«Από την αρχή πιστεύαμε, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την τεχνητή νοημοσύνη, ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο.
Να κατανοήσουμε τι μπορούμε πραγματικά να μάθουμε από την αρχαία φιλοσοφία και σοφία για να αντιμετωπίσουμε μια βαθιά και πρωτοφανή πρόκληση: την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με την Βαρόνη και μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου Beedan Kidron στο πλαίσιο του συνεδρίου «The Lyceum Project 2025 - Children in the age of AI».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως για πρώτη φορά, δεν έχουμε απλώς ένα εργαλείο, αλλά κάτι που αμφισβητεί την ίδια την έννοια της ανθρώπινης συνείδησης, της ύπαρξης, της βούλησης.
«Δεν πρόκειται μόνο για τεχνολογική εξέλιξη, ούτε απλώς για καινοτομία· πρόκειται για κάτι ποιοτικά εντελώς διαφορετικό», ανέφερε, ενώ είπε μεταξύ άλλων πως το πρόβλημα είναι ότι πλέον στον ψηφιακό κόσμο δεν αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως παιδιά, αλλά ως ενήλικες, παρόλο που αναγνωρίζουμε πως είναι πολύ πιο ευάλωτα.
«Έχουμε επιτρέψει να γίνεται ένα πρωτοφανές παγκόσμιο πείραμα πάνω στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων μας. Και από τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε, αυτό δεν προμηνύεται να έχει καλή κατάληξη. Οι γονείς το αναγνωρίζουν άμεσα. Εντυπωσιάστηκα από τη στήριξη που λάβαμε όταν ξεκινήσαμε να μιλάμε για το θέμα, γιατί οι γονείς βλέπουν ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το περιεχόμενο στον ψηφιακό κόσμο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να είναι κολλημένα όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες σε συγκεκριμένες εφαρμογές, γιατί έτσι οι τεχνολογικές εταιρείες βγάζουν χρήματα.
Τον ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή συζήτηση για τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συμμετοχή του στο συνέδριο «The Lyceum Project 2025 - Children in the age of AI», σε συζήτηση με την Βαρόνη Beeban Kidron, μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ΤΝ, επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο, συνδέοντας τις αρχές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας με τις ηθικές προκλήσεις της τεχνολογικής προόδου.
«Δεν πρόκειται απλώς για ένα νέο εργαλείο, αλλά για μια τεχνολογία που αμφισβητεί την ανθρώπινη συνείδηση, την ύπαρξη και τη βούληση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τις ψηφιακές πλατφόρμες, υπογραμμίζοντας ότι «τους φερόμαστε σαν ενήλικες, ενώ είναι οι πιο ευάλωτοι χρήστες».
Κατηγόρησε ευθέως τις τεχνολογικές εταιρείες ότι έχουν δημιουργήσει προϊόντα εθιστικού χαρακτήρα, με στόχο το οικονομικό όφελος, παρομοιάζοντάς τις με τις καπνοβιομηχανίες του παρελθόντος.
«Το περιεχόμενο έχει σχεδιαστεί για να κρατά τα παιδιά κολλημένα στις οθόνες. Οι αλγόριθμοι προωθούν τον εθισμό και αυτό είναι απαράδεκτο», είπε, επισημαίνοντας ότι είναι πλέον αναγκαία μια διεθνής απάντηση απέναντι σε αυτή την πρακτική.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να εισάγει εργαλεία όπως το Kid’s Wallet, που επαληθεύει την ηλικία των χρηστών μέσω του ψηφιακού μητρώου.
Όπως είπε, η τεχνολογία υπάρχει και πρέπει να χρησιμοποιείται για την προστασία των παιδιών. Τόνισε ότι οι γονείς χρειάζονται στήριξη και εκπαίδευση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ψηφιακού κόσμου.
«Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους γονείς να παλεύουν μόνοι. Χρειαζόμαστε φίλτρα, όρια χρήσης και κυρίως, ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας, των αθλητικών υποδομών και της κοινωνικοποίησης», πρόσθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής νομοθετικής παρέμβασης, ενώ υπενθύμισε πως ήταν ο μοναδικός ηγέτης που έθεσε το θέμα της προστασίας των παιδιών από την τεχνητή νοημοσύνη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Θα το επαναλάβω. Τα παιδιά μας δεν μπορεί να είναι ο χώρος όπου οι εταιρείες αυξάνουν τα κέρδη τους. Αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε με έμφαση.
Ο πρωθυπουργός έκλεισε με σαφές μήνυμα: «Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε οι πλατφόρμες να λειτουργούν σαν ουδέτερες. Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το περιεχόμενο που φιλοξενούν».