Στρατηγική προτεραιότητα για το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποτελεί η αξιοποίηση ανενεργών περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι ακίνητα του Δημοσίου, σχολάζουσες κληρονομιές και εκκρεμείς αποκρατικοποιήσεις.
Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει δυναμικά στη διαχείριση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, επισημαίνοντας ότι «δεν θα περιμένουμε τους επενδυτές – θα φροντίσουμε να τους προσελκύσουμε».
Η στρατηγική του υπουργείου εστιάζει ακόμη σύμφωνα με τον υπουργό, στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, μέσα από την ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών και την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών στην αγορά ακινήτων.
Αναφερόμενος στις διεθνείς εμπορικές εντάσεις, ο υπουργός προειδοποίησε για τους πιθανούς κινδύνους του αυξανόμενου προστατευτισμού, σημειώνοντας ότι η χώρα μας θα κινηθεί εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, αναζητώντας παράλληλα ευκαιρίες σε νέες αγορές, όπως η Ινδία και η Μέση Ανατολή, για να στηριχθούν οι εξαγωγές.
Σχετικά με τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ έκανε λόγο για διεκδίκηση περισσότερου δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει επενδύσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης. Εξήγγειλε ακόμη φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη και την ενίσχυση κρίσιμων υποδομών του κράτους.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφρε: «Εξαρχής η μεσαία τάξη είναι στον πυρήνα όλων των προβλέψεών μας. Στη μείωση της άμεσης φορολογίας, στον ΕΝΦΙΑ που μειώθηκε κατά 35%, στις ασφαλιστικές εισφορές, στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό που ψηφίσαμε πριν από λίγες ημέρες διευρύνοντας την περίμετρό του έως και τις 42.000 ευρώ εισόδημα για πενταμελείς οικογένειες. Με σύνεση και προσοχή διατηρούμε την κοινωνική συνοχή.
Το ενδιαφέρον μας τώρα εστιάζεται σε αυτούς που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Έχουμε στο μυαλό μας όλους τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τις οικογένειες που ζουν στο νοίκι, τους συνταξιούχους, τους νέους. Μόλις είμαστε σίγουροι για τα περιθώριά μας, θα ιεραρχήσουμε τις ανάγκες.
Θέλει όμως προσοχή γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Ο,τι επιτύχαμε μέχρι τώρα, το καταφέραμε γιατί ξαναχτίζουμε την οικονομία από την αρχή, αυτή τη φορά σε στέρεες βάσεις. Επιτυγχάνουμε όλους τους στόχους μας, μειώνουμε ταχύτατα το χρέος μας, λέμε δύσκολες αλήθειες. Οι πολίτες όμως ξέρουν ότι η ανάπτυξη που επιτυγχάνουμε επιστρέφει στην κοινωνία, με όφελος για όλους.»
Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, ανέφερε ότι η ψηφιακή διακυβέρνηση αποδίδει ήδη καρπούς, με ενισχυμένους ελέγχους και συστηματικές διασταυρώσεις. Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των τεκμηρίων, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.
Κλείνοντας, τόνισε πως η χώρα έχει εισέλθει σε φάση σταθερής ανάπτυξης και πως η κρίση μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για νέες βαθύτερες μεταρρυθμίσεις.
«Τα χρήματα δεν βρίσκονται – δημιουργούνται. Δεν περιμένεις να εμφανιστούν – τα παράγεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση για περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε κάθε επίπεδο: από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας έως τις θεσμικές αλλαγές μεγάλης κλίμακας.