ΓΔ: 1950.57 -1.01% Τζίρος: 24.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:09:33
Randstad
Φωτογραφία Randstad

Η αγορά εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα αλλάζει και φέρνει νέες απαιτήσεις

Η έρευνα HR Trends της Randstad για τη Βόρεια Ελλάδα αποτυπώνει τις νέες ανάγκες σε δεξιότητες, τις τάσεις προσλήψεων και την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η αγορά εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα διανύει περίοδο έντονων μετασχηματισμών, διαμορφώνοντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

 Σε ένα περιβάλλον που εξελίσσεται ραγδαία, οι προτεραιότητες αλλάζουν, με την προσέλκυση και κυρίως τη διατήρηση ταλέντων να αποτελούν καθοριστικά ζητούμενα. 

Η ευελιξία, η επαγγελματική εξέλιξη και το ουσιαστικό εργασιακό αποτύπωμα συνιστούν πλέον βασικούς παράγοντες επιτυχίας.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Randstad ενσωμάτωσε τα δεδομένα της αγοράς εργασίας της Βόρειας Ελλάδας στην ετήσια έρευνα HR Trends, που φέτος πραγματοποιείται για 15η χρονιά. 

Η μελέτη βασίζεται σε συνεντεύξεις με 90 στελέχη επιχειρήσεων από μεγάλες πόλεις της περιοχής και αποτυπώνει πώς οι οργανισμοί προσαρμόζονται στις νέες οικονομικές και τεχνολογικές συνθήκες, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη. 

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο webinar «Τάσεις στο HR: Βόρεια Ελλάδα», στις 10 Ιουλίου.

Η έρευνα αποκαλύπτει πως έως το 2028, οι πλέον περιζήτητες δεξιότητες θα είναι η ανθεκτικότητα, η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία (61%), με τις ψηφιακές δεξιότητες να ακολουθούν (52%). Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στα soft skills, με την ενσυναίσθηση, την ομαδικότητα και την αυτοπαρακίνηση να καταγράφουν υψηλά ποσοστά (49%, 48% και 47% αντίστοιχα).

Η προσέλκυση ταλέντων αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για το 63% των επιχειρήσεων, ποσοστό υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο (56%). 

Δυσκολίες εντοπίζονται και στη διατήρηση της δέσμευσης των εργαζομένων (52%), καθώς και στη γενικότερη έλλειψη ταλέντων (43%). 

Προβληματισμός καταγράφεται για τις μισθολογικές προσδοκίες των υποψηφίων, την ανεπαρκή εμπειρία και την έλλειψη συγκεκριμένων δεξιοτήτων.

Οι επιχειρήσεις εστιάζουν στην εκπαίδευση (61%) και στη βελτίωση αποδοχών (60%), παρότι το ποσοστό αυτό μειώθηκε από το 71% του 2024. Η διαφάνεια και η εσωτερική επικοινωνία (44%), όπως και οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης (42%), βρίσκονται επίσης στην κορυφή των εργοδοτικών προτεραιοτήτων.

Αισιόδοξο είναι το κλίμα για την απασχόληση, καθώς το 60% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να αυξήσει το προσωπικό του, κυρίως λόγω επιχειρηματικής ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων και αποχωρήσεων. 

Οι κλάδοι που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην εύρεση προσωπικού είναι οι πωλήσεις, η τεχνολογία, η παραγωγή και η οικονομική διαχείριση.

Τα δεδομένα δείχνουν αυξημένη ζήτηση για data analysts/engineers/scientists (32%), software developers (30%), μηχανικούς (27%), διοικητικά στελέχη (24%) και επαγγελματίες στον τομέα των πωλήσεων (20%).

Οι περισσότερες επιχειρήσεις προσφέρουν αποδοχές σε επίπεδα ανάλογα με τον ανταγωνισμό (61%), ενώ το 21% προσφέρει υψηλότερους μισθούς. 

Σχεδόν 8 στις 10 εταιρείες (77%) σκοπεύουν να προβούν σε αυξήσεις μέσα στο επόμενο έτος. Οι αυξήσεις κυμαίνονται κυρίως μεταξύ 1-5% (43%), ενώ ένα σημαντικό 28% προγραμματίζει αυξήσεις 6-10%.

Ο βασικός λόγος αποχώρησης των εργαζομένων είναι η αναζήτηση καλύτερων αποδοχών (59%), με την επαγγελματική εξέλιξη (36%) και την αλλαγή καριέρας (34%) να ακολουθούν.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά σταδιακά έδαφος και στη Βόρεια Ελλάδα. Το 20% των επιχειρήσεων την έχει ήδη ενσωματώσει στις καθημερινές λειτουργίες, ενώ το 41% τη βλέπει θετικά, κυρίως σε επιλεγμένα πεδία. Στον αντίποδα, μόλις το 3% δεν προβλέπει καμία εφαρμογή της.

Ο τομέας της Πληροφορικής και Τεχνολογίας παραμένει πρωτοπόρος, με 67% υιοθέτηση το 2025 (έναντι 59% το 2024), ενώ υψηλά ποσοστά χρήσης καταγράφονται και στο marketing, τη διαφήμιση, το HR και τη βιομηχανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν βρίσκει ταλέντα ο τεχνολογικός κλάδος, σοβαρό πρόβλημα οι αμοιβές

Σύμφωνα με έρευνα της Randstad ο τεχνολογικός κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, με τις εταιρείες να δυσκολεύονται να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλαντούχους εργαζομένους.