Νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση ακραίων και προσβλητικών συμπεριφορών δικηγόρων εντός των δικαστικών αιθουσών ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), με επιστολή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, και τον Υφυπουργό, Ιωάννη Μπούγα.
Η ΕΔΕ προτείνει θεσμοθέτηση δυνατότητας απομάκρυνσης και αποβολής δικηγόρων από τη δικαστική αίθουσα σε περιπτώσεις σοβαρής διατάραξης της δίκης, με τη συνδρομή αστυνομικής φρουράς, και τη συμπλήρωση της πειθαρχικής διαδικασίας με πιο άμεσα, ουσιαστικά και αποτρεπτικά μέτρα.
Η Ένωση τονίζει ότι τα περιστατικά λεκτικών επιθέσεων, διαπόμπευσης δικαστών και έντονης παρεμπόδισης της διαδικασίας έχουν αυξηθεί, υποβαθμίζοντας τον θεσμικό ρόλο του δικαστή και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με την επιστολή, η ισχύουσα νομοθεσία παρέχει επαρκή εργαλεία για την αντιμετώπιση αντίστοιχων συμπεριφορών από πολίτες, όχι όμως από δικηγόρους, οι οποίοι χαίρουν ιδιαίτερου προστατευτικού πλαισίου.
Η ΕΔΕ εισηγείται την προσθήκη διατάξεων στον Κώδικα Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας, που θα επιτρέπουν την άμεση απομάκρυνση και αποβολή δικηγόρων από τη δίκη σε εξαιρετικές περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων ή βαρέως προσβλητικών συμπεριφορών.
Η ποινή θα εκτελείται με παρουσία αστυνομικής φρουράς, ενώ σε κάθε περίπτωση θα υποβάλλεται πειθαρχική αναφορά και θα προβλέπεται διακοπή ή αναβολή της δίκης, ώστε ο διάδικος να εκπροσωπηθεί από νέο δικηγόρο.
Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και θα διασφαλίζει την προστασία της διαδικασίας, χωρίς να παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η υπεράσπιση και η ελευθερία της έκφρασης.
Η επιστολή περιλαμβάνει εκτενή συγκριτική αναφορά σε νομικά καθεστώτα άλλων χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ισπανία και η Αυστραλία, όπου ισχύουν ρητές διατάξεις περί «περιφρόνησης του δικαστηρίου» (contempt of court).
Οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και τη φυλάκιση, ενώ η αρμοδιότητα τιμωρίας ανήκει στα ίδια τα δικαστήρια.
Η ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι οι δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη ως προς τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον θεσμό.
Όπως σημειώνεται, συμπεριφορές που υπονομεύουν το κύρος της δικαστικής εξουσίας είναι ακόμη πιο επιζήμιες όταν προέρχονται από μέλη του ίδιου του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης.
Η Ένωση ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να εξετάσει άμεσα τις προτεινόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, πριν η εξαίρεση καταστεί καθημερινότητα και η λειτουργία των δικαστηρίων πληγεί ανεπανόρθωτα.