ΓΔ: 1953.91 -0.84% Τζίρος: 32.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:25:33
Κτίριο Βουλής Ελλάδας
Φωτο: Shutterstock

Ανεξάρτητο «κόσκινο» στα κομματικά μέτρα φέρνει το Δ. Συμβούλιο

Η πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου τόνισε ότι η κοστολόγηση των μέτρων των κομμάτων είναι καινοτόμα και θα γίνεται με διαφάνεια και χωρίς μεροληψία.

Ένα σημαντικό βήμα για τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή χαρακτήρισε η πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Αναστασία Μιαούλη, την πρόβλεψη για κοστολόγηση των προτάσεων των κομμάτων, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη δημοσιονομική ισορροπία και εποπτεία, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Η κ. Μιαούλη τόνισε πως πρόκειται για μια καινοτόμο πρακτική, που εφαρμόζεται ήδη σε προηγμένες χώρες όπως ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Αυστραλία και η Μεγάλη Βρετανία, και επισήμανε πως η επιτυχία της προϋποθέτει τη συνεργασία και την αποδοχή από τα πολιτικά κόμματα.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, προβλέπεται η δημιουργία Τμήματος Δημοσιονομικής Ανάλυσης, το οποίο θα αναλαμβάνει τη συστηματική παρακολούθηση της δημοσιονομικής συμμόρφωσης, της βιωσιμότητας του χρέους αλλά και της ανάλυσης των προεκλογικών δεσμεύσεων των κομμάτων.

Στην πρώτη φάση εφαρμογής, η κοστολόγηση δεν θα περιλαμβάνει εκτίμηση των δευτερογενών επιδράσεων αλλά θα περιορίζεται σε μια λογιστική αποτύπωση, δηλαδή υπολογισμό του κόστους ενός μέτρου,  για παράδειγμα, αύξησης ή μείωσης του ΦΠΑ.

«Θα ξεκινήσουμε με διαφάνεια και αξιοπιστία. Αν γίνουν λάθη, θα είναι ανθρώπινα, όχι μεροληπτικά», υπογράμμισε η κ. Μιαούλη, καλώντας τα κόμματα να εμπιστευθούν τη διαδικασία.

Αντιδράσεις προκάλεσε η πρόβλεψη για ανανέωση της θητείας των μελών του ΔΣ του Συμβουλίου. Ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, για να κατευνάσει τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε τροποποίηση που προβλέπει ότι τα μέλη του ΔΣ θα μπορούν να συμμετάσχουν μία φορά σε ανοιχτό διαγωνισμό, και όχι να ανανεώσουν αυτόματα τη θητεία τους.

Η κ. Μιαούλη ξεκαθάρισε πως το Δημοσιονομικό Συμβούλιο δεν ασκεί πολιτική, ούτε εμπλέκεται στις προτεραιότητες δαπανών των κυβερνήσεων, αλλά λειτουργεί συμβουλευτικά, με βάση τους κανόνες δημοσιονομικής ευστάθειας.

Στην παρέμβασή του, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Ιωάννης Τσουκαλάς, πρότεινε τη θεσμοθέτηση σαφούς μεθοδολογίας και κριτηρίων για την ανάλυση των κομματικών προγραμμάτων, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλα κράτη.

Ο κ. Πετραλιάς, τέλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως έναν από τους πιο θεμελιώδεις νόμους του ελληνικού κράτους, καθώς αφορά το δημόσιο λογιστικό και τη δημοσιονομική διαφάνεια. 

Κάλεσε όλα τα κόμματα να το στηρίξουν, τονίζοντας ότι «δεν είναι νόμος μιας κυβέρνησης, αλλά νόμος όλων των κυβερνήσεων του μέλλοντος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κ. Χατζηδάκης φέρνει στη Βουλή το... οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Οικονομικών καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την οικονομία στην Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και να υπάρξει μια αξιολόγηση για την οποία θα ενημερωθεί με ακρίβεια ο ελληνικός λαός.
Βουλή των Ελλήνων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο της αύξησης των μισθών

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων θα φτάσει τα 4,4 δισ. στην τετραετία ενώ επιπλέον 385 εκατ. ευρώ είναι το όφελος των ρυθμίσεων που θα ισχύσουν για φέτος, σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ, Ξ. Μπαραλιάκο.