ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
Φωτο: Alexandros Michailidis / European Council / SOOC

Σε δοκιμασία αντοχής η κυβέρνηση με προκλήσεις εντός και εκτός συνόρων

Σε ρυθμούς υλοποίησης του κυβερνητικού έργου επιχειρεί να επαναφέρει τους υπουργούς ο Μητσοτάκης. Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Αιχμές του πρωθυπουργού για τη σύνοδο στο Παρίσι.

Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα καλείται να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, με την πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση των Τεμπών να χτυπάει «κόκκινο», την ίδια στιγμή όπου οι κυβερνήσεις της Ευρώπης αναζητούν το «αντίδοτο» στις επιδιώξεις του νέου πλανητάρχη.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να επαναφέρει το υπουργικό του συμβούλιο σε ρυθμούς υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, ζητώντας από τη μια από τους υπουργούς του να κλείσουν τα αυτιά τους στις «σειρήνες» περί επικείμενου ανασχηματισμού και να τρέξουν τα ανοιχτά ζητήματα και τις εκκρεμότητες των χαρτοφυλακίων τους.

Ο ίδιος, μάλιστα, ανεβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου από κοινού με τον υπουργό Μεταφορών και υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα θα επιθεωρήσουν τα έργα υποδομών που έχουν δρομολογηθεί στην συμπρωτεύουσα και αφορούν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με αφετηρία της επίσκεψής του το εργοτάξιο για την κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (flyover), που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2027 και να λύσει πολλά από τα κυκλοφοριακά προβλήματα της συμπρωτεύουσας.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στο υπό κατασκευή Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φίλτρου, καθώς και στο Άσυλο του Παιδιού και κατόπιν στη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης. 

Το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεναγηθεί στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Μιχαήλ Καλού και στην έκθεση φωτογραφίας για τα 50 χρόνια του κόμματος, ενώ το βράδυ θα εκφωνήσει ομιλία στη Σύνοδο του “Thess Summit” η οποία διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Καταιγιστικές εξελίξεις για την Ουκρανία

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε – μέσω τηλεδιάσκεψης – στην έκτακτη συζήτησης των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στον απόηχο των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου, με επίκεντρο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Κατά την παρέμβαση του στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ -σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου- ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να μιλά με μία φωνή, στόχος που δεν εξυπηρετείται από επιλεκτικά format συζήτησης ηγετών, ιδιαίτερα όταν από αυτά δεν προκύπτει ενιαία στάση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Η αναφορά αυτή –με την οποία συμφώνησαν πολλοί συμμετέχοντες– ήταν μια έμμεση αποδοκιμασία για την πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση στο Παρίσι με μόλις έξι χώρες - μέλη της ΕΕ, για να αναζητήσουν τον ρόλο της Ένωσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, μετά από την ενόχληση πολλών ευρωπαϊκών ηγεσιών για τον αποκλεισμό τους από τις συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters, η Γαλλία σχεδιάζει και δεύτερη συνάντηση για το ουκρανικό ζήτημα, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή ακόμα δέκα χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Αθήνα και στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, τις επόμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη, όπου θα επισκεφθεί την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας μας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο προγραμματισμένων διαδοχικών συνεδριάσεων στις 24 Φεβρουαρίου, για την Ουκρανία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρενάρει την πράσινη μετάβαση η Αθήνα, ανησυχία για το υψηλό κόστος

Μαζί με Πολωνία και Τσεχία η Ελλάδα μπλόκαρε το σχέδιο μείωσης των ρύπων κατά 90% έως το 2040. Στα 50 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου και αερίου.