Ένα νέο τεχνικό ορόσημο για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής καταγράφηκε το περασμένο Σάββατο, με τη μεταφορά ισχύος 500 MW από την Αττική προς την Κρήτη. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται ως το πιο καθοριστικό μέχρι σήμερα στην πορεία υλοποίησης της διασύνδεσης, ενισχύοντας πλέον την ηλεκτρική υποστήριξη του νησιού με σημαντικά αυξημένη σταθερότητα.
Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές από τον ΑΔΜΗΕ και τη θυγατρική Ariadne Interconnection που έχει την ευθύνη του έργου, το τεχνικό αυτό επίτευγμα επετεύχθη με τη μεταφορά του μέγιστου φορτίου που έχει προβλεφθεί για κάθε έναν από τους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς HVDC υψηλής τάσης. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβεβαιώθηκε η αξιοπιστία του απαιτητικού εξοπλισμού στους σταθμούς μετατροπής, ιδίως υπό συνθήκες έντονου καύσωνα που επικρατούσαν.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου, έγινε επιτυχής δοκιμαστική μεταφορά φορτίων 320 MW από την Κρήτη προς την Αττική, διασφαλίζοντας ότι το σύστημα λειτουργεί αποδοτικά και προς τις δύο κατευθύνσεις. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας επιβεβαίωσαν την υψηλή ευστάθεια τόσο στην εκροή όσο και στην εισροή ηλεκτρικής ενέργειας, στοιχείο κρίσιμο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Κρήτης αλλά και για την ενίσχυση του εθνικού δικτύου.
Κομβικό έργο για ανάπτυξη και περιβάλλον
Όπως επισημαίνουν στελέχη του τομέα, «το μεγαλύτερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα, διασφαλίζει από το φετινό καλοκαίρι την ενεργειακή θωράκιση της Κρήτης και ενισχύει σημαντικά την ελκυστικότητα του τουριστικού προϊόντος του νησιού». Η συμβολή του έργου δεν περιορίζεται μόνο στις ενεργειακές προοπτικές της Κρήτης, αλλά έχει άμεσο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο συνολικά για τη νησιωτική Ελλάδα και ολόκληρη τη χώρα.
Σε συνδυασμό με την ήδη λειτουργούσα διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, η νέα διασύνδεση μέσω Αττικής παρέχει πλέον μια συμπληρωματική γραμμή ασφάλειας και ευελιξίας στο εθνικό σύστημα ηλεκτρισμού.
Η υλοποίηση του στρατηγικού αυτού έργου πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020), καθώς και από το Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή” του ΕΣΠΑ 2021-2027. Συνολικά, οι διαθέσιμοι πόροι για το έργο ανέρχονται στα 535,5 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αντικατοπτρίζει το ευρωπαϊκό και εθνικό ενδιαφέρον για την ενεργειακή μετάβαση, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη.
Η διασύνδεση Αττικής-Κρήτης λειτουργεί πλέον ως εγγύηση για την αδιάλειπτη ενεργειακή τροφοδοσία, επιτρέποντας μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ, περιορίζοντας την ενεργειακή απομόνωση και εξασφαλίζοντας σταθερότητα στα ενεργειακά κόστη για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.