτων, αλλά και τη σύσταση νομικού προσώπου για την Ιερά Μονή του Σινά στην Ελλάδα. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025, στις 10:00, μέσω της πλατφόρμας www.opengov.gr.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα»

Σύμφωνα με το Υπουργείο, με τη ρύθμιση αυτή επιλύεται το θεμελιώδες πρόβλημα της νομικής προσωπικότητας της Μονής, ενισχύοντας την πολιτική της κυβέρνησης για την υποστήριξη της Ορθοδοξίας.

Επιπλέον, θεσπίζεται νέο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία χώρων λατρείας, καταργώντας το ισχύον σύστημα που προερχόταν από τη Μεταξική περίοδο. Εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, αναγνωρίζεται η Εκκλησία της Σουηδίας ως θρησκευτικό νομικό πρόσωπο και παρέχεται νομική υπόσταση στους μπεκτασήδες - αλεβίτες μουσουλμάνους της Θράκης.

Το νομοσχέδιο εισάγει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα πανεπιστήμια. Περιλαμβάνει:

  • Αυστηροποίηση ποινών για επιθέσεις και φθορές σε ΑΕΙ, με ποινές έως και 10 έτη κάθειρξης.

  • Αυτόματη επιβολή ποινών σε φοιτητές που διαπράττουν σοβαρά ποινικά αδικήματα, όπως προσωρινή αναστολή φοιτητικής ιδιότητας ή οριστική διαγραφή.

  • Ενίσχυση των πειθαρχικών διαδικασιών με ενιαία συμβούλια και νομικές κυρώσεις για αδράνεια των οργάνων.

  • Ψηφιακό σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

  • Επιβάρυνση των υπαιτίων για φθορές δημόσιας περιουσίας με πλήρη αποζημίωση.

  • Ίδρυση Εθνικού Παρατηρητηρίου Βίας, το οποίο θα συλλέγει δεδομένα και θα εισηγείται προληπτικά μέτρα.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει αυστηρότερα αλλά και ευέλικτα μέτρα για τον χρόνο φοίτησης στα ΑΕΙ. Ειδικότερα:

  • Ορίζεται ανώτατη διάρκεια φοίτησης: η ελάχιστη διάρκεια σπουδών +4 εξάμηνα (ή +6 για προγράμματα με ειδικά χαρακτηριστικά).

  • Προβλέπεται αυτοδίκαιη διαγραφή μετά την εξαντλητική εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

  • Καθιερώνεται «τελευταία ευκαιρία» με παράταση δύο ή τριών εξαμήνων για φοιτητές που έχουν καλύψει το 75% των πιστωτικών μονάδων.

  • Εισάγονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για ειδικές ομάδες φοιτητών, όπως εργαζόμενοι, γονείς, ΑμεΑ, έγκυες και αθλητές.

  • Ενισχύεται ο θεσμός των κατατακτηρίων εξετάσεων με αύξηση του ποσοστού εισαγωγής στο 20% ή 30% για περιφερειακά ΑΕΙ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ