ΓΔ: 1965.64 -0.24% Τζίρος: 7.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:42:33
Ευρώπη-Άμυνα
Φωτο: Shutterstock

Άμυνα: Η Ελλάδα δεν θέλει φθηνά δάνεια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE

Δημοσιονομικούς περιορισμούς επικαλείται η κυβέρνηση για την απόφαση να μην αξιοποιηθούν τα φθηνά δάνεια του προγράμματος SAFE. Προχωρά η προμήθεια τέταρτης Belharra και ιταλικών φρεγατών.

Στην απόφαση να μην ενταχθεί η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE, έναν από τους βασικούς χρηματοδοτικούς πυλώνες του ReArm Europe για την ενίσχυση της κοινής άμυνας της Ε.Ε., έχει καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της τελετής καθέλκυσης της φρεγάτας «Φορμίων», στη Λοριάν της Γαλλίας. 

Το πρόγραμμα SAFE προβλέπει χορήγηση δανείων ύψους έως και 150 δισ. ευρώ, με ευνοϊκούς όρους -χαμηλό επιτόκιο και διάρκεια αποπληρωμής που φτάνει έως και τα 45 έτη- για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών-μελών.

Τα δάνεια θα υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη δεν θα χρειαστεί να βάλουν επιπλέον χρήματα σε περίπτωση που το κόστος αποπληρωμής διογκωθεί, όπως συνέβη για το πρόγραμμα ανάκαμψης μετά την πανδημία, λόγω της αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων. 

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της χρήσης του SAFE είναι ότι τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να καταβάλλουν φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για τις αγορές.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μόνο προγράμματα που υλοποιούνται από δύο ή περισσότερες χώρες και σε συγκεκριμένους τομείς εξοπλισμών (πυρομαχικά, αντιαεροπορικά, drones κ.α.).

Την απόφαση να μην αξιοποιηθεί το SAFE γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, και επιβεβαίωσε χθες, στο περιθώριο της τελετής καθέλκυσης της τρίτης φρεγάτας FDI Belharra «Φορμίων» στη Γαλλία, εξηγώντας πως η Ελλάδα δεν έχει τα περιθώρια να αναλάβει νέο δανεισμό για στρατιωτικές δαπάνες.

Πάντως, η επιλογή αυτή δεν συνοδεύεται από ανάλογο περιορισμό στις τρέχουσες εξοπλιστικές αγορές. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η χώρα προχωρά με την παραγγελία μιας τέταρτης φρεγάτας τύπου Belharra, ενώ προγραμματίζεται και η προμήθεια δύο με option για άλλες δύο ιταλικές φρεγάτες FREMM κλάση Bergamini. 

Το συνολικό κόστος αυτών των αγορών εκτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ (περίπου ένα δισ. η φρεγάτα και 230 εκατ. ευρώ για την κάθε μία Bergamini χωρίς τα όπλα), ποσό που θα κατευθυνθεί σε μεγάλο βαθμό σε ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες, με περιορισμένη συμμετοχή της εγχώριας παραγωγικής βάσης, ειδικά στην περίπτωση των FREMM.

Πέραν της χρηματοδότησης, η μη ένταξη στο SAFE ενδέχεται να περιορίσει τη δυνατότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει σε κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα και να ενισχύσει τις συνέργειες με άλλες χώρες. Το SAFE αποτελεί, άλλωστε, μηχανισμό που σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια στον τομέα της άμυνας, ιδιαίτερα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που καθίσταται ολοένα και πιο ρευστό.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία περιμένει πώς και πώς την ένταξή της στο πρόγραμμα SAFE και μέσω της ιταλικής Piaggio Aerospace. Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή του στο Reuters, η Τουρκία θέλει να «οικοδομήσει την ασφάλεια του μέλλοντος μαζί» με την ΕΕ και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με «ανοιχτόμυαλους και οραματιστές Ευρωπαίους συμμάχους εντός ή εκτός του SAFE».

Ανέφερε συγκεκριμένα τα drones, τα συστήματα αεροπορικής άμυνας, τα ναυτικά συστήματα, τα θωρακισμένα οχήματα και τις χερσαίες πλατφόρμες, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και τα ραντάρ, τα πυρομαχικά και τα συστήματα πυραύλων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Amyna-Kainotomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 14 ελληνικές εταιρείες που μπήκαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας

Το 2024, οι ελληνικές εταιρείες ενισχύουν τη θέση τους στον ευρωπαϊκό αμυντικό χάρτη, συμμετέχοντας ενεργά σε καινοτόμα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Ποιες είναι οι 14 εταιρείες που πρωταγωνιστούν.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος και άρμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνας δρόμου της Ελλάδας με Τουρκία για τα δισεκατομμύρια του SAFE

Χρηματοδότηση με τα φθηνά δάνεια του προγράμματος SAFE, ύψους 150 δισ. ευρώ, διεκδικούν πλέον και οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες. Ποια αναχώματα στήνει η ελληνική διπλωματία, ποιες παγίδες κρύβει η ερμηνεία του κανονισμού για το SAFE.
Ευρωπαϊκή Ένωση άμυνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή σκηνικού στην άμυνα της Ευρώπης, νέο εξοπλιστικό από την Ελλάδα

Πιθανή η αναθεώρηση του 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας μετά τις ιστορικές αποφάσεις για την άμυνα της Ευρώπης. Τι αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ακτινογραφία των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών.
Rozolis-Tasos-SEKPY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας

Το 2023 ήταν μια πολλά υποσχόμενη χρονιά για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, με τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πρωταγωνιστούν στα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Γράφει ο Αναστάσιος Ροζολής*.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση της ΕΕ για αύξηση των αμυντικών δαπανών και επενδύσεων

Στο επίκεντρο μπαίνουν η ικανότητα ταχείας ανάπτυξης της ΕΕ, η στρατιωτική κινητικότητα, οι ασκήσεις, η ενίσχυση της διαστημικής ασφάλειας, καθώς και η αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών και υβριδικών απειλών.