Την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, επανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού, ζητώντας την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών.
Αναφερόμενος στη σύλληψη υπόπτου για κατασκοπία, σημείωσε πως πρόκειται για «σοβαρή υπόθεση» που αφορά κρίσιμες υποδομές και αποτελεί αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι τόσο σε εγκληματικά όσο και σε ιδεοληπτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δημόσια ασφάλεια.
Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο κ. Μαρινάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση κατά 170% των ροών από τη Λιβύη προς την Κρήτη, κάνοντας λόγο για «ιδιότυπη κατάσταση» στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Όπως εξήγησε, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, με τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία απέστειλε επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες ζητώντας μέτρα αποτροπής εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τη Λιβύη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε επίσης την αποστολή τριών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή για την ενίσχυση της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει να φέρει την Ελλάδα σε ισχυρότερη θέση διεθνώς, φέρνοντας παραδείγματα όπως η υπογραφή ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και η έναρξη ερευνών υδρογονανθράκων από την Chevron.
Σχολιάζοντας τέλος την παρουσία στελέχους του ΠΑΣΟΚ σε εκδήλωση στα Κατεχόμενα, ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε την απάντηση του κόμματος «προβληματική», ζητώντας από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί πιο καθαρά στα εθνικά ζητήματα: «Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι μία και ενιαία».