ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Ο «πόλεμος» του φυσικού αερίου: Κυριαρχία του αμερικανικού LNG

Το αμερικανικό LNG ξεπερνά το ρωσικό αέριο σε εισαγωγές στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη. Η Ρεβυθούσα γεμίζει με φορτία από τις ΗΠΑ. Ρεκόρ στην εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου.

Καθαρό προβάδισμα έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου παίρνει το αμερικανικό LNG. Παρά το υψηλότερο κόστος μεταφοράς και υγροποίησης, το αμερικανικό LNG αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για την ΕΕ σε μια περίοδο που κυριαρχείται από την αβεβαιότητα του πολέμου στην Ουκρανία και τη στρατηγική απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Το 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν πλέον τη θέση του μεγαλύτερου προμηθευτή LNG στην Ε.Ε., καλύπτοντας πάνω από το 50% των συνολικών εισαγωγών. Την ίδια ώρα, η Ρωσία περιορίζεται στο 17%, ενώ το Κατάρ ακολουθεί με 10,8%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και της Eurostat.

Στην Ελλάδα, το αμερικανικό LNG καλύπτει περίπου το 55% της αγοράς φυσικού αερίου, παίρνοντας προβάδισμα σε σχέση με το ρωσικό αέριο. Παρά το υψηλότερο κόστος του αμερικανικού LNG, η σταθερή και αυξανόμενη ροή του καθιστά τις ΗΠΑ τον βασικό προμηθευτή, με σημαντική παρουσία στους τερματικούς σταθμούς της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης.

Η πτώση του ρωσικού αερίου αποδίδεται στην ευρωπαϊκή στρατηγική απεξάρτησης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου RePowerEU, που προβλέπει τον πλήρη τερματισμό των ρωσικών εισαγωγών έως το 2027. Παράλληλα, το άνοιγμα στην παγκόσμια αγορά LNG ενισχύεται και από τη λειτουργία του συστήματος LNG Truck Loading, που υποστηρίζει την αποκεντρωμένη κατανάλωση, δίνοντας πνοή σε νέες ενεργειακές λύσεις με μεγαλύτερη ευελιξία και ασφάλεια εφοδιασμού.

Ρεκόρ εισαγωγών LNG στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η εισαγωγή LNG στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 64% στο πρώτο εξάμηνο 2025 με κύριο προμηθευτή τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Μάλιστα, η Ρεβυθούσα ενίσχυσε τον ρόλο της ως βασική ενεργειακή πύλη της χώρας, υποδεχόμενη 27 φορτία LNG - περισσότερα από τα διπλάσια σε σχέση με πέρυσι - με τις συνολικές ποσότητες να ανέρχονται σε 14,66 TWh. Έτσι, η συμμετοχή του LNG στο μείγμα εισαγωγών ανήλθε σε 44,8%, αφήνοντας πίσω το ρωσικό αέριο που περιορίστηκε στο 39,6% (13,87 TWh), παρουσιάζοντας μείωση 10,3%.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η επίδοση του LNG τον Ιούνιο, όπου κάλυψε το 48% των συνολικών εισαγωγών (2,75 TWh), αυξημένο κατά 176% σε σύγκριση με τον Μάιο. Αντίθετα, οι ροές ρωσικού αερίου από τον TurkStream (Σιδηρόκαστρο) μειώθηκαν κατά 13%, ενώ το αζέρικο αέριο μέσω TAP ανήλθε σε 0,91 TWh, με μικρή πτώση 3,8%.

Ρεκόρ και στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Όσον αφορά την κατανάλωση φυσικού αερίου στην χώρα μας, το πρώτο εξάμηνο του 2025 καταγράφεται ρεκόρ δεκαετίας, αφού αυξήθηκε κατά 12,38%, φτάνοντας τις 34,59 TWh. Η συνολική ζήτηση μαζί με τις εξαγωγές διαμορφώθηκε στις 37,45 TWh, αυξημένη κατά 19,96% σε ετήσια βάση.

Η ηλεκτροπαραγωγή αποτελεί τον βασικό καταναλωτή φυσικού αερίου, με 23,25 TWh (67% της ζήτησης), καταγράφοντας αύξηση 18,08%, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή της δοκιμαστικής λειτουργία της νέας μονάδας της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής, που κατανάλωσε 1,26 TWh στο εξάμηνο.

Ανοδική τάση παρατηρείται και στα δίκτυα διανομής, με κατανάλωση 7,69 TWh (+18,67%), ενώ η βιομηχανική χρήση και η κίνηση με CNG υποχώρησαν κατά 20,82%, στις 3,65 TWh.

Αξιοσημείωτη είναι και η εκτόξευση των εξαγωγών, οι οποίες ανήλθαν σε 2,86 TWh από 0,44 TWh πέρυσι - αύξηση άνω του 550% - με τις ροές να διενεργούνται κυρίως μέσω Σιδηροκάστρου και Νέας Μεσημβρίας. Για πρώτη φορά μετά από 21 μήνες, καταγράφηκαν εξαγωγές και μέσω Σιδηροκάστρου (0,17 TWh), ενώ ο αγωγός IGB παρέμεινε αδρανής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος του LNG και η γενικευμένη αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατατάσσουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της ΕΕ όσον αφορά την ετήσια αύξηση (+13,8%) στο πρώτο πεντάμηνο του 2025, σύμφωνα με τη Eurostat. Την ίδια στιγμή, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανήλθε στο +7%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τέλος του ρωσικού φυσικού αερίου: Τι θα αλλάξει στην αγορά ενέργειας

Πλήρη απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως το 2027 επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνονται πιο επίκαιρες από ποτέ οι επενδύσεις σε FSRU για την εισαγωγή υγροποιημένου αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικές οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με ανάλυση του Green Tank για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια δεν χρειάστηκε το ρωσικό αέριο για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η αύξηση των εισαγωγών LNG.