Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από το δημοψήφισμα του 2015, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», αναδεικνύει τα κρίσιμα μαθήματα από εκείνο το δραματικό καλοκαίρι. Ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει πως, πέρα από τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, η χώρα βίωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις συνέπειες του λαϊκισμού, της ψευδαίσθησης των λεφτόδεντρων και του κοινωνικού διχασμού.
Επισημαίνει ότι το 2015, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει πως σε μία δεκαετία η Ελλάδα θα απομακρυνόταν τόσο ριζικά από την εικόνα του «μαύρου πρόβατου της Ευρώπης», με κλειστές τράπεζες, αβέβαιο μέλλον και χαμένη αξιοπιστία. Όπως σημειώνει, σήμερα, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και παρουσιάζει σαφή πρόοδο σε πολλαπλά επίπεδα.
Η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και σταθερότητας
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πλέον ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ τα δημόσια οικονομικά έχουν εξυγιανθεί και το δημόσιο χρέος μειώνεται σταθερά. Η πρόβλεψη για το 2028 είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν θα είναι πλέον η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ο τραπεζικός τομέας έχει ενισχυθεί, με τις τράπεζες να διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και διεθνή αξιοπιστία μετά την ιδιωτικοποίησή τους.
Η ανεργία έχει σημειώσει σημαντική πτώση, με τη δημιουργία άνω των 500.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ η σύγκλιση των εισοδημάτων με τα πιο ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη είναι πλέον ορατή. Παράλληλα, η φωνή της Ελλάδας ακούγεται με αυξημένη ισχύ εντός και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.
Οι πολίτες επέλεξαν σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνει πως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έμαθαν το ιστορικό τους μάθημα, προσφέροντας κατά τις εκλογές του 2019 και του 2023 ισχυρή πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία, το πολιτικό κόμμα που, όπως λέει, υποσχέθηκε τα λιγότερα και δέσμευσε τη χώρα σε ευρωπαϊκές, κοινής λογικής μεταρρυθμίσεις.
Ταυτόχρονα, οι πολίτες επέβαλαν πολιτική τιμωρία στους πρωταγωνιστές της περιόδου 2015-2019, ενώ –όπως σημειώνει χαρακτηριστικά– «αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι ορισμένοι από αυτούς αναφέρονται στα γεγονότα σαν το πιο μεγάλο πολιτικό τους κατόρθωμα».
Διαμηνύει, ωστόσο, πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι η ιστορία της Ελλάδας συνδυάζει διαρκώς καταστροφές και θριάμβους. Υπογραμμίζει επίσης ότι ο λαϊκισμός δεν εξαφανίζεται ποτέ, αλλά συνεχώς μεταμορφώνεται. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι σημερινοί δημαγωγοί αποφεύγουν τις φανφάρες του παρελθόντος, αλλά ουσιαστικά εξακολουθούν να υπόσχονται ανέφικτες λύσεις «με ένα νόμο και ένα άρθρο».
Το 2015 ως ιστορική τομή – η ευθύνη για το μέλλον
Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτηρίζει το 2015 ως ένα απαραίτητο σοκ για την ελληνική κοινωνία, ένα πολύτιμο μάθημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί. Με χαρακτηριστική αναφορά στον μύθο του Σισύφου, υπογραμμίζει την ανάγκη να μην επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βιώσει ξανά μια τέτοια τραγική περίοδο. Συμπληρώνει ότι όσα επιτεύχθηκαν πρέπει να διαφυλαχθούν με υπευθυνότητα, χωρίς πισωγυρίσματα.
Αυτή, όπως τονίζει, είναι η υποχρέωση της πολιτείας προς τους πολίτες και κυρίως τα νέα παιδιά: να διατηρηθεί η χώρα σε μια πορεία ευρωπαϊκής σταθερότητας και κοινής λογικής. Κλείνοντας, σημειώνει με έμφαση ότι το 2015 πρέπει να θεωρείται ως «το τέλος της συλλογικής μας αυταπάτης».