ΓΔ: 1952.48 -0.91% Τζίρος: 30.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:21:33
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
Ο Θανάσης Κοντογεώργης εμφανίζεται σε τηλεοπτική συνέντευξη με επίσημη ενδυμασία.

Κοντογεώργης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες το πρόστιμο

Ο υφυπουργός Θανάσης Κοντογεώργης μίλησε στην ΕΡΤ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις πολιτικές επιπτώσεις, τη ΔΕΘ, τα μέτρα κατά της ακρίβειας και τις διεθνείς εξελίξεις.

Στην ΕΡΤ, μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, εστιάζοντας σε σημαντικές εξελίξεις που αφορούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον πολιτικό αντίκτυπο της υπόθεσης, τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, τις προσπάθειες κατά της ακρίβειας και τις διεθνείς εξελίξεις.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε πως η κυβέρνηση ασκεί την αυτοκριτική της, σημειώνοντας πως έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη διαχείριση του ζητήματος. Όπως ανέφερε, ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται υπό επιτροπεία τον τελευταίο χρόνο, ακολουθώντας ένα σαφές σχέδιο δράσης. Περίπου 10.000 ΑΦΜ είχαν ήδη δεσμευτεί και τελούν υπό έλεγχο, αλλά, όπως επισήμανε, πρόκειται για μια υπόθεση με διαχρονικό χαρακτήρα.

Το νομοθετικό πλαίσιο και οι επόμενες κινήσεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για δύο παράλληλες διαδικασίες που διαμορφώνουν το πλάνο δράσης των επόμενων μηνών. Πρώτον, στη Βουλή θα κατατεθούν διατάξεις ώστε η ΑΑΔΕ να αναλάβει τον ρόλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έως το 2026, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ακόμη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανάκτησης των παρανόμως χορηγηθέντων επιδοτήσεων και όπως σημείωσε, σύντομα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά το πρόστιμο, διευκρίνισε ότι θα κινηθούν νομικές διαδικασίες στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και πως μέρος του ποσού θα καλυφθεί μέσω της ανάκτησης επιδοτήσεων.

Αναφορικά με τις πολιτικές ευθύνες, ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «η ιστορία των κομμάτων και των κυβερνήσεων δεν είναι άσπρο ή μαύρο», επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων στα κορυφαία θεσμικά ζητήματα. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, επισήμανε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, διαχωρίζοντας πολιτικές από ποινικές ευθύνες. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία απόπειρα συγκάλυψης, αλλά δεν πρέπει να πάμε σε ένα κυνήγι μαγισσών», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Πολιτικός αντίκτυπος και μεταρρυθμιστικό έργο

Στα ερωτήματα γύρω από τον πολιτικό αντίκτυπο της υπόθεσης, ο Θ. Κοντογεώργης επεσήμανε ότι η αξιολόγηση της κυβέρνησης είναι πολυδιάστατη. Υπενθύμισε πως τα τελευταία χρόνια υπήρξαν παρεμβάσεις κατά της διαφθοράς σε κρίσιμους τομείς, όπως οι πολεοδομίες, οι εφορίες, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το λαθρεμπόριο.

Οι πολίτες, όπως ανέφερε, λαμβάνουν υπόψη το συνολικό μεταρρυθμιστικό έργο: τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, την πρόοδο σε υγεία και παιδεία, τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα και τον ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον. «Οφείλουμε να φέρουμε ορατές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών», σημείωσε.

ΔΕΘ, εισοδήματα και αντιμετώπιση ακρίβειας

Αναφορικά με τις επικείμενες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή πλάνου.

«Η στόχευση παραμένει σαφής: βελτίωση των εισοδημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, φοροαπαλλαγές, στήριξη της μεσαίας τάξης και δημόσιες επενδύσεις που επιστρέφουν στον πολίτη», υπογράμμισε. Ερωτηθείς για το φαινόμενο της ακρίβειας στα μέσα της τουριστικής περιόδου, ανέφερε πως έχουν καταγραφεί σταθεροποιήσεις αλλά και σημαντικές μειώσεις, ιδιαίτερα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Επιπλέον, ασκείται διαρκής πίεση για αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα, αύξηση εισοδημάτων σε ευάλωτες ομάδες, καθώς και για την επιστροφή ενοικίου και εντατικούς ελέγχους στην αγορά.

Εξωτερική πολιτική και τουρκολιβυκό μνημόνιο

Τέλος, ο Θ. Κοντογεώργης σχολίασε τις διεθνείς εξελίξεις, ενόψει της μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, σε Ανατολική και Δυτική Λιβύη, με φόντο το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Όπως επισήμανε, είναι απαραίτητο να διατηρείται διαρκής επαγρύπνηση λόγω της δυναμικής στις διεθνείς σχέσεις.

Σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «στερείται πρακτικού αποτελέσματος», καθώς δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ούτε από την ΕΕ. Αναφερόμενος στην έρευνα υδρογονανθράκων της Λιβύης, διευκρίνισε ότι αυτή διεξάγεται νότια της μέσης γραμμής και «δεν σχετίζεται με το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ