Έγινε και επίσημα η σύσταση του νέου εθνικού επενδυτικού fund του Υπερταμείου, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 303,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύσταση του Ελληνικού Ταμείου Καινοτομίας και Υποδομών ανέβηκε προχθές στο ΓΕΜΗ, με τον διακριτικό τίτλο HIIF, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρηματοδότηση και συν-επένδυση αναπτυξιακών πρότζεκτ σε κλάδους αιχμής, όπως «πράσινες» υποδομές, δίκτυα, κυκλική οικονομία, blue economy, ψηφιακός μετασχηματισμός και κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες.
Στόχος του νέου fundείναι με τις πρώτες 7-10 επενδύσεις που θα υλοποιήσει, μαζί με διεθνή επενδυτικά ταμεία και φορείς, είναι να καθιερωθεί ως ένας αξιόπιστος εταίρος και να αναδειχθεί στο εθνικό sovereign wealth fund. Πρώτο βήμα θα είναι η κατάκτηση αξιοπιστίας, ώστε εν συνεχεία να αυξηθούν και τα υπό διαχείριση κεφάλαια.
Στο ραντάρ ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια
Σύμφωνα με τα έγγραφα για τη σύσταση της εταιρείας, που είναι άμεση θυγατρική του Υπερταμείου, σκοπός της είναι η προώθηση, χρηματοδότηση και/ή συγχρηματοδότηση επενδυτικών δραστηριοτήτων, που θα έχουν σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, δημιουργώντας υπεραξίες. Δύναται να επενδύει σε τομείς υψηλής αναπτυξιακής προτεραιότητας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας παράλληλα τη μόχλευση πρόσθετων επενδύσεων, ιδίως μέσω της κινητοποίησης κεφαλαίων από τον ιδιωτικό ή και τον δημόσιο τομέα.
Τα πρότζεκτ μπορούν να εκτελούνται στην Ελλάδα ή να είναι διασυνοριακού χαρακτήρα, όπως ορίζεται, «με ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αποτελεσματικές διοικητικές ομάδες και εξωστρεφή δραστηριότητα». Προς επίτευξη των σκοπών της εταιρείας, είναι δυνατή και η μεταγενέστερη σύσταση αμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών ή άλλου οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο, αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του Υπερταμείου.
Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται, όπως είχε ανακοινωθεί σε 303,5 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από την επιστροφή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ άμεσα στο ελληνικό δημόσιο. Την ίδια ημέρα, δηλαδή 10/07/2025, συγκροτήθηκε επίσημα και το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του HIIF, με πρόεδρο τον Γεώργιο Κοφινάκο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Στέλιο Φράγκο.
Αναζητά χρήμα η αγορά
Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, οι εκπρόσωποι των εργοληπτικών φορέων της χώρας, από το βήμα ειδικής ημερίδας για τα έργα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, επικρότησαν τη σύσταση του Ελληνικό Ταμείο Καινοτομίας & Υποδομών. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), Γιώργος Συριανός, επέμεινε στην ανάγκη ενός εθνικού ταμείου υποδομών, επάνω στο οποίο θα μπορούν να «κουμπώσουν» και πόροι του νέου fund του Υπερταμείου.
Η συζήτηση για νέες πηγές χρηματοδότησης έργων εντείνεται όσο πλησιάζουμε και πιο κοντά στη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης το πρώτο εξάμηνο του 2026. Δεδομένου ότι η χώρα έχει ένα pipeline έργων -σε διάφορα στάδια-, ύψους 27 δισ. ευρώ ως το 2030, ο τεχνικός κλάδος που βλέπει τις καλύτερες μέρες του μετά την καταβύθιση της οικονομικής κρίσης, αγωνιά για το μέλλον. Κι αυτό γιατί τα εργαλεία χρηματοδότησης στενεύουν, το ΕΣΠΑ παρουσιάζει πολλές αγκυλώσεις, ενώ απαιτούνται πια πόροι και για συντήρηση και αναβάθμιση παλιών υποδομών.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του ΣΤΕΑΤ επέμεινε πως υπάρχει ανάγκη για την κατάστρωση ενός συνεκτικού σχεδίου για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων υποδομών νέας γενιάς. Πρόσθεσε πως πρέπει να ανοίξει ο διάλογος, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως οι τράπεζες.
Για πρώτη φορά, μάλιστα, έριξε στο τραπέζι την πρόταση για την έκδοση ομολόγων εφόσον προηγηθεί τιτλοποίηση χρεών. Επανέλαβε, δε, τις προτάσεις του Συνδέσμου για τις πηγές από τις οποίες μπορεί να «γεμίσει» το εθνικό ταμείο υποδομών, με πόρους από τα έσοδα διοδίων και λιμενικών τελών, μερίδια από φόρους καυσίμων και κυκλοφορίας, πράσινα Ομόλογα και Project Bonds, τέλη ρύπων και κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης).
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να διαπραγματευθεί την πρόβλεψη, που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, για τη διοχέτευση των σημαντικών ποσών που καταβάλλονται από τους αναδόχους κατά την ανάληψη έργων παραχώρησης στην αποπληρωμή του χρέους, προκειμένου και αυτά να τροφοδοτούν το Εθνικό Ταμείο Υποδομών. Αναγνώρισε ασφαλώς πως «η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης αποτελεί περίπλοκη πολιτική απόφαση που σχετίζεται και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας».