Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα διαμορφώθηκε στις 53,1 μονάδες τον Ιούνιο, καταγράφοντας οριακή πτώση από τις 53,2 μονάδες του Μαΐου.
Παρά τη μικρή αυτή κάμψη, ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα που αντανακλούν συνεχιζόμενη βελτίωση της υγείας του κλάδου.
Σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global, η ανάπτυξη στον μεταποιητικό τομέα διατηρήθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, αν και ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε, καταγράφοντας τον χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο.
Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό, σημειώνοντας την ταχύτερη άνοδο τριμήνου. Οι επιχειρήσεις ανέφεραν αυξημένη εισροή πωλήσεων λόγω βελτιωμένων συνθηκών ζήτησης και απόκτησης νέων πελατών.
Ωστόσο, η ανοδική πορεία περιορίστηκε από δεύτερη διαδοχική μείωση εξαγωγών, με τις νέες παραγγελίες από το εξωτερικό να μειώνονται στον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο.
Οι εξαγωγικές πιέσεις αποδόθηκαν σε παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, καθώς και στην επιβολή δασμών σε εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, που επηρέασαν τη ζήτηση.
Η παραγωγή συνέχισε να αυξάνεται με σημαντικό ρυθμό, σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τους προηγούμενους δύο μήνες και ισχυρότερο του ιστορικού μέσου όρου. Παράλληλα, το κόστος εισροών αυξήθηκε, κυρίως λόγω υψηλότερων τιμών ενέργειας, πρώτων υλών και τροφίμων.
Ο ρυθμός αύξησης του κόστους ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων τριών μηνών, αν και χαμηλότερος από τη μέση τάση της έρευνας.
Οι επιχειρήσεις μετακύλισαν το αυξημένο κόστος στους πελάτες μέσω ανατιμήσεων. Οι τιμές πώλησης κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο.
Η απασχόληση ενισχύθηκε για έβδομο συνεχή μήνα, με τις εταιρείες να προχωρούν σε προσλήψεις λόγω αυξημένων παραγωγικών απαιτήσεων. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων ήταν ο ασθενέστερος από τον Ιανουάριο.
Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού συνέβαλε στη μείωση των εκκρεμών εργασιών, με τις ανεκτέλεστες παραγγελίες να υποχωρούν σε παρόμοιο ρυθμό με τον Μάιο.
Παρά την αύξηση παραγωγής και ζήτησης, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε σε χαμηλά οκτώ μηνών. Αν και οι επιχειρήσεις αναμένουν άνοδο παραγωγής το επόμενο έτος, ο βαθμός αισιοδοξίας περιορίστηκε λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών ανησυχιών.