ΓΔ: 1950.16 -1.03% Τζίρος: 27.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:15:33
Φωτο: Shutterstock

IGB: Έχει μεταφέρει 34,5 εκατ. MWh φυσικού αερίου σε τρία χρόνια

Ο αγωγός IGB ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση στην περιοχή, προσφέροντας πρόσβαση στον TAP και στον τερματικό LNG Αλεξανδρούπολης μέσω του Κάθετου Διαδρόμου.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που λειτουργεί από την ICGB, έχει μεταφέρει πάνω από 34,5 εκατομμύρια MWh φυσικού αερίου από τα τέλη του 2022, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση προμηθευτών στην περιοχή. 

Ο αγωγός καλύπτει έως και το 60% των αναγκών της Βουλγαρίας κατά τους θερινούς μήνες, επιτρέποντας ταυτόχρονα αντίστροφη ροή και προς την Ελλάδα.

Ο IGB αποτελεί βασική υποδομή για τον Κάθετο Διάδρομο Αερίου, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ενεργειακής στρατηγικής που αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, συνδέοντας την Κασπία και τις μελλοντικές εισαγωγές LNG μέσω της Αλεξανδρούπολης με αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Εκτελεστική Διευθύντρια της ICGB, Teodora Georgieva, ο αγωγός είναι «στρατηγικό ευρωπαϊκό περιουσιακό στοιχείο» που στηρίζει την ευελιξία, την αλληλεγγύη και τη μακροπρόθεσμη διαφοροποίηση. 

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Γεώργιος Σάτλας υπογράμμισε τη σημασία πρόσβασης σε διαφοροποιημένες πηγές για χώρες όπως η Μολδαβία και η Ουκρανία, επισημαίνοντας τη δυνατότητα περαιτέρω υποστήριξης μέσω της ένταξής τους στον Κάθετο Διάδρομο.

Η ενημέρωση της ICGB

Δύο από τις τρεις συζητούμενες «ειδικές» διαδρομές του Κάθετου Διαδρόμου Αερίου τοποθετούν τον αγωγό IGB ως βασική υποδομή, προσφέροντας άμεση πρόσβαση στον TAP και τις μελλοντικές εισαγωγές φορτίων LNG από την Αλεξανδρούπολη.

Περισσότερες από 34,5 εκατομμύρια MWh φυσικού αερίου έχουν μεταφερθεί μέσω του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (αγωγός IGB) από την έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας στα τέλη του 2022. 

Ο αγωγός, ο οποίος λειτουργείται από την εταιρεία ICGB, συνεχίζει να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην ευρύτερη περιοχή, με πάνω από 45 καταχωρημένους χρήστες δικτύου και διατηρώντας σταθερό το ενδιαφέρον της αγοράς.

Ο IGB τροφοδοτεί επί του παρόντος πάνω από το 40% της εγχώριας κατανάλωσης της Βουλγαρίας κατά τους χειμερινούς μήνες και περισσότερο από το 60% κατά τους καλοκαιρινούς, ενώ επιτρέπει επίσης παραδόσεις εικονικής αντίστροφης ροής στην Ελλάδα. Από την έναρξη λειτουργίας, περίπου 2 εκατομμύρια MWh έχουν μεταφερθεί με αντίστροφη ροή, αναδεικνύοντας την επιχειρησιακή ευελιξία του διασυνδετήριου αγωγού. 

Η εταιρεία ICGB είναι πλήρως έτοιμη να προσφέρει εμπορική αντίστροφη ροή από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα και στο σημείο διασύνδεσης Κομοτηνής (IP ICGB-DESFA) μόλις καταστεί διαθέσιμη η αντίστοιχη χωρητικότητα εισόδου στην ελληνική πλευρά. 

Υπάρχει στενή συνεργασία με τον ελληνικό διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ευελιξία της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου. 

Η εταιρεία ICGB λειτουργεί δύο βασικούς σταθμούς μέτρησης φυσικού αερίου – έναν διπλό στην Κομοτηνή για τα δύο σημεία διασύνδεσης (TAP & DESFA) και έναν στη Στάρα Ζαγόρα (BTG) – όντας υπεύθυνη για τη μέτρηση των ροών φυσικού αερίου για λογαριασμό των γειτονικών διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς.

Εκτός από τα παραπάνω, η εταιρεία ICGB λειτουργεί ως στρατηγικός εταίρος και διασυνδετήρια δύναμη στον Κάθετο Διάδρομο Αερίου (VGC) – μια βασική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει στην επίτευξη διαφοροποιημένων, μη ρωσικών ροών φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Από το 2016, η ICGB βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του οράματος, προσφέροντας μια σύγχρονη, υποστηριζόμενη από την ΕΕ διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που επιτρέπει την πρόσβαση σε προμήθειες από την περιοχή της Κασπίας μέσω του Νότιου Διαδρόμου Αερίου (SGC) αλλά και φορτίων LNG. 

Ο αγωγός IGB συνδέεται απευθείας με τον αγωγό Trans-Adriatic (TAP), βρίσκεται σε στρατηγική θέση κοντά στην πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) της Αλεξανδρούπολης και συνδέει φυσικά τον Νότιο Διάδρομο Αερίου (SGC) με τον Κάθετο Διάδρομο Αερίου (VGC) . 

Η σημασία του για τα εθνικά και περιφερειακά ενεργειακά συστήματα θα ενισχυθεί από τη δυνατότητα επέκτασης στα 5 δισεκατομμύρια κ.μ./έτος, ώστε να μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερους όγκους αερίου και να ενισχύσει τις δυνατότητες αντίστροφης ροής σε κρατικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ο αγωγός IGB είναι ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό περιουσιακό στοιχείο», δήλωσε η Teodora Georgieva, Εκτελεστική Διευθύντρια της ICGB. 

«Ως ένας από τους αρχικούς υποστηρικτές του Κάθετου Διαδρόμου Αερίου, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στους ιδρυτικούς του στόχους: μακροπρόθεσμη διαφοροποίηση, ευελιξία και ενεργειακή αλληλεγγύη»

Σύμφωνα με την ίδια, στα τέλη του 2022, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την έναρξη των εμπορικών λειτουργιών, η ICGB έγινε ο πρώτος περιφερειακός διαχειριστής μεταφοράς που επέτρεψε αντίστροφες ροές μέσω του διαβαλκανικού αγωγού, παραδίδοντας επιτυχώς φυσικό αέριο στη Μολδαβία και στην Ουκρανία σε μια στιγμή ανάγκης. 

Αυτό σηματοδότησε ένα σημείο καμπής για τον περιφερειακό συντονισμό και υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο του IGB στην υποστήριξη ευάλωτων ενεργειακών συστημάτων.

«Η πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσοτέρων αγορών, όπως της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, σε διαρκή βάση σε ενέργεια από διαφοροποιημένες πηγές, διασφαλίζοντας έτσι την ενεργειακή τους ασφάλεια, παραμένει βασική μας προτεραιότητα», πρόσθεσε ο κ. Γεώργιος Σάτλας, Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας ICGB. 

«Έχουμε υποστηρίξει με συνέπεια την ένταξη των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς τους στον Κάθετο Διάδρομο Αερίου και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε περαιτέρω στην πρωτοβουλία αυτή με έξυπνες λύσεις, πάντα συμβατές με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καθώς ο Κάθετος Διάδρομος Αερίου συνεχίζει να εξελίσσεται ως μία στρατηγική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η δυνατότητα ανάπτυξης τριών υπό διαμόρφωση «ειδικών» διαδρομών. 

Δύο από τις τρεις περιλαμβάνουν τον αγωγό IGB ως βασική υποδομή, προσφέροντας ως στρατηγικά οφέλη την άμεση πρόσβαση στον Νότιο Διάδρομο Αερίου μέσω του αγωγού TAP και την πρόσβαση σε προμήθειες LNG από τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης μόλις αυτός τεθεί πάλι σε πλήρη λειτουργία.

 Αυτές οι διαδρομές προσφέρουν ισχυρές δυνατότητες για μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και του περιφερειακού εφοδιασμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vertical Corridor - Κάθετος Διάδρομος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη ψυχρολουσία για το έργο του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου

Παράλληλα με τα πανηγυρικά εγκαίνια του έργου στη Βουλγαρία, ήλθε η αποτυχία της πρώτης δημοπρασίας για ημερήσιες ποσότητες 31 GWh να αναδείξει τα αδύναμα σημεία του σχεδιασμού. Τι λένε traders και ειδικοί.
Ηλεκτρικό ρεύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία ζητούν αλλαγές στην αγορά ενέργειας

Στο πλαίσιο της επιστολής, οι τρεις Υπουργοί επισημαίνουν πως η αστάθεια των τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ασκήσει σημαντική πίεση στις οικονομίες των χωρών, απειλώντας τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και τη σταθερότητα της αγοράς σε ολόκληρη την περιοχή.