Κάτω από τα πέντε ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται φέτος η εκκίνηση της τιμής παραγωγού για το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με τα πρώτα στοιχεία τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις δημοπρασίες συνεταιρισμών αλλά και τους παραγωγούς, να δείχνουν εύρος τιμής παραγωγού μεταξύ 4 και 5 ευρώ, για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.
Όσον αφορά τη λιανική, οι μειώσεις αυτές αναμένεται να περάσουν στον καταναλωτή, με την τιμή στο ράφι να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί από 7 μέχρι 8,5 ευρώ το λίτρο.
Ωστόσο ακόμα και σήμερα μια ματιά στο e-katanalotis αρκεί για να έχουμε μία εικόνα των τιμών του ελαιολάδου που πωλείται στα σούπερ μάρκετ.
Στα σούπερ μάρκετ οι τιμές για ένα λίτρο ελαιόλαδο ξεκινούν από 6,40 ευρώ (Χρυσελιά κλασικό ελαιόλαδο), 7,49 ευρώ (Xenia Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο) και φτάνει τα 8,50 ευρώ (Άλτις Παραδοσιακό Έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο).
Τις τιμές αυτές ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει και ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης που μίλησε στο BD: «Είναι μία χρονιά φέτος με μια μέτρια παραγωγή, λίγο χαμηλότερη από πέρσι. Ακόμα εκτιμήσεις έχουμε. Δεν υπάρχει θέμα όσον αφορά την επάρκεια του προϊόντος.
Προϊόν υπάρχει σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου είναι μέτριες προς καλές οι παραγωγές. Άρα όσον αφορά την επίπτωση στις τιμές δεν φαίνεται να έχουμε κάποια ουσιώδη μεταβολή από τα σημερινά επίπεδα. Για τον παραγωγό είναι περίπου στα 4,5 – 5 ευρώ για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και στο ράφι είναι από τα 7 μέχρι και τα 8,5 ευρώ για την πλειοψηφία των ετικετών».
Σχετικά με κάποια προβλήματα με δάκο που είχαμε φέτος όπως σημείωσε ο κ. Γιαννούλης «τα προβλήματα υπάρχουν γιατί οι αιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που ευνοούν την ύπαρξη του δάκου. Σίγουρα τα ποιοτικά προβλήματα είναι μεγαλύτερα από πέρσι που είχαμε μία εξαιρετική χρονιά από άποψη ποιότητας.
Τα εξαιρετικά λάδια θα είναι λιγότερα φέτος. Αυτό όμως δεν θα επηρεάσει τον Έλληνα καταναλωτή γιατί οι ποσότητες που διακινούνται μέσα στη χώρα είναι τέτοιες που υπερεπαρκούν τα ελαιόλαδα για να καλυφθεί η εσωτερική αγορά».
Ωστόσο ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της ελιάς, όπως και όλοι οι αγρότες, είναι η έλλειψη αγροτικών χεριών. Όπως επισήμανε ο κ. Γιαννούλης «μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών γης, που είναι δυσεύρετοι και ως εκ τούτου ακριβοί. Και είναι λογικό αφού οι ξένοι εργάτες γης που υπάρχουν δεν επαρκούν.
Τα ημερομίσθια έχουν εκτιναχθεί ενώ πριν 5 χρόνια μιλούσαμε για ένα ημερομίσθιο 30 ευρώ, σήμερα μιλάμε για πάνω από 60 ευρώ.»
Η πορεία του ελαιολάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εικόνα δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά σε σχέση με τα επίπεδα πριν την επίσημη έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, την 1η Οκτωβρίου 2025, με τις μέσες τιμές παραγωγού να κυμαίνονται στα 427,5 ευρώ τα 100 κιλά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και στα 425,16 ευρώ τη δεύτερη.
Παρόμοια είναι η τάση και στην Ισπανία, τη χώρα που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις διεθνείς τιμές. Μάλιστα εκεί, το έξτρα παρθένο κυμαίνεται μεταξύ 397,5 και 470 ευρώ τα 100 κιλά, ενώ η πτωτική τροχιά των τελευταίων εβδομάδων προβλέπεται να επηρεάσει και την ελληνική αγορά.
Στο εσωτερικό, οι πρώτες δημοπρασίες του ελαιολάδου δείχνουν σημαντικές διακυμάνσεις: ο Α.Σ. Αιγιών Λακωνίας διέθεσε τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου 30 τόνους με οξύτητα 0,2% στα 486 ευρώ, ενώ η Αγροτική Ένωση Σέλινου Κρήτης πέτυχε 430 ευρώ για οξύτητα 0,3%. Για ελαιόλαδο χαμηλότερης οξύτητας, οι τιμές μπορούν να αγγίξουν ακόμη και τα 500 ευρώ.
Πέρσι, το έξτρα παρθένο για την Ελλάδα ξεκινούσε στα 677,5 ευρώ τα 100 κιλά, ενώ πρόπερσι στα 788,5 ευρώ - γεγονός που σημαίνει πως φέτος η τιμή παραγωγού είναι μειωμένη κατά 37% και 46% αντίστοιχα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές. Παράλληλα, υπολείπεται περίπου 10% από τον πενταετή μέσο όρο (473,7 ευρώ).