Οι στρατιωτικοί καλούνται να ανταποκριθούν σε όλο και πιο ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, καθώς τα ενοίκια σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν εκτοξευθεί, εξανεμίζοντας μεγάλο μέρος του οικογενειακού τους εισοδήματος. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις παραμεθόριες περιοχές, με τις τιμές των ενοικίων να παρουσιάζουν αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50% μέσα σε μόλις δύο χρόνια.
Όπως επισημαίνει σε επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας του ΣΑΣΜΥ, Σχης (ΑΤΘ) Γεώργιος Κυλινδρής, «τα ενοίκια είναι εκτός ελέγχου». Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τις εξαγγελίες για αυξήσεις στους μισθούς των στρατιωτικών, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν να ζητήσουν υπέρογκες αυξήσεις, θεωρώντας ότι το στρατιωτικό προσωπικό «έχει χρήματα».
Τα παραδείγματα που παρατίθενται είναι ενδεικτικά: στέλεχος που το 2022 πλήρωνε 350 ευρώ για κατοικία στη Λάρισα, σήμερα καλείται να καταβάλει 600 ευρώ. Στην Αθήνα, το ενοίκιο αυξήθηκε από 550 σε 780 ευρώ, ενώ σε περιοχές κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις αγγίζει ακόμη και τα 900 ευρώ. Στη Ρόδο, μέλος του ΣΑΣΜΥ δέχθηκε πρόταση για μίσθωση 17 τ.μ. κατοικίας με μηνιαίο ενοίκιο 550 ευρώ.
Παρεμβαίνει η κυβέρνηση
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρνει στη δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου με τίτλο: «Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων – Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων – Σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».
Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου μεταξύ άλλων, βρίσκεται η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσεων για τη στέγαση του προσωπικού, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και θα μπορεί να καλύπτει, πέρα από στρατιωτικούς, και εργαζόμενους άλλων υπουργείων, μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Η πρόβλεψη αυτή δίνει τη δυνατότητα κοινής αξιοποίησης διαθέσιμων υποδομών για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του δημόσιου τομέα.
Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ επιχειρεί μια σημαντική μεταρρυθμιστική παρέμβαση, ενισχύοντας τόσο τη διαχειριστική ευελιξία όσο και τη διαφάνεια στη χρήση της στρατιωτικής ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, διασφαλίζει αυστηρούς μηχανισμούς λογοδοσίας και εποπτείας.
Σε πλήρη εναρμόνιση με το υπό εξέλιξη οικιστικό πρόγραμμα του υπουργείου, το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή και παράδοση 1.000 νέων κατοικιών έως το 2026, με στόχο την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών στρατιωτικών που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές και νησιά, όπου παρατηρείται υψηλό κόστος ενοικίου και περιορισμένη διαθεσιμότητα. Από αυτές, το 15% θα διατεθεί σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό του ΕΣΥ.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι, στην περίπτωση χρηματοδότησης αποκλειστικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την ανέγερση στρατιωτικών κατοικιών, ποσοστό 15% έως 30% αυτών θα μπορεί να μισθωθεί σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.
Η αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναμένεται να δημιουργήσει έναν σταθερό μηχανισμό χρηματοδότησης, ικανό να στηρίξει την κατασκευή επιπλέον κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2030, δίνοντας μια πιο μακροπρόθεσμη λύση στο οξυμένο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν.