Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2028-2034, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, συνιστά ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο βήμα προς την ενίσχυση της ενότητας, της ανταγωνιστικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρόβλεψη για ενισχυμένες επενδύσεις στους τομείς της καινοτομίας, της άμυνας, της ασφάλειας, της ψηφιακής μετάβασης και των διεθνών ευθυνών της Ευρώπης, θεωρείται θετική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ήπειρος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), κ. Γιάννης Μπρατάκος, τόνισε πως η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη σημασία μιας ουσιαστικής διαβούλευσης για τα σημεία που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τις χώρες όπως η Ελλάδα.
Κομβικής σημασίας για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα είναι η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανταγωνιστικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό που πλησιάζει τα 410 δισ. ευρώ, στοχεύοντας κυρίως στη στήριξη τεχνολογιών αιχμής και στον διπλασιασμό του προγράμματος "Horizon Europe". Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αυτή η εξέλιξη έρχεται να δώσει νέα ώθηση στη βιομηχανική αναγέννηση, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη εντός της Ε.Ε..
Προκλήσεις για τις Περιφέρειες και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Για οικονομίες όπως η ελληνική, υπάρχουν ωστόσο ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω βελτίωση, ώστε το νέο ΠΔΠ να λειτουργήσει ως πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης:
- Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της Πολιτικής Συνοχής (218 δισ. ευρώ) εμφανίζεται οριακός, χωρίς να αποσαφηνίζεται η κατανομή των κονδυλίων προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης.
- Η σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για Άμυνα και Διάστημα – πενταπλάσια σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο – εγείρει ανησυχίες για πιθανή υποβάθμιση των κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών, ζωτικής σημασίας για την ευημερία των πολιτών.
- Παραμένει η απουσία ρητών προβλέψεων για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, όπως αυτές της Ελλάδας, οι οποίες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις στο κόστος διαβίωσης, στις υποδομές και στην ενεργειακή ασφάλεια.
- Δεν προτείνονται στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη βάση της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και χρειάζονται ουσιαστική ενίσχυση για την πράσινη και ψηφιακή τους μετάβαση.
- Η έλλειψη σαφούς στρατηγικής για την εξεύρεση νέων, ίδιων πόρων από πλευράς ΕΕ δημιουργεί αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση του νέου ΠΔΠ και ενισχύει τους φόβους για μετακύλιση του κόστους στα κράτη μέλη.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι, όπως σημειώνει το ΕΒΕΑ, το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο να εναρμονίζεται με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας, χωρίς να τίθεται εμπόδιο στις αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις.
Το ΕΒΕΑ καλωσορίζει τη σαφή ευρωπαϊκή προοπτική της πρότασης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να έχει ενεργή συμμετοχή στον διάλογο που ανοίγει, προβάλλοντας το αίτημα για έναν δίκαιο, ισορροπημένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Όπως επισημαίνεται, «Η Ευρώπη χρειάζεται έναν ισχυρό προϋπολογισμό. Αλλά χρειάζεται και μια δίκαιη γεωγραφική και κοινωνική κατανομή των πόρων της ανάπτυξης. Αυτό είναι και το μήνυμα που οφείλει να μεταφέρει η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και η χώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».