Την υπογραφή των Υπουργικών Αποφάσεων για την εκκίνηση σημαντικών έργων αναβάθμισης και συντήρησης σε έξι κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας, συνολικού ύψους άνω των 7 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη.
Οι σχετικές παρεμβάσεις εντάχθηκαν στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ 2021-2025) και επιδιώκουν τη βελτίωση της εκπαιδευτικής εμπειρίας και της καθημερινότητας για φοιτητές και προσωπικό των ελληνικών πανεπιστημίων.
Θεμελιώδης στόχος των επενδύσεων είναι η αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών και η ενίσχυση της ασφαλούς λειτουργίας των ακαδημαϊκών χώρων.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κ. Ζαχαράκη, «η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ποιότητα των σπουδών, την ασφαλή καθημερινότητα φοιτητών και καθηγητών, αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή προοπτική της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας».
Η ίδια πρόσθεσε: «Με τις αποφάσεις που υπογράψαμε, ως μία επένδυση στη νέα γενιά, προχωράμε στην άμεση υλοποίηση σημαντικών έργων - συνολικού προϋπολογισμού άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ - σε έξι εμβληματικά πανεπιστήμια. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πολυτεχνείο Κρήτης».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας των εγκαταστάσεων, αλλά και στη γενικότερη βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, ευθυγραμμισμένες με τους στρατηγικούς στόχους για τη νέα ακαδημαϊκή εποχή.
Ειδικές Παρεμβάσεις ανά Πανεπιστήμιο
Η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι οι δράσεις αυτές είναι σχεδιασμένες ώστε να ανταποκριθούν σε χρονίζουσες ανάγκες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τόσο σε τεχνικό όσο και σε υποδομικό επίπεδο, αποδεικνύοντας τη διαρκή δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και σύγχρονου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.
Ακολουθούν οι βασικές χρηματοδοτήσεις και οι κυριότερες παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν σε κάθε πανεπιστήμιο:
1. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – 2.580.727 ευρώ
Η χρηματοδότηση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και κτηριακών έργων, όπως συντηρήσεις και πιστοποιήσεις Η/Μ εγκαταστάσεων (πίνακες χαμηλής τάσης, λέβητες, ανελκυστήρες), επεμβάσεις σε συστήματα αποχέτευσης και αποστράγγισης, υποστήριξη εξοπλισμού επιστημονικών εργαστηρίων (TEM Jeol, STEM, NMR), συντηρήσεις σε φρεάτια και υποδομές ΑμεΑ, και τοπικές επισκευές σε βασικά κτήρια (Φιλοσοφική, Πολυτεχνική, Γεωπονίας, Κτήριο Γ/MOMA). Οι βελτιώσεις αυτές ενισχύουν τη συνολική λειτουργικότητα του ΑΠΘ, προσφέροντας αναβαθμισμένο περιβάλλον για εκπαίδευση και έρευνα.
2. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – 1.500.000 ευρώ
Το έργο περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις και μελέτες σε τέσσερις πόλεις: στη Ξάνθη, Κομοτηνή, Διδυμότειχο και Καβάλα. Ανάμεσα στις προβλεπόμενες δράσεις είναι οι επισκευές, συντηρήσεις, βελτιώσεις σε Η/Μ εγκαταστάσεις, επεμβάσεις σε φοιτητικές εστίες και αποκαταστάσεις δομών για Τμήματα Νοσηλευτικής και Ψυχολογίας. Επιπλέον, προβλέπεται και γεωτεχνική μελέτη για πρανή στην Αλεξανδρούπολη. Οι παρεμβάσεις αυτές δίνουν πρακτικές λύσεις σε κρίσιμες περιοχές και ενισχύουν τη λειτουργία του ΔΠΘ, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες δομές.
3. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – 1.000.000 ευρώ
Οι χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται σε παρεμβάσεις σε πέντε κομβικά κτήρια της Πανεπιστημιούπολης Α, με έμφαση στην αποκατάσταση φθορών, ενισχύσεις σκυροδέματος, αντικαταστάσεις υδρορροών, διαμορφώσεις εξωτερικών χώρων και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, όπως νέους ηλεκτρικούς πίνακες και ηλιακούς θερμοσίφωνες. Η πράξη εστιάζει στην ενίσχυση της ασφάλειας και στη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος.
4. Πανεπιστήμιο Κρήτης – 998.700 ευρώ
Το πρόγραμμα καλύπτει ηλεκτρολογικές, θερμικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, συντηρήσεις ανελκυστήρων, τεχνική υποστήριξη κρίσιμων υποδομών, μικρές επισκευές σε κοινόχρηστους και διδακτικούς χώρους, αλλά και αντικαταστάσεις σχετιζόμενες με την ασφάλεια και τη συνεχή διδασκαλία. Οι πρωτοβουλίες αυτές προλαμβάνουν τεχνικές βλάβες και προστατεύουν την καθημερινή λειτουργία του πανεπιστημίου.
5. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – 500.000 ευρώ
Περιλαμβάνεται η συντήρηση του κτηρίου Αντωνιάδου, με βελτιώσεις σε υδραυλικές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ενίσχυση του δικτύου πυρασφάλειας και προσβασιμότητας, αναβάθμιση του φωτισμού και επισκευές σε επιστημονικό εξοπλισμό και υποδομές τηλεπικοινωνιών. Οι εργασίες επικεντρώνονται στη διασφάλιση λειτουργικότητας και ασφάλειας για φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό.
6. Πολυτεχνείο Κρήτης – 500.000 ευρώ
Οι επεμβάσεις αφορούν την τεχνική υποστήριξη κρίσιμων συστημάτων, με συντήρηση και αναβάθμιση του data center, του τηλεφωνικού κέντρου, των υποδομών UPS, δικτύων και ενεργειακών εγκαταστάσεων. Προβλέπονται επιπλέον μικροεπισκευές και τακτικές πιστοποιήσεις υποδομών, που αναβαθμίζουν τον ψηφιακό και τεχνικό εξοπλισμό, καίριο για τη στήριξη του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του Πολυτεχνείου.
Στρατηγικό Βήμα για τη Σύγχρονη Ανώτατη Εκπαίδευση
Οι στοχευμένες επενδύσεις στις πανεπιστημιακές υποδομές αντιπροσωπεύουν μία καθοριστική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα. Μέσω της υλοποίησης των έργων αυτών, ενισχύεται η ασφάλεια, η λειτουργικότητα και η ελκυστικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων, τοποθετώντας τα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας στο σύγχρονο ακαδημαϊκό και ερευνητικό περιβάλλον.