Με την ολοκλήρωση της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, κλείνει ένας κύκλος έντονης πολιτικής τοξικότητας και διχαστικής ρητορικής, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Status FM της Θεσσαλονίκης, τόνισε τη σημασία της παραπομπής δύο υπουργών της Νέας Δημοκρατίας στο Δικαστικό Συμβούλιο. Όπως υπογράμμισε, «οι πολιτικοί οφείλουν να αντιμετωπίζουν τον φυσικό τους δικαστή, όπως όλοι οι πολίτες» – αρχή που, κατά τον ίδιο, αποτελεί και τη βάση για την επιδιωκόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Υπενθύμισε επίσης την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας ως ένδειξη προόδου στον τομέα της δικαιοσύνης.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το Δικαστικό Συμβούλιο διατηρεί πλήρη δυνατότητα διερεύνησης της υπόθεσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έμφαση στη δικαστική διαλεύκανση των ζητημάτων θα οδηγήσει μακριά από θεωρίες συνωμοσίας και πολιτικές συγκρούσεις. Όπως ανέφερε, η μετάβαση της υπόθεσης στη δικαιοσύνη θέτει «τίτλους τέλους» σε φημολογίες και πολιτικούς ακτιβισμούς. Έκανε μάλιστα λόγο για παράλογη σύμπραξη πολιτικών δυνάμεων, κρίνοντας ως υπερβολικές τις κατηγορίες περί εσχάτης προδοσίας. Τόνισε, ακόμη, ότι πλέον οι εξελίξεις αφορούν αποκλειστικά το έργο της Δικαιοσύνης.
Διεθνείς εξελίξεις και αντίκτυπος στην οικονομία
Για τον εν εξελίξει πόλεμο Ισραήλ – Ιράν, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση δεν συντελεί στη λύση των προβλημάτων, αλλά αντίθετα ενέχει αυξημένο κίνδυνο για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και την παγκόσμια οικονομία. Επισήμανε, επίσης, τη διεθνή συμφωνία πως το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, ωστόσο προσδιόρισε σαφώς ότι οι όποιες λύσεις πρέπει να δοθούν μέσω της διπλωματίας. Διέψευσε παράλληλα φήμες περί απειλής στη ναυτική βάση της Σούδας, τονίζοντας πως δεν σχολιάζει σενάρια στρατιωτικών συσκέψεων.
Υποδομές και ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη
Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία των έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη. Ο ίδιος ανέφερε πως το έργο του flyover θα παραδοθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2027, αναγνωρίζοντας τις προσωρινές δυσχέρειες αλλά τονίζοντας το μεσοπρόθεσμο όφελος για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση. Συνδύασε αυτή την εξέλιξη με την πρόοδο του μετρό – και της επέκτασής του προς την Καλαμαριά – αλλά και την ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών με ηλεκτρικά λεωφορεία. Επιβεβαίωσε ακόμη πως έχει ζητήσει τη διενέργεια μελετών για την επέκταση του Μετρό προς τη δυτική Θεσσαλονίκη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «ποτέ η Θεσσαλονίκη δεν είχε δει τόσα έργα συγκεντρωμένα».
Αναφερόμενος στο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως λαμβάνει υπόψη τις επιφυλάξεις του δήμου και των πολιτών, διαβεβαιώνοντας πως «κάποιες από αυτές είναι δικαιολογημένες» και πως το ζήτημα θα επανεξεταστεί πριν τη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.