Η πάνω από 3.000 σελίδες δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται στη Βουλή, με την Εισαγγελία να προτρέπει να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες επισημαίνοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής για ενδεχόμενα αδικήματα.
Η δικογραφία με τη σύνοψη των 34 σελίδων, έχει διαβιβαστεί στη Βουλή προκειμένου να ερευνηθεί ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας και της συνέργειας σε απιστία από τους πρώην Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη (2019 - 2021) και Λευτέρη Αυγενάκη (2023-2024).
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και αποσπάσματα από συνομιλίες που έχει καταγράψει ο κοριός της ΕΥΠ στο πλαίσιο της έρευνας που είχε προηγηθεί, όπου και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται συνομιλίες βουλευτών τριών κομμάτων που ζητούσαν… «έξωθεν παρεμβάσεις», για διευκόλυνση των ψηφοφόρων τους αναφορικά με τις επιδοτήσεις.
Τα κόμματα θα εξετάσουν την ογκοδέστατη δικογραφία που υπάρχει σε τουλάχιστον τρία αντίγραφα και βρίσκεται στην αίθουσα 168 του κοινοβουλίου, και στη συνέχεια θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ προανακριτικής επιτροπής ή εξεταστικής επιτροπής.
Διαχρονικές παθογένειες βλέπει η κυβέρνηση
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «διαχρονικές παθογένειες», υπογραμμίζοντας την πρόθεση του πρωθυπουργού να βάλει τέλος σε αυτές τις καταστάσεις.
«Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη από το 2024, η διαπίστευση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τεθεί σε επιτήρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συνοδεύεται από συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την εξασφάλιση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στις πληρωμές» σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Πέραν αυτού, υπενθύμιζαν, ανακοινώθηκε και δρομολογείται η κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της ενσωμάτωσης των λειτουργιών πληρωμών και ελέγχου στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η ανεξαρτησία και οι σημαντικές επιτυχίες της ΑΑΔΕ διασφαλίζουν την αναμόρφωση του συστήματος αγροτικών ενισχύσεων και πληρωμών υπέρ του πρωτογενούς τομέα και της χώρας.
«Με τον ίδιο γνώμονα της πλήρους διαφάνειας και σύμφωνα με την πάγια θέση της κυβέρνησης, η δικογραφία που διαβιβάσθηκε σήμερα στη Βουλή ως προς τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε σχέση με την υπό εξέλιξη έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα μελετηθεί ενδελεχώς προς περαιτέρω αξιολόγηση» κατέληγαν οι πηγές της κυβέρνησης.
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αλ. Σδούκου νωρίτερα είχε υπογραμμίσει πως θα υπάρξει ενδελεχής μελέτη της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή, και μόλις η κοινοβουλευτική ομάδα ολοκληρώσει την ανάγνωσή της θα τοποθετηθεί θεσμικά
Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «δεν ανέχεται συστήματα παραβατικότητας», όπως έχει αποδείξει και σε άλλες περιπτώσεις, και διαβεβαίωσε πως θα εξαντληθεί κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να ανακτηθούν τα χρήματα και να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε όλη την αλυσίδα των εμπλεκομένων.
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε πως από το 2024 η διαπίστευση του Οργανισμού έχει τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ανέφερε πως υπήρξε οδικός χάρτης για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στις πληρωμές. Ειδικότερα, ανέφερε πως η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που συνεργάστηκε για να διευκολυνθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης.
Επισήμανε ότι η συνεργασία που έχουμε με τις Βρυξέλλες από το 2024 για να λύσουμε μια σειρά από ζητήματα μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που πράγματι ως οργανισμός είχε διαχρονικές παθογένειες. Για αυτό από το ’24 ζητήθηκε σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιτροπή να υπάρχει ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η δικαιοσύνη.
Βέλη ΣΥΡΙΖΑ να «μην θαφτεί και αυτό το σκάνδαλο»
Την ελπίδα πως «η κυβερνητική πλειοψηφία δε θα θάψει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ όπως έθαψε και το σκάνδαλο της σύμβασης 717 του ΟΣΕ, στερώντας από τους φυσικούς δικαστές την δυνατότητα να διερευνήσουν στην ολότητά τους τις ευθύνες πολιτικών προσώπων» εκφράζει σε δήλωσή του με αφορμή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, ο κ. Κόκκαλης: «Η ογκωδέστατη δικογραφία για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δύο κεντρικά πρόσωπα, δύο υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι οφείλουν να έρθουν αντιμέτωποι με τις πράξεις τους απέναντι στην Βουλή και στους πολίτες».
Επισήμανε πως «η προσπάθεια να εμπλακούν σ’ αυτή την δυσώδη υπόθεση και βουλευτές της αντιπολίτευσης, είναι μία ακόμη απόδειξη του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις ευθύνες της η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εκτιμά ότι υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν έχει έρθει απλά μια διερεύνηση η οποία μπορεί να απαιτεί εξεταστική. Έχει έρθει δικογραφία η οποία συνδέεται με το θέμα του νόμου περί ευθύνης υπουργών», θέλοντας να καταρρίψει το κυβερνητικό αφήγημα.
«Η δικογραφία αυτή έχει έρθει για την περίοδο ΄19 -΄22. Άρα μιλάμε για ένα σκάνδαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ακούω τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να σβήσει τις ευθύνες της κυβέρνησής του, μιλώντας για διαχρονικές ευθύνες. Δεν υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες την περίοδο ΄19-΄22. Είναι σκάνδαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι ένα ακόμα σκάνδαλο», πρόσθεσε, προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην τολμήσει να «θάψει» και τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Όπου υπάρχει εμπλοκή ονόματος υπουργού θα πρέπει να γίνει έρευνα από τη Βουλή, γιατί αν δεν γίνει έρευνα από τη Βουλή δεν θα γίνει από πουθενά αλλού. Αυτό έγινε πρόσφατα και με το έγκλημα των Τεμπών. Η επιλογή της πλειοψηφίας να εξεταστεί για ένα πλημμέλημα μόνο ο κύριος Καραμανλής, έθαψε και κουκούλωσε τις ευθύνες όλων των υπολοίπων και την έρευνα. Εγώ λοιπόν λέω ξεκάθαρα. Κατ' αντιστοιχία του προηγούμενου φακέλου, διατηρώντας την υποχρέωση μας να μελετήσουμε, πρέπει να γίνει η έρευνα που αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Δεν αντιστοιχεί αυτό σε εξεταστική», είπε και συμπλήρωσε:
«Όταν άλλαξε 5 υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και 6 προέδρους ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Μητσοτάκης, δεν ήξερε τίποτα για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ; Είχε βουίξει ο τόπος για τις καθυστερήσεις των ενισχύσεων και για τα προβλήματα και τις καταγγελίες των αγροτών. Και εγώ προσωπικά ως πρόεδρος της ΚΟ είχα επισκεφθεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα τεράστια προβλήματα των ενισχύσεων. Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να μην ήξερε τίποτα; Για ό,τι καλό συμβαίνει τα τελευταία έξι χρόνια, η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας λέει ότι οφείλεται στον κ. Μητσοτάκη. Για τα αρνητικά δεν ξέρει τίποτα. Εδώ υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορεί να γίνει καμία συσκότιση».