Την αναποτελεσματική της δημόσιας διοίκησης και την προβληματική λειτουργία της δικαιοσύνης τόνισε ως πλέον ανασχετικούς παράγοντες για την ανάπτυξη και τη δημιουργία πλούτου στη χώρα ο πρόεδρος του ομίλου Lyktos, Μιχάλης Σάλλας.
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών ο κ. Σάλλας ότι η χώρα μας κανονικά θα έπρεπε να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εδώ και καιρό υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Ωστόσο, δύο βασικοί παράγοντες που λειτουργούν ως τροχοπέδη σε αυτήν την εξέλιξη είναι η δημόσια διοίκηση και η απονομή της Δικαιοσύνης, οι οποίες επιβραδύνουν την πρόοδο της χώρας.
Σε ότι αφορά τη δυσκολία στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σημείωσε ότι τα συστημικά πολιτικά κόμματα, παρά τις επιφανειακές διαφοροποιήσεις στις αρχές τους, στην ουσία δεν απέχουν τόσο μεταξύ τους και, εάν χρειαστεί και θα πρέπει να βρουν τρόπο να συνεννοηθούν.
Αναγνώρισε ως μείζονα προβλήματα για την χώρα μας τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης.
Ο κ. Σάλλας σημείωσε ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στο πολιτικό προσωπικό, ειδικά στις ΗΠΑ, κάτι που αποτυπώνεται στις πιέσεις που υφίσταται η αμερικανική οικονομία.
Γενικότερα ανέφερε την απόσταση του πολιτικού συστήματος στο δυτικό κόσμο από την κοινωνία και την αδυναμία του να δώσει απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ειδικότερα η μεσαία τάξη.
Επιστροφή στον Μερκαντριλισμό
O Δυτικός κόσμος εισέρχεται σε μια λογική Νεομερκαντιλισμού η οποία ίσχυε πριν από 200 χρόνια πολιτική όπου κυριαρχούσε ο προστατευτισμός της οικονομίας και οι δασμοί.
Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι ΗΠΑ οι οποίες απορρίπτουν προϊόντα ακόμη και από φίλες χώρες ενώ μοιραία σε αυτήν την πολιτική, με άλλη παρόμοια ανταπαντά η Ευρώπη.
Ο κ. Σάλλας σημείωσε ότι οι ελληνικές ελίτ, με εξαίρεση τον ΣΕΒ, δεν αναπτύσσουν σοβαρή δράση. Που είναι τα Πανεπιστήμια , οι παραγωγικοί φορείς να συμβάλουν με προτάσεις, αναρρωτήθηκε ενώ δήλωσε ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξος για τη συνέχεια.
Υπερύθμιση στην Ευρώπη
Ο κ. Σάλλας έκανε λόγο για υπερυθμισμένη Ευρώπη που ακόμη και για την καλλιέργεια ενός αμπελιού απαιτούνται ειδικές άδειες και προσομοίασε την γραφειοκρατεία της γηραιάς ηπείρου με ένα πρωσικό και σοβιετικού τύπου μοντέλο σημειώνοντας την απουσία παραγωγής πολιτικής από την Ε.Ε.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας δήλωσε πως οι Ελληνες έχασαν πολλά λεφτά στην κρίση και παρά τις θυσίες τους δεν μπορείς να πεις ακόμη και τώρα πως ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα έχει ασφάλεια για να μεγαλώσει να σπουδάσει κλπ κάτι που συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.