Σε μια δοκιμασία με αβέβαιη κατάληξη εισέρχεται η κυβέρνηση μετά και τα ογκώδη συλλαλητήρια εντός και εκτός συνόρων, για τα δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών, με την πολιτική αντιπαράθεση να μεταφέρεται από αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.
Για τα επόμενα τέσσερα 24ωρα οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ θα κληθούν να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση προκειμένου να απαντήσουν με πειστικό τρόπο στον καταιγισμό των κατηγοριών από σύσσωμη την αντιπολίτευση, για όλα όσα καταλογίζει στην κυβέρνηση και στο πρόσφατο πόρισμά του ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), για τα λάθη, τις παραλείψεις και τη διαχείριση μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη και κυρίως, για την απόδοση ευθυνών σε περισσότερα από έναν πολιτικά πρόσωπα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ο κοινοβουλευτικός «γολγοθάς» για το Μέγαρο Μαξίμου αρχίζει αύριο με το πρώτο αίτημα της αντιπολίτευσης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπή εις βάρος του Χρήστου Τριαντόπουλου και μια ημέρα μετά, το ΠΑΣΟΚ καταθέτει την Πρόταση Μομφής συνολικά κατά της κυβέρνησης.
Η γραμμή άμυνας του Μητσοτάκη
Με φόντο και τις αρνητικές για τη ΝΔ δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός αναζητά διέξοδο στην δυσκολότερη – κατά γενική ομολογία – δοκιμασία της κυβέρνησης του, με πολλούς να θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός, όποτε και αν αυτός γίνει, θα αποτελέσει απλώς «παυσίπονο» στην ανοιχτή πληγή της απώλειας των 57 επιβαινόντων στα Τέμπη, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Οι θιασώτες μιας τέτοιας εξέλιξης επικαλούνται την αποστροφή του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», αν και βαρόμετρο θα αποτελέσει αν η κοινωνική πίεση συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αναβίωση της εικόνας των «αγανακτισμένων» από το πρόσφατο παρελθόν.
Επισήμως πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει στην κατηγορία περί «επιχείρησης πολιτικής εκμετάλλευσης της οργής των συγγενών», από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που μόνο στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και της ομαλότητας της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αποκωδικοποιώντας το μήνυμα των πολιτών που έλαβαν μέρος στα συλλαλητήρια ανά την επικράτεια, προσέρχεται στη Βουλή με σύνθημα το «ποτέ ξανά» και με τη δέσμευση η κυβέρνηση να πάρει μέτρα εδώ και τώρα για έναν ασφαλή σιδηρόδρομο στη χώρα.
Ως πρώτο δείγμα γραφής, αναμένεται να ανακοινώσει σειρά μέτρων για το σιδηροδρομικό δίκτυο, βασισμένα στις 17 συστάσεις ασφαλείας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, από τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών του ΟΣΕ, την αξιολόγηση και την εκπαίδευση των υπαλλήλων της Hellenic Train, αλλά και συνολικά το κομμάτι επενδύσεων από την πλευρά του κράτους σε νέα ασφαλή συστήματα στους σιδηροδρόμους.
Σε πολιτικό επίπεδο πάντως, θα απαντήσει στο δριμύ κατηγορώ της αντιπολίτευσης για προσπάθεια «συγκάλυψης» της υπόθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «αφήγημα που κατέρρευσε», επικαλούμενος και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ότι δεν δόθηκε καμία πολιτική εντολή για το «μπάζωμα» του χώρου της τραγωδίας, συμπληρώνοντας ότι «μια κυβέρνηση που θέλει να συγκαλύψει, δεν στελεχώνει και δεν συστήνει με δική της πρωτοβουλία έναν οργανισμό διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων».
Ο «γρίφος» της Προανακριτικής
Την ίδια στιγμή, στο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζονται και για την Προανακριτική Επιτροπή που θα συσταθεί για τις ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου για το λεγόμενο «μπάζωμα» στα Τέμπη, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο από δύο μήνες.
Ωστόσο, πολλοί προεξοφλούν ότι η αντιπολίτευση προετοιμάζει ήδη να υποβάλει τις επόμενες ημέρες και δεύτερο αίτημα για σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, αυτή τη φορά για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, με αφορμή την υλοποίηση της επίμαχης σύμβασης 717.
Σε μια τέτοια περίπτωση, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι με βάση και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ «δεν υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στη μη υλοποίησης της Σύμβασης 717 και την τραγωδία των Τεμπών», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να διευκρινίζει ότι «η ύπαρξη βουλευτικής ιδιότητας του κ.Καραμανλή δεν εμποδίζει τη Δικαιοσύνη σε τίποτα αν κρίνει να αναφέρει το όνομά του και το όνομά του να έρθει στη Βουλή».
Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημόσια πρόταση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, να εφαρμοστεί στον ΟΣΕ το μοντέλο που ακολουθήθηκε σε ΔΕΗ, ΕΦΚΑ, ΟΛΠ και ΟΤΕ, με ριζική αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρόσληψη διευθυντικών στελεχών προερχόμενων από τον ιδιωτικό τομέα, όχι όμως και ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων.
Ο κ. Χατζηδάκης βάζει στο κάδρο και την ιταλική εταιρία Hellenic Train, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κληθεί το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, στο κομμάτι των μεταφορών και του στελεχιακού της δυναμικού, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και αναθεώρηση της υπάρχουσας σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο.