Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως «ιστορική», με αφορμή την αναγνώριση της συνταγματικότητας του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επεσήμανε τον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα της κίνησης αυτής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.
Τέλος στην εξαίρεση και νέο εκπαιδευτικό τοπίο
Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως με την εξέλιξη αυτή «η χώρα μας σταματά να αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση μαζί με την Κούβα», τονίζοντας τον ρόλο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην άρση παγιωμένων ταμπού. Σύμφωνα με τον ίδιο, «μπαίνει τέλος στις ιδεοληψίες όσων χρησιμοποιούσαν το Σύνταγμα ως άλλοθι για να μένουμε τελικά κολλημένοι στον παραλογισμό και στην οπισθοδρόμηση».
Παράλληλα, επισημάνθηκε το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν επί δεκαετίες οι ελληνικές οικογένειες, οι οποίες έστελναν τα παιδιά τους στο εξωτερικό λόγω έλλειψης εναλλακτικών στη φοίτηση εντός της Ελλάδας. «Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, όχι απλά θα σταματήσουμε να διώχνουμε αυτά τα παιδιά από την πατρίδα τους, αλλά θα μπορούμε πια να προσελκύσουμε και φοιτητές από άλλες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναπτυξιακή προοπτική και δημόσιο πανεπιστήμιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις νέες επενδύσεις που αναμένεται να έρθουν, στην οικονομική ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μέσα από τη μεταρρύθμιση αυτή, χωρίς να παραβλέπει τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου. Όπως τόνισε, «όλα αυτά παράλληλα με την ενίσχυση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου», θέτοντας στο προσκήνιο τον διττό χαρακτήρα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «η πρόοδος δεν έρχεται με συνθήματα αλλά με σκληρή δουλειά και με τολμηρές μεταρρυθμίσεις», αναδεικνύοντας την ανάγκη προσήλωσης σε ουσιαστικές αλλαγές που συνδέονται με τον εκσυγχρονισμό της χώρας.