ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
Η Τράπεζα της Ελλάδος. Φωτο: BusinessDaily.gr

Η Τράπεζα της Ελλάδος αλλάζει το πλαίσιο εσωτερικής διακυβέρνησης των τραπεζών

Η Τράπεζα της Ελλάδος επικαιροποίησε το πλαίσιο εσωτερικής διακυβέρνησης των τραπεζών, στοχεύοντας σε εκσυγχρονισμό και πιο αποτελεσματικές ρυθμίσεις.

Σε επικαιροποίηση του πλαισίου εσωτερικής διακυβέρνησης των τραπεζών προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του και της θέσπισης αποτελεσματικότερων ρυθμίσεων διακυβέρνησης με βάση την αρχή της αναλογικότητας, όπως ανακοινώθηκε.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της έκδοσης της υπ' αριθ. 243/2/07.07.2025 Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ), επικαιροποίησε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την εσωτερική διακυβέρνηση των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, υιοθετώντας τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA/GL/2021/05).

Με την εν λόγω ΠΕΕ καταργείται η ΠΔ/ΤΕ 2577/9.3.2006 «Πλαίσιο αρχών λειτουργίας και κριτηρίων αξιολόγησης της οργάνωσης και των Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και σχετικές αρμοδιότητες των διοικητικών τους οργάνων» , ωστόσο διατηρούνται ορισμένες διατάξεις της ανωτέρω ΠΔ/ΤΕ που συνεχίζουν να ενισχύουν το εποπτικό έργο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στόχος της ΠΕΕ είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου εσωτερικής διακυβέρνησης και η θέσπιση αποτελεσματικότερων ρυθμίσεων διακυβέρνησης με βάση την αρχή της αναλογικότητας.

Με την εν λόγω ΠΕΕ καταρχήν, διευκρινίζονται με σαφήνεια οι αρμοδιότητες και η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και των επιτροπών του, ορίζεται η έννοια της ανεξαρτησίας των λειτουργιών εσωτερικού ελέγχου και προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες, τόσο των εν λόγω λειτουργιών, όσο και των επικεφαλής αυτών.

Επιπλέον, προβλέπεται η ανάπτυξη ενός άρτιου πλαισίου εσωτερικού ελέγχου που περιλαμβάνει και ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων στο οποίο ενσωματώνεται, μεταξύ άλλων κινδύνων, η διαχείριση των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/CFT) και των κινδύνων από τη μη ορθή εφαρμογή της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Σύμφωνα με τις διατάξεις της εν λόγω ΠΕΕ ενισχύεται η ανάπτυξη ισχυρής κουλτούρας διαχείρισης κινδύνου, προάγεται η τήρηση υψηλών δεοντολογικών και επαγγελματικών προτύπων μέσω της θέσπισης κώδικα δεοντολογίας και προβλέπεται η υποχρέωση θέσπισης πολιτικής σύγκρουσης συμφερόντων και διαδικασιών αναφοράς παραβάσεων (whistleblowing).

Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι σχετικές προθεσμίες επανακαθορίζονται, λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση τους για σκοπούς εποπτείας.

Λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα των νέων απαιτήσεων που θεσπίζονται με την εν λόγω ΠΕΕ, προβλέπεται η δυνατότητα συμμόρφωσης των ιδρυμάτων έως την 1η Οκτωβρίου 2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ 18 ετών στα δάνεια επιχειρήσεων: «Τρέχουν» με αύξηση πάνω από 17%

Με τον ταχύτερο ρυθμό από τις εποχές πριν την οικονομική κρίση αυξάνονται οι χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις, ενώ βελτιώνονται οι συνθήκες και για τα δάνεια στα νοικοκυριά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: 'Άγκυρα σταθερότητας η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας κάλεσε σε θεσμικές τομές για μια πιο ανθεκτική νομισματική ένωση, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ζώνης του ευρώ.
Γ. Στουρνάρας σε οικονομικό συνέδριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2015 και ο ρόλος της ΤτΕ

Ο διοικητής της ΤτΕ ανακαλεί το πρώτο εξάμηνο του 2015 ως ένα από τα πλέον κρίσιμα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος. Σημειώνει ότι το κόστος της αδιέξοδης διαπραγμάτευσης ανήλθε σε περίπου 85 δισ. ευρώ.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ακτινογραφία» στα κέρδη των τραπεζών: Πώς έφθασαν σε αύξηση το α' τρίμηνο

Μόνο 2,9% μειώθηκαν τα έσοδα από τόκους το α' τρίμηνο, ενώ εκτινάχθηκαν 20% υψηλότερα τα άλλα έσοδα και οι τράπεζες αύξησαν κατά 3,5% τα καθαρά κέρδη. «Νίκησαν» σε αποδοτικότητα τις ευρωπαϊκές το 2024.