ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Άδωνις Γεωργιάδης
Φωτο: Thomas Giotopoulos / SOOC

Γεωργιάδης: Τέλος στο «στέλνω το παιδί μου για τσιγάρα στο περίπτερο»

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως οι ανήλικοι δεν θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα καπνού, βάζοντας τέλος στη συνήθεια να στέλνονται από γονείς για τσιγάρα στο περίπτερο.

Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νέου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας, το οποίο στοχεύει στην αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στόχος είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της ήδη προβλεπόμενης απαγόρευσης πώλησης αυτών των προϊόντων στους ανηλίκους.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα του αλκοόλ, με το νομοσχέδιο να εισάγει ποινική ευθύνη και για τους σερβιτόρους ή μπάρμαν που σερβίρουν ανήλικους. 

Ο υπουργός επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι στην εστίαση θα έχουν πλέον το δικαίωμα να αρνηθούν εντολές εργοδοτών για εξυπηρέτηση ανηλίκων, προστατευόμενοι νομικά.

Επιπλέον, προβλέπεται η υποχρεωτική καταγραφή εκδηλώσεων ανηλίκων σε χώρους όπου σερβίρεται αλκοόλ, μέσω πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ απαγορεύεται πλήρως η πώληση αλκοόλ από αυτόματους πωλητές.

Για την πώληση προϊόντων καπνού, καθίσταται υποχρεωτικός ο έλεγχος ταυτότητας – φυσικής ή ψηφιακής – στα σημεία πώλησης, ώστε να εμποδίζεται η αγορά από ανηλίκους. 

Ο υπουργός υπογράμμισε πως τέτοιες πρακτικές, όπως η αποστολή ανηλίκων από ενήλικες για την αγορά τσιγάρων, θα πάψουν να είναι αποδεκτές.

Σημαντική επίσης είναι η εισαγωγή ανώτατου ορίου νικοτίνης (16 γραμμάρια) σε σακουλάκια καπνού, δεδομένων των ευρημάτων για εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις στα υπάρχοντα προϊόντα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης εστίασαν κυρίως στην ανάγκη πρόληψης και εκπαίδευσης. 

Η Ράνια Θρασκιά (ΠΑΣΟΚ) τόνισε ότι το νομοσχέδιο παραγνωρίζει τους κοινωνικούς λόγους εθισμού και κάλεσε την κυβέρνηση να εντάξει προγράμματα αγωγής υγείας στα σχολεία.

Ο Ανδρέας Παναγιώτοπουλος (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις κατασταλτικές και περιορισμένες στη λογική της ατομικής ευθύνης, ενώ ο Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) υποστήριξε ότι το νομοθέτημα πρέπει να στοχεύει στη μείωση της ζήτησης μέσω διαπαιδαγώγησης.

Η Μαρία Αθανασίου (Ελληνική Λύση) και η Θεανώ Φωτίου (Νέα Αριστερά) υπογράμμισαν την ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας και κοινωνικών προτύπων, προτείνοντας προληπτικές και παιδαγωγικές παρεμβάσεις αντί για τιμωρητικές διατάξεις.

Κριτική για τον κίνδυνο υπερβολικού ψηφιακού ελέγχου άσκησε η Ασπασία Κουρουπάκη (ΝΙΚΗ), ενώ ο Σπύρος Μπιμπίλας (Πλεύση Ελευθερίας) πρότεινε εκστρατείες ευαισθητοποίησης στα σχολεία. Παρεμβάσεις με παρόμοιο πνεύμα έκαναν και οι βουλευτές Αθηνά Λινού, Γιάννης Τσίμαρης και Νίκος Παπαδόπουλος.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι τα μέτρα θα είναι "ξεβολευτικά" και μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις, αλλά τα χαρακτήρισε απολύτως αναγκαία. «Από την πλήρη ασυδοσία, πρέπει να πάμε σε ένα καλύτερο πλαίσιο. Είναι ένα σωστό βήμα και πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο συνεχίζει την επεξεργασία του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με στόχο να τεθεί σύντομα προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο αναμόρφωσης του Προσωπικού Ιατρού

«Είναι η πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού μετά από πολλούς προηγούμενους υπουργούς που είχαν νομοθετήσει το θεσμό, μέσα σε αυτούς και εγώ» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.