Τη σημαντική επίδραση της Τουρκίας στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Σουδάν επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως ενώ η Τουρκία επιδιώκει συμμετοχή της στη νέα ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική SAFE, ταυτόχρονα υπονομεύει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχοντας στρατιωτικό υλικό και drones και στις δύο εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν.
Η στάση της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ
Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως είναι η πέμπτη φορά που το θέμα του Σουδάν τίθεται στην Ευρωβουλή, τονίζοντας πως μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί επαρκής βαρύτητα στον ρόλο των εξωτερικών παραγόντων που τροφοδοτούν τη σύγκρουση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει ένα μέλος του ΝΑΤΟ, «μια χώρα που θέλει να γίνει κομμάτι της αρχιτεκτονικής SAFE και ονομάζεται Τουρκία».
Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε αξιόπιστα στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν πως η Τουρκία όχι μόνο δεν εφαρμόζει το εμπάργκο όπλων της ΕΕ, αλλά δραστηριοποιείται ενεργά μέσα από πωλήσεις drones και στρατιωτικού εξοπλισμού και στα δύο στρατόπεδα.
Ζήτημα αξιοπιστίας για την ένταξη στη SAFE
«Εάν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στη νέα στρατιωτική αρχιτεκτονική θα πρέπει να σεβαστεί τις κυρώσεις για τα όπλα στο Σουδάν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως η οποιαδήποτε συμμετοχή στο τραπέζι της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας προϋποθέτει απόλυτη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.
Όπως τόνισε, «εάν θέλει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι, θα πρέπει να σεβαστεί τις κυρώσεις της ΕΕ», επισημαίνοντας έτσι το δίλημμα που θέτει η διπλή τακτική της Τουρκίας για το κύρος και τη συνοχή της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας.